katsifara vouli«Η επόμενη πενταετία είναι εκείνη που θα κρίνει αν η ανοδική πορεία της χώρας μας είναι εφικτή και με ποιους όρους και για να συμβεί το «restart» στην οικονομία, πρέπει να προηγηθεί η επανεκκίνηση της πολιτικής. Κάτι που έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη σε περιφερειακό επίπεδο, όπου έχουν καταρρεύσει τα τείχη του κομματισμού και η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια τελούν υπό την συνεχή κρίση του πολίτη και η ευθύνη για την χάραξη του μέλλοντος βαραίνει πια τις τοπικές κοινωνίες».
Για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2014-2019, μίλησε σήμερα στη Μόνιμη Επιτροπή των Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας πως «με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τους αδύναμους πολίτες, προωθώντας την καινοτομία, εξακολουθούμε να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας μας για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει συνολικά 370 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θέλουμε να διεκδικήσουμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και για αυτό το πρόγραμμα μας έχει μια δυναμική» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής προσθέτοντας πως «είναι ένα ρεαλιστικό, στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο».
Ο Απ. Κατσιφάρας αρχικά μίλησε για την κρίση και την εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής πολιτικής και πως αυτά έχουν επηρεάσει την ελληνική οικονομία η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση, στη στασιμότητα, στην ανεργία και τον αποπληθωρισμό συμπληρώνοντας πως «η εμμονή των δανειστών στην βίαιη δημοσιονομική και εισοδηματική λιτότητα και απομόχλευση στο υφιστάμενο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας αναπόφευκτα προκάλεσε τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας σε τρεις θανάσιμες παγίδες:
– Στην παγίδα δημόσιου χρέους, που κρατά την οικονομία συνεχώς στο χείλος της χρεοκοπίας και επιτρέπει στους δανειστές να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
– Στην παγίδα λιτότητας, η οποία συρρικνώνει την οικονομική δραστηριότητα και καθιστά το τραπεζικό σύστημα εύθραυστο και τη χώρα αφερέγγυα υπονομεύοντας τη δυνατότητά της να αποπληρώσει το χρέος της.
– Στην παγίδα ρευστότητας, που πνίγει καθημερινά την πραγματική οικονομία και κάθε επενδυτική και παραγωγική δραστηριότητα, δημιουργώντας σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων».

Μείζονος σημασίας η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Πολιτική
Στη συνέχεια κατά την ομιλία του ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην Περιφερειακή Αναπτυξιακή Πολιτική και στο συσχετισμό με την κεντρική διακυβέρνηση τονίζοντας πως ο θεσμός συνολικά διεκδικεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων που απαρτίζουν τον στρατηγικό περιφερειακό σχεδιασμό για την χάραξη του οποίου έχουν ήδη αρμοδιότητα, την επίλυση των γραφειοκρατικών δυσκολιών που εγκαθιστά το κεντρικό κράτος, τα θεσμικά εργαλεία ώστε να μπορούν να μοχλεύσουν πόρους για την ισχυροποίηση της τοπικής τους οικονομίας, και τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Απορρόφηση στο 108% του προϋπολογισμού
«Είναι οι Περιφέρειες της χώρας που αγωνίζονται να στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση, που προσπαθούν να ενθαρρύνουν την καινοτομία, να στηρίξουν τις ΜμΕ , να αναδείξουν το τουριστικό δυναμικό της» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας αναφερόμενος στο χαρακτηριστικό παράδειγμα με το αποτέλεσμα της διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013.
Να υπενθυμίσουμε πως η απορρόφηση ανήλθε στα 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 108% του συνολικού προϋπολογισμού του ποσού που εκχωρήθηκε για διαχείριση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνοντας έτσι 173 έργα συνολικού προϋπολογισμού 238,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναπτυξιακό Όραμα και Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Αυτοτροφοδοτούμενη εξωστρεφείς και αειφορική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Αυτό είναι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μιας περιοχής προικισμένης με την παγκόσμια κοιτίδα του Πολιτισμού, με πόλεις σύμβολα, με πλούσιο φυσικό-υδατικό ανάγλυφο, με έντονες αντιθέσεις φύσης-ζωής, με επώνυμα τοπικά προϊόντα, με δυναμική πανεπιστημιακή – ερευνητική κοινότητα, με ζωντάνια και δημιουργικότητα.
«Αν μάλιστα η Δυτική Ελλάδα άμεσα αποκτήσει και τις σύγχρονες συνδέσεις (οδικές και σιδηροδρομικές) με τα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας τότε θα καταφέρει σε συνδυασμό με την συνολική αναπτυξιακή δυναμική της χώρας να μπορέσει να καλύψει τις σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες που παρουσιάζει. Ίσως να είναι η μοναδική περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας που στερείται οργανωμένων δικτύων μεταφορών. Εδώ είναι και το οξύμωρο του εθνικού σχεδιασμού. Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα που θεωρείται πύλη προς την Ευρώπη διαθέτει οδικά δίκτυα υψηλής ανασφάλειας, παντελή έλλειψη σιδηροδρόμου, αποκλεισμό από το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου για λόγους πέρα και πάνω από κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Μια περιοχή που για να αποδώσουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες θα πρέπει να πάρει τις ίδιες ευκαιρίες και υποδομές ανάπτυξης με τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.
Μάλιστα, κλείνοντας ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στους στόχους – άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) που είναι:
1. Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία – Δια βίου μάθηση, αθλητισμό.
2. Ενίσχυση και ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας με βιώσιμη ανάπτυξη
3. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
4. Ανάδειξη τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας σε διασύνδεση με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής μας
5. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων
6. Βελτίωση διοικητικής λειτουργίας οργανισμού (και οργανισμών) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση χάραξης και υλοποίησης διακριτής περιφερειακής πολιτικής.