Μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, η δραστηριότητα στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ξεκίνησε με την ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Νανακούδη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, με θέμα «Όψεις της καθημερινής ζωής των υπόδουλων Ελλήνων, μέσα από τους Βίους των Νεομαρτύρων», η οποία παραγματοποιήθηκε στις 13.01.2016 στην αίθουσα ομιλιών του πνευματικού Κέντρου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο μαρτύριο της τετραμελούς εκ Κρήτης οικογένειας των Εμμανουήλ, Ανεζίνης, Γεωργίου και Μαρίας οι οποίοι ζούσαν ως κρυπτοχριστιανοί στην επαρχία Κισσάμου της Δυτικής Κρήτης, στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία, στον άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, και στους τρεις νεομάρτυρες των Σπετσών, Νικόλαο, Σταμάτιο και Ιωάννη.
Μέσα από τις αναφορές του αυτές ο ομιλητής υπογράμμισε την γενναιότητα της ψυχής των ανθρώπων που πιστεύουν στο Χριστό, ώστε να θυσιάζουν την ζωή τους, μία γενναιότητα και πίστη, που καλλιέργησε στη καρδιά τους η οικογένειά τους από τα παιδικά τους χρόνια. Στην εποχή της Τουρκοκρατίας οι Νεομάρτυρες εκτός από την Χάρη και ευλογία προς τους Πιστούς αναπτέρωναν και στήριζαν τις ελπίδες τους. Ήταν η περίτρανη απόδειξη πως όσο δυνατός και αδυσώπητος να ήταν ο κατακτητής δεν μπορούσε με καμία δύναμη να υποδουλώσει τις ψυχές των Ορθοδόξων Ρωμιών!
Το μήνυμα τούτο μεταφερόμενο στη σύγχρονη εποχή, όπου από τη μία πλευρά ζούμε με την απειλή της τρομοκρατίας του Ισλάμ και από την άλλη μας προκαλούν τα θέλγητρα και τα δάνεια της Δύσης, θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας παραδειγματίσει. Από τα αδιέξοδα και τις σκοπέλους της ζωής θα ξεφύγουμε μόνο εάν αποφασίσουμε να κάνουμε τρόπο ζωής μας, την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία μας, μόνο εάν μείνουμε πιστοί στην πίστη, στην ιστορία και στις παραδόσεις μας.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27.01.2016 στους Νέους Ορίζοντες με θέμα «Ο ρόλος των γονέων ως προστατευτικός ή ανασταλτικός παράγοντας για την χρήση ουσιών», το οποίο θα παρουσιάσει η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ κ. Ελευθερία Παππά.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ