neoi plati kantinaΤης Νίκης Κονδύλη.
Μια βραδινή έξοδος είναι αρκετή ώστε να καταλάβεις πως κινείται και πως σκέφτεται ο έφηβος σήμερα.

Ομολογουμένως υπάρχει μεγάλη διάφορα στην κουλτούρα στην διαπαιδαγώγηση και στην ποιότητα των νέων σήμερα.

Πλέων οι νέοι βιάζονται να ζήσουν κάτι που δεν υπήρχε μέχρι και κάποια χρόνια πριν. Βγαίνοντας έξω λοιπόν θα συναντήσει κανείς πολλών ειδών χαρακτήρες και συμπεριφορές.

Πλέων όταν πας για καφέ η για ποτό θα συναντήσεις κορίτσια μικρά σε ηλικία να βγαίνουν έντονα βαμμένες και « προκλητικά» ντυμένες   κάτι που στα μάτια κάποιου τρίτου μοιάζει εντελώς ξένη αυτή η εικόνα.

Πλέων τα παιδία έχουν αρχίσει να χάνουν την παιδικότητα τους από πολύ μικρή ηλικία σε σχέση με παλιότερες γενιές.

Υπάρχουν πολλά κορίτσια που μέσα από ένα προκλητικό ντύσιμο προσπαθούν να δείξουν ότι μεγάλωσαν ότι δεν είναι πια μικρές και κάποιες από αυτές να προσπαθήσουν να δείξουν την «ανώριμη» σεξουαλικότητα τους  και με αυτό τον τρόπο να προωθήσουν τον εαυτό τους, ώστε να παινευτούν στις φίλες τους το επόμενο πρωί στο σχολείο ότι έκαναν κάτι.

Επίσης δεν λείπουν οι εικόνες κοριτσιών που βγαίνουν έξω για ποτό μεθάνε και ύστερα χωρίς να έχουν συναίσθηση των πράξεων τους να έρθουν σε ερωτικές περιπτύξεις με κάποιον ώστε να ανακαλύψουν με τον πιο λάθος τρόπο το σώμα τους και την θηλυκότητα τους.

Είναι κορίτσια που δεν ξέρουν καν το σώμα τους όμως παρ’ αυτά αποφασίζουν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια νομίζοντας πως αυτό θα τις κάνει γυναίκες.

Κορίτσια που ίσως να μην έχουν προσωπικότητα και να μην ξέρουν να σκέφτονται.

Πλέων έχει χαθεί η αθωότητα σε αυτές τις ηλικίες με πιθανό αποτέλεσμα αυτά τα άτομα αυτές οι κοπέλες  να μην μάθουν ποτέ να ερωτεύονται , να αγαπούν και με αυτό τον τρόπο κάθε μέρα να πληγώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό κάνοντας κάτι πού ίσως στην πορεία καταλάβουν ότι δεν τους άρεσε και τις πλήγωσε.

Σε αυτό το σημείο όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα! Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τα νέα κορίτσια και όχι μόνο να έχουν τέτοιο τρόπο ζωής;

Σαφώς και η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη και σύνθετη.

Σίγουρα τα λάθος πρότυπα που υπάρχουν κυρίως μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου παίζουν ένα σημαντικό  ρόλο στην διαμόρφωση ενός χαρακτήρα ειδικά όταν δεν υπάρχουν κάποια ισχυρά γονικά  πρότυπα που να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν σωστά το παιδί μέχρι κάποια ηλικία.

Η παρουσία και των δύο γονέων είναι εξίσου σημαντική.

Όπως και η ενασχόληση και τω δύο γονέων με το παιδί είναι  σημαντική.

Κάτι που στην σημερινή εποχή δεν συμβαίνει  διότι έχει χαθεί η έννοια της οικογένειας.

Η δουλεία των γονέων όσο και να είναι σκληρό κλέβει χρόνο από τις οικογενειακές στιγμές που χρειάζεται ένα παιδί και φυσικά από τις ώρες που θα αφιερώσουν οι γονείς στο  παιδί.

Κάποιες φορές οι μεγάλοι έχουν τόσες ευθύνες που ξεχνάνε να ασχολούνται με τα παιδία τους με αποτέλεσμα να παραμελούν την οικογένεια και τα παιδιά.

Έτσι λοιπόν δεν θέλει και πολύ ένα παιδί, ένας έφηβος να θέλει να βρει διεξόδους ώστε  να καλύψει τα κενά του με το πλέων ακατάλληλο τρόπο δεδομένου ότι κανένας δεν το έχει πονηρέψει για το τι γίνεται εκεί έξω.

Αντίστοιχα τα αγόρια στην σημερινή κοινωνία παρατηρείται ότι ασχολούνται υπερβολικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα παιχνίδια στο διαδίκτυο.

Κάτι που τα εμποδίζει από το να ζουν μία κανονική ζωή.

Άρα δεν μαθαίνουν να φέρονται σωστά και δεν ξέρουν να πλησιάσουν άτομα από το να κάνουν παρέες μέχρι να πλησιάσουν μια κοπέλα-γυναίκα.

Μέχρι που μια μέρα ξυπνάνε και απλά θέλουν να ικανοποιήσουν τις ορμές τους.

Έτσι προκύπτει μια ομάδα αγοριών-ανδρών που δεν ξέρουν να πλησιάσουν μια κοπέλα-γυναίκα και τους ενδιαφέρει μόνο να δειχτούν να κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού ώστε να εντυπωσιάσουν,  δημιουργώντας έτσι  έναν εγωισμό προσπαθώντας να κρύψουν τις τυχόν αδυναμίες και ανασφάλειες τους και δείχνοντας προς τα έξω το αντίθετο με αποτέλεσμα, όμως να απωθούν τα άτομα γύρω τους.

Δηλαδή προσπαθούν να δείξουν ότι είναι τέλειοι αλλά κατά βάθος είναι γεμάτοι ψυχολογικά που μπορεί να τα μεταφέρουν και στις αυριανές τους οικογένειες.

φυσικά και εδώ υπάρχουν ερωτήματα… Γιατί ένα αγόρι δεν ξέρει να η δεν μπορεί να πλησιάσει σωστά μια κοπέλα ή να διεκδικήσει κάτι που θέλει;; η δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του;; η φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματα του ;;

Γιατί πλέων οι άνδρες τείνουν όλο και περισσότερο να μην είναι δυναμικοί  και αποφασιστικοί πάνω σε πολλά πράγματα;;

Και εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο τα πρότυπα όπως ανέφερα και παρά πάνω.

Για ένα αγόρι βέβαια αλλά και γενικά σε ένα άνθρωπο η ανατροφή σε ένα όχι και τόσο σωστό περιβάλλον η θα το κάνει πολύ ευαίσθητο η θα τον κάνει σκληρό και ότι πέρασε θα το κάνει με την σειρά του στα άτομα γύρω του η στην οικογένεια του.

Αν υπάρχουν λάθος πρότυπα σίγουρα και ένα αγόρι θα σχηματίσει λάθος εντύπωση κάποιον πραγμάτων που αργότερα θα τα βγάλει στην προσωπική του ζωή ή και στην επαγγελματική του ζωή.

Δυστυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει… η ζωή των νέων έχει αλλάξει…

Όσο πάει και οι ηθικές αναστολές στους νέους  μειώνονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι είναι έτσι.

Σίγουρα δεν είναι όλοι οι νέοι ίδιοι.

Υπάρχουν και νέα άτομα που είναι ώριμα..

Υπάρχουν νέα άτομα που ξέρουν να σκέφτονται και μπορούν σίγουρα να μάθουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους και πάνω από όλα να έχουν κριτική σκέψη.

Διότι αυτή η χώρα και αυτός  τόπος χρειάζεται τέτοιου είδους άτομα… Μήπως και μπορέσει να γίνει λίγο καλύτερος.!!