DHMAKOSΣτα πλαίσια των εσπερινών ομιλιών, την Κυριακή 10.01.2016 στο Κέντρο Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ομίλησε ο Ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Δημακάκος, Ομότιμος Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μορφές Αγίων στο χειρουργικό τραπέζι».
Παρόντες ήσαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αιγίου κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου κ. Αλέκος Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αιγιαλείας Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Χριστόπουλος, ιερείς της πόλεως του Αιγίου, ιατροί, παλαιοί φοιτητές του Καθηγητού και πλήθος κόσμου.
Τον ομιλητή προλόγισε και κάλεσε στο βήμα ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου π. Χρήστος Τσάκαλος.
Ο κ. Καθηγητής στην ομιλία του μετέφερε στους ακροατές προσωπικές του εμπειρίες που αφορούν την θαυμαστή επέμβαση του Θεού και των Αγίων του σε δύσκολες και σπάνιες περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων που έκανε, με αποτέλεσμα την πλήρη ίαση των ασθενών.

Αναφέρθηκε, από την μακρά εμπειρία του στο χειρουργικό τραπέζι, στο στενό σύνδεσμο μεταξύ θρησκείας και ιατρικής επιστήμης και περιέγραψε ασθενείς, που ενώ είχαν καταλήξει πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, στην συνέχεια κατόπιν προσευχής και πίστεως του ιατρού, ανερμηνεύτως επιστημονικά, ανένηψαν και επανήλθαν στη ζωή.
Υπογράμμισε ότι γνώση, πείρα και τόλμη στη χειρουργική, αποτελούν προϋπόθεση για την καλή διακονία του ανθρώπινου πόνου, από το λειτουργό γιατρό, όμως για τη διατήρηση του κάθε ασθενούς στη ζωή απαιτείται η θεία υπογραφή και επέμβαση. Εξέφρασε την βαθυτάτη πίστη του στο Θεό η οποία τον συνόδευε σε όλη τη χειρουργική του διακονία, αλλά και γενικώτερα στην επιστημονική του ιατρική πορεία.

Στη ζωή, το επιστημονικό, συγγραφικό, κοινωνικό και φιλάνθρωπο έργο του αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Καθηγητή τόσο διά την παρουσία του, για την πνευματικά ωφέλιμη εισήγησή του όσο και διά την συμβολή του στην ιατρική επιστήμη, στην πατρίδα και την Εκκλησία και του επέδωσε τιμητική πλακέτα και τιμητικό δίπλωμα.
Την προσεχή Κυριακή θα ομιλήσει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Ιερατικός Προϊστάμενος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, με θέμα: «Πλούτος καί Καινοδιαθηκική ηθικη».