agrotes diodiaΣυλλαλητήριο στα παλιά διόδια της γέφυρας Σελινούντα πραγματοποίησαν χθες αγρότες μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας “Μπακόπουλος-Ντρίνιας” με αξιοσημείωτη συμμετοχή.

Οι αγρότες ενημέρωναν τους περαστικούς για τα αιτήματά τους, κόντρα στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που εξαφανίζει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς , ενώ ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με τα αυτοκίνητά τους και συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Αιγίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης που μίλησε στη συγκέντρωση τόνισε πως η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει περιορισμούς στην παραγωγή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων προκαλώντας προβλήματα στην διατροφική επάρκεια για το λαό , ενώ μαζί και με το 3ο μνημόνιο ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και παραδίδει γη και παραγωγή στους επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο τα κέρδη τους Κάλεσε τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες , τους νέους σε συμπαράσταση και κοινό αγώνα με αιχμή το διατροφικό και το ασφαλιστικό και ανανέωσε το ραντεβού τους για τις 28 Ιανουαρίου, ενώ το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου ανακοίνωσε την συνέχιση της δραστηριότητας του μέχρι τότε με περιοδείες, ομιλίες και συσκέψεις στα χωριά της Αιγιάλειας.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, οι τοπικοί αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση: «Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής , να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή επιβίωση και την συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».