sexΜια νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι νεαρές μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις με τους πατέρες των παιδιών τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να ξαναμείνουν έγκυες ή να προσβληθούν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία 171 γυναικών ηλικίας 15-24, οι οποίες έμεναν στη Βαλτιμόρη και είχαν τουλάχιστον έναν σεξουαλικό σύντροφο αφού έγιναν μητέρες.

Όταν οι γυναίκες είχαν σεξουαλικές επαφές με τον επίσης νεαρό πατέρα του παιδιού τους ήταν πάνω από 12 φορές περισσότερο πιθανό να μην χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ και πάνω από τρεις φορές πιο πιθανό να μην το χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του πρωκτικού.

Για να εξετάσουν λοιπόν πως ακριβώς το γεγονός ότι δυο σεξουαλικοί σύντροφοι είναι και γονείς ενός παιδιού, επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν από ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες από το 2012 έως το 2013.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν είχαν περιστασιακή ή σταθερή σεξουαλική σχέση, τι είδους προφυλακτικά ή άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους χρησιμοποιούσαν , καθώς και εάν πίστευαν ότι ο/η σύντροφός τους θα μπορούσε να έχει κάποιο ΣΜΝ ή κάποιον από τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το ιστορικό χρήσης ουσιών, η συμμετοχή σε συμμορίες ή η φυλάκιση.

Μια στις 4 γυναίκες ανέφερε σεξουαλική επαφή με τον πατέρα του παιδιού και οι πατέρες των παιδιών σε αυτού του τύπου τις σχέσεις ήταν πιο πιθανό να έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί. Επίσης οι άνδρες αυτοί ήταν πιο πιθανό να θεωρούνταν από τις γυναίκες σταθεροί και όχι περιστασιακοί σύντροφοι.

Οι άνδρες που είχαν κάνει παιδιά με τις γυναίκες της μελέτης ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν κάποιο ΣΜΝ, ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών και προηγούμενη εμπλοκή σε κάποια συμμορία. Οι διαφορές όμως αυτές ήταν πολύ μικρές και είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στην τύχη.

Το στατιστικά σημαντικό εύρημα της μελέτης, ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες που είχαν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις με τον πατέρα του παιδιού τους, είχαν αυξημένο κίνδυνο μη προγραμματισμένης κύησης και προσβολής από κάποιο ΣΜΝ.

Στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνονται η έλλειψη δεδομένων σχετικά με το ενδεχόμενο γάμου ή συγκατοίκησης των ζευγαριών, καθώς η απουσία πληροφοριών αναφορικά με το πώς οι άνδρες χαρακτήριζαν τις σχέσεις τους με τις γυναίκες.

Ενδεχομένως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες συναινούσαν στο μη ασφαλές σεξ είχε περισσότερο να κάνει με την πεποίθηση τους ότι είχαν μια σταθερή σχέση με τον πατέρα του παιδιού τους, ιδιαίτερα στα ζευγάρια που συζούσαν ή ήταν παντρεμένα.

Σε γενικές γραμμές, άλλωστε, οι νεαρές γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό λιγότερο συχνά με τους σταθερούς συντρόφους και περισσότερο με τους ευκαιριακούς.

Προηγούμενη μελέτη μάλιστα έχει δείξει ότι ίσως οι βιολογικοί πατέρες να αναμένουν από τη μητέρα του παιδιού τους να συναινέσει σε μη ασφαλές σεξ, ακριβώς γιατί το έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

Οι ερευνητές μάλιστα παρατηρούν πως οι πατέρες των παιδιών που γεννήθηκαν από νεαρές γυναίκες θεωρούν ότι ακόμα κι αν δεν έχουν επίσημη σχέση πια με τις νεαρές μητέρες, μπορούν να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή σε αυτές αναζητώντας τη σεξουαλική επαφή.

Πηγή : reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr