sex normalΑν και συχνά το περισσότερο σεξ σχετίζεται με περισσότερη ευτυχία, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η σχέση αυτή σταματά να είναι στατιστικά σημαντική όταν η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας ξεπερνά τη μία φορά ανά εβδομάδα. Τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι σημαντική η διατήρηση της οικειότητας και της σύνδεσης των δύο συντρόφων σε καθημερινή βάση, αλλά αυτό δεν προϋποθέτει την καθημερινή σεξουαλική επαφή.

Προηγούμενες μελέτες, καθώς και μια πληθώρα άρθρων και βιβλίων αυτοβοήθειας έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι περισσότερο σεξ ισοδυναμεί με περισσότερη ευτυχία. Η νέα μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέγονταν επί 4 χρόνια από 30.000 Αμερικανούς, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η παραπάνω συσχέτιση δεν ισχύει για τα ζευγάρια που αναφέρουν ότι κάνουν σεξ πάνω από μία φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να αναδείξει μια σχέση αιτίου- αιτιατού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διευκρινίσει εάν είναι το εβδομαδιαίο σεξ που φέρνει την ευτυχία ή αν είναι η ευτυχία του ζευγαριού που φέρνει τη σεξουαλική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Επίσης, τα ευρήματα αυτά αφορούν σε άτομα που βρίσκονται σε ρομαντικές σχέσεις. Δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας και τα επίπεδα ευτυχίας των ατόμων που δεν διατηρούν σταθερή σχέση. Είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση αυτή η σχέση σεξ και ευτυχίας να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το περιεχόμενο της σεξουαλικής σχέσης καθώς και με το πόσο άνετοι είναι οι σεξουαλικοί σύντροφοι με το ενδεχόμενο της σεξουαλικής δραστηριότητας με άλλους. Τα ευρήματα της νέας μελέτης όμως που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό είναι αντιπροσωπευτικά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών που είναι παντρεμένα ή διατηρούν σταθερές σχέσεις.

Επίσης, τόσο η παρούσα μελέτη όσο και οι προηγούμενες βρήκαν ότι τα ζευγάρια που είναι αφοσιωμένα σε σταθερές σχέσεις τείνουν να έχουν σεξουαλική επαφή κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα.
Παρά τα κοινά στερεότυπα που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θέλουν λιγότερο, δεν βρέθηκε καμία διαφορά στα ευρήματα αναφορικά με το φύλο, την ηλικία ή τη διάρκεια μιας σχέσης. Τα ευρήματα ισχύουν για τους άνδρες και για τις γυναίκες, για τους νεότερους και τους πιο ηλικιωμένους, καθώς και για συντρόφους που είναι μαζί από μερικά χρόνια έως πολλές δεκαετίες.

Μια διαδικτυακή μελέτη επίσης πρόσφατα αποκάλυψε ότι το σεξ επηρεάζει τα επίπεδα ευτυχίας του ατόμου περισσότερο από το χρήμα. Η διαφορά που βρέθηκε στα επίπεδα ευτυχίας όσων έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά που βρέθηκε ανάμεσα σε αυτούς που είχαν ετήσιο εισόδημα 15.000-25.000 δολάρια και σε αυτούς που είχαν εισόδημα 50.000-75.000 δολάρια.

Μια τρίτη σχετική μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν τρεις φόρες μέσα σε ένα διάστημα 14 ετών από 2.400 ζευγάρια των ΗΠΑ. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και τα επίπεδα της γενικής ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά τα ζευγάρια ανέφεραν περισσότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους όταν η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής ήταν κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις επιπλέον οφέλους από περισσότερες φορές.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι τα ζευγάρια πρέπει να αυξήσουν ή να μειώσουν τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας προκειμένου να έχουν μία επαφή ανά εβδομάδα. Είναι όμως απαραίτητο οι δύο σύντροφοι να συζητούν εάν οι σεξουαλικές τους ανάγκες καλύπτονται.

Επίσης, είναι σημαντική η διατήρηση της οικειότητας και της σύνδεσης των δύο συντρόφων χωρίς να ασκείται πίεση σχετικά με τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής.

Πηγή: medicalnewstoday