mikroviologiko ergastiriΤο κύμα της εποχικής γρίπης έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του 36 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων οι 5 κατέληξαν

Ανοδική τάση της γρίπης διαπιστώνει στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα σε ανήλικο και συγκεκριμένα σε 4χρονο παιδί.

Το κύμα της εποχικής γρίπης έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του – σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και το βράδυ της Πέμπτης- 36 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων οι 5 κατέληξαν.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι εφέτος η γρίπη χτυπάει με σφοδρότητα – κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα τα περιστατικά της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, ένα από τα θύματα της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται όμως εάν έχασε τη μάχη με τις επιπλοκές της γρίπης επειδή δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι εφέτος το κυρίαρχο στέλεχος είναι το λεγόμενο πανδημικό, Α(Η1Ν1) το οποίο έχει δείξει «προτίμηση» σε άτομα της παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 30 έως 55 χρόνων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση 27 κρουσμάτων γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι άνδρες πλήττονται σημαντικά εφέτος από τη γρίπη. Εκ των 27 περιστατικών, τα 21 αφορούσαν σε άνδρες και τα έξι σε γυναίκες. Το εύρος ηλικιών είναι από 4 έτη έως 77 έτη, με μέση ηλικία 53,7 έτη.

Τα 26 (96,3%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ σε 1 (3,7%) κρούσμα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 22 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι έξι στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – αλλά και όπως αποδείχτηκε δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη σύσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

protothema.gr