test-iatrik mikrobiologikoΤο στοματικό σ3ξ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο κεφάλι και στον φάρυγγα. Νέα έρευνα κατέδειξε τον ισχυρό σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μεταδίδεται με το στοματικό σ3ξ.
Ο συγκεκριμένος ιός αυξάνει τον κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος από καρκίνο στο κεφάλι και στον φάρυγγα, υποστηρίζει νέα έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στο «Ιατρικό Κολέγιο Άλμπερτ Αινστάιν» της Νέας Υόρκης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγμα 97.000 εθελοντών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καμία μορφή καρκίνου και μετά από πάροδο τεσσάρων ετών ανακάλυψαν ότι 132 από τα άτομα αυτά νόσησαν με καρκίνο στο κεφάλι ή στον φάρυγγα. Δείγματα από το στόμα των ασθενών αναλύθηκαν και βρέθηκε ότι αυτά τα άτομα είχαν αναπτύξει τον ιό HPV, έναν ιό που αυξάνει κατά 22 φορές την πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος από καρκίνο στο κεφάλι ή στον φάρυγγα.
Η αύξηση των δύο αυτών μορφών καρκίνου είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι επιστήμονες να θεωρούν ότι μέχρι το 2020 θα αποτελούν τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου που προκαλούνται από τον ιό HPV, ξεπερνώντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παλαιότερα, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι οι δύο αυτές μορφές καρκίνου οφείλονται κυρίως στο ποτό και στο κάπνισμα, όμως η μεγάλη τους διάδοση, ώθησε τους ερευνητές να αναζητήσουν τα αίτια και σε άλλους παράγοντες.
Ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας φαίνεται ότι δικαιώθηκε, που όταν προσβλήθηκε από καρκίνο του φάρυγγα είχε δηλώσει ότι για την ασθένειά του ευθύνεται το στοματικό σ3ξ. Τότε, η πρώην σύζυγός του, Ντιάντρα Ντάγκλας, είχε αναφέρει ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασθένεια του συζύγου της.