katsifaras«Δεν υπάρχει πρόοδος και μέλλον χωρίς ανάπτυξη. Όμως ανάπτυξη χωρίς προσπάθεια και προσπάθεια χωρίς δουλειά δεν υπάρχει. Αυτό κάναμε στην πρώτη θητεία μας, αυτό κάνουμε και σε αυτήν. Και αυτό είναι Δέσμευσή μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Με αυτές τις λέξεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε την εισήγησή του κατά την παρουσίαση του Απολογισμού της Περιφέρειας για το 2015 στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων), τονίζοντας πως στο επίκεντρο των πολιτικών της Περιφέρειας βρίσκεται ο πολίτης, στον οποίο ανήκει ο ρόλος του συν-διαμορφωτή των αποφάσεων για το φάσμα των θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή του.
«Η επιδίωξη αυτή μπορεί να γίνει πράξη έχοντας ως σημείο εκκίνησης την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τις σχεδιαζόμενες δράσεις της Περιφέρειας και ως κατάληξη την συμμετοχή του σε κάθε μορφή συλλογικής και ατομικής έκφρασης στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης αυτών. Ο πυρήνας της δημοκρατίας είναι η συμμετοχή του πολίτη» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας κάνοντας μία σύνοψη του έργου που υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προηγούμενη χρονιά και παρουσιάζοντας τι ακριβώς σχεδιάζεται για το 2016, τα έργα που προχωρούν και θα υλοποιηθούν αλλά και για τους αναπτυξιακούς στόχους.
«Όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχουν Δικαίωμα σε μια κοινωνία προόδου. Για αυτό ακριβώς το λόγο τα Δικαιώματα του Πολίτη της Δυτικής Ελλάδας είναι οι δεσμεύσεις μας. Δεν φιλοδοξούμε απλά, δεσμευόμαστε η δράση μας και οι επιλογές μας να στεριώνουν τα δικαιώματα αυτά και την ίδια ώρα να είναι ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης τους. Και αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Διασφαλίσαμε πόρους πάνω από 70 εκατ. ευρώ
«Πολλαπλασιάσαμε τη δυναμική των εθνικών πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αφού καταφέραμε εξυγιαίνοντας όλες τις συλλογικές αποφάσεις χρηματοδότησης να υπερδιπλασιάζουμε τους πόρους που μας διαθέτει το κράτος. Από το 2012 μέχρι και το 2015 καταφέραμε να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε πόρους στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που ξεπερνούν τα 70 εκ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Αυτό έγινε μέσα από συστηματική δουλειά, αφού από ένα αριθμό 1.000 έργων που παραλάβαμε το 2011, φτάσαμε σήμερα να έχουμε ενταγμένα λειτουργικά έργα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του παρουσιάζοντας στη συνέχεια το τρίπτυχο πάνω στο οποίο «ακουμπά» ο κεντρικός στόχος που είναι η «Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων»:
• Σταδιακή συντήρηση του οδικού δικτύου, ενός δικτύου που δεν είχε συντηρηθεί, συστηματικά, τα τελευταία 30 χρόνια, που ξεπερνά τα 3.000 χλμ., ορεινής και ημιορεινής μορφολογίας, σε εδάφη με έντονα γεωλογικά κατολισθητικά φαινόμενα.
• Συστηματική συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων που υπάρχουν στα μεγάλα ποτάμια της Δυτικής Ελλάδας. Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση αυτού του σχεδιασμού αφού έχουμε διασφαλίσει πιστώσεις για τα έργα αυτά, ήδη προχωράμε στην επόμενη ξεκινώντας την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών εκεί όπου η γραφειοκρατία και η ύπαρξη οριοθετήσεων μας το επιτρέπει.
• Αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και του δικτύου των φωτεινών σηματοδοτών, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα, λόγω κλοπών, εγκατάλειψης, μη συστηματικής συντήρησης αλλά και του χρέους που ως αιρετή Περιφέρεια παραλάβαμε από το κράτος και κληθήκαμε να πληρώσουμε προς τον εθνικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ).

Η Δυτική Ελλάδα διεκδικεί
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι πολίτες της διεκδικούν ένα παραγωγικό μοντέλο που να αξιοποιεί τον πραγματικό της φυσικό και πνευματικό πλούτο στη βάση:
• της παράδοσης της,
• των πραγματικών της δυνατοτήτων,
• των πραγματικών της αναγκών.
«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφής, αφού εκεί εστιάζεται η λύση στο δομικό παραγωγικό πρόβλημα της χώρας μας, αξιοποιώντας τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις σε δύο στρατηγικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που συνδυάζουν την παγκόσμια πολιτιστική ταυτότητα της με το πλούσιο υδατικό και φυσικό περιβάλλον, σχεδιάζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων στους τομείς της υλικής παραγωγής και των υπηρεσιών, της πραγματοποίησης επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας που οικοδομείται πάνω σε πυλώνες που στοχεύουν να επαναφέρουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, αριστοποιώντας τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του περιφερειακού προγράμματος που μόλις, στο τέλος του 2015 έληξε» τόνισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ που ανήλθε στα 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 108% του συνολικού προϋπολογισμού του ποσού που εκχωρήθηκε για διαχείριση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΔΕ, ολοκληρώνοντας έτσι 173 έργα συνολικού προϋπολογισμού 238,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνοψίζονται, σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στα ακόλουθα:
• Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που απαρτίζουν τον στρατηγικό περιφερειακό σχεδιασμό για την χάραξη του οποίου έχουν ήδη αρμοδιότητα,
• Την επίλυση των γραφειοκρατικών δυσκολιών,
• Θεσμικά εργαλεία ώστε να μπορούν να μοχλεύσουν πόρους για την ισχυροποίηση της τοπικής τους οικονομίας, κυρίως των παραγωγικών της τομέων,
• Τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας,

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε αδικία
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται απέναντι σε κάθε αδικία που την «απομονώνει» σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Στην αδικία που στερεί από την Δυτική Ελλάδα οδικούς άξονες υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας.
«Το Εθνικό Οδικό Δίκτυό μας κλείνει τουλάχιστον 60 χρόνια κατασκευής του και πρόσφατα γιορτάσαμε, το μοναδικό αυτό γεγονός, στην αναμονή της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον άξονα της Ολυμπίας Οδού από Πάτρα προς Πύργο. Δυστυχώς σε αυτό το ραντεβού πήγαμε πάλι μόνοι μας, γιατί αυτοί που όφειλαν να είναι εκεί απουσίαζαν» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Η Δυτική Ελλάδα, που θεωρείται πύλη προς την Ευρώπη, διαθέτει εθνικά οδικά δίκτυα υψηλής… ανασφάλειας, παντελή έλλειψη σιδηροδρόμου, αποκλεισμό από το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, για λόγους πέρα και πάνω από κάθε αναπτυξιακή προοπτική».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όλα αυτά πρέπει να γίνουν για την Δυτική Ελλάδα που ξέρει την αξία της και που μπορεί να την μετατρέψει σε δυναμική. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Τους σημερινούς νέους, αλλά και για τις ακόμα νεότερες γενιές, που έρχονται».

Τα έργα που παραδόθηκαν από την ΠΔΕ το 2015
Το έτος 2015 έκλεισε αφήνοντας στη Δυτική Ελλάδα 63 έργα συνολικού ύψους 65,8 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια.
Ειδικότερα από την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παραδόθηκαν 14 έργα προϋπ. 8.562.890,21 ευρώ, από την Π.Ε. Αχαΐας 23 έργα ύψους 32.749.012 ευρώ, από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 14 έργα ύψους 8.798.974,64 ευρώ και από την Π.Ε. Ηλείας 12 έργα προϋπ. 15.706.336 ευρώ.
Αφορούν στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Αστικές Αναπλάσεις, Συντηρήσεις Επαρχιακού και Εθνικού Οδικού Δικτύου, Αποχετευτικά Δίκτυα, Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, Συντηρήσεις Εγκαταστάσεων, Αποκαταστάσεις Ηλεκτροφωτισμού, Φωτεινούς Σηματοδότες, Εργασίες αποκατάστασης κατολισθήσεων κ.α.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από την παρουσίαση απολογισμού των έργων:
2016.01.28 – ΠΔΕ – Περιφερειακό Συμβούλιο Απολογισμός 2015