iatrikos giatroiΤα πρώτα κρούσματα της εποχικής γρίπης έχουν ήδη παρουσιαστεί και το φαινόμενο βρίσκεται σε αυξητική τάση.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας ενημερώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, σε συνέχεια της ενημέρωσης που έγινε και πάλι στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.
Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη εμφανίζεται με αυξητικές τάσεις τον μήνα Ιανουάριο, κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο και βρίσκεται σε αποδρομή περί τα μέσα Μαΐου. Όσο χρονικό διάστημα η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση, συχνά αποδιοργανώνει την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ευρύτερου πληθυσμού.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται καθ’ υπόδειξη ιατρού και εφόσον το άτομο, παιδί ή ενήλικας, ανήκει σε κάποια από τις κάτωθι ομάδες υψηλού κινδύνου:
– Άτομο ηλικίας 60 ετών και άνω
– Παιδιά ή ενήλικες που πάσχουν από: Άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Σακχαρώδη Διαβήτη, Μεταμόσχευση οργάνων, Χρόνια νεφροπάθεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Νευρομυϊκά νοσήματα.
– Έγκυες γυναίκες και λεχωίδες.
– Θηλάζουσες.
– Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
– Άτομα που φροντίζουν παιδιά < 6 μηνών ή άτομα με υποκείμενο νόσημα.
– Κλειστοί πληθυσμοί , όπως εστίες σπουδαστών, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων, προσωπικό και σπουδαστές ειδικών σχολείων κ.α.
– Ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μονάδων υγείας.
Πρόσβαση στην συνταγογράφηση έχουν όλοι όσοι έχουν ΑΜΚΑ (ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κάτοχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων καθώς και όσοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα).
Δεν ξεχνάμε να:
1. Τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής (φτερνίζομαι και βήχω σε χαρτομάντιλο , που το απορρίπτω σε κάδο αχρήστων , πλένω τα χέρια μου με νερό και με σαπούνι )
2. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους
3. Αερίζουμε τακτικά την οικία μας, χώρους εργασίας, σχολικές αίθουσες κ.α.
4. Παραμένουμε κατ’ οίκον και κλινήρεις , όταν νοσούμε
ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ.
ΤΗΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ.
ΜΕΡΙΜΝΩ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ.