agrotes diodiaΚινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου “Μπακόπουλος-Ντρίνιας”, με αφορμή τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για αγροτικά ζητήματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρει:

“Συνάδελφοι μικροί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, η επίθεση που δεχόμαστε από Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για βίαιο ξεκλήρισμα μας εντείνεται και κλιμακώνεται. Θέλουν την αγροτική παραγωγή και γη στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Με όπλα το 3ο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν με ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και με την νέα Κ.Α.Π επιβάλλουν:
 Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και προκαταβολή 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.
 Μείωση των επιδοτήσεων μέχρι 60% ως το 2019 και νέες περικοπές στην αγροτική παραγωγή.
 Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια
 Κατάργηση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση στην τιμή του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.
 ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους, και χωράφια.
 Τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού εισοδήματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.
 Πρόσθετη φορολογία για προϊόντα όπως κρασί και τσίπουρο.
Οι υποσχέσεις για ισοδύναμα μέτρα αποδεικνύονται μύθος. Ούτε βέβαια η περίφημη καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρέπει να μας δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες , αφού στηρίζεται στον εντεινόμενο ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει τον εξευτελισμό των τιμών παραγωγού. Μόνη ρεαλιστική διέξοδος παραμένει ο οργανωμένος αγώνας μας με δράσεις κλαδικές αλλά και από κοινού με μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες που θα αμφισβητεί αυτόν το δρόμο ανάπτυξης και θα στοχεύει στην ανάπτυξη για την λαϊκή ευημερία και όχι για τα καπιταλιστικά κέρδη.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Α. Από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε. “Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών” (πρώην ΠΕΣ):
1. Αμεση εξόφληση των αγροτικών προϊόντων που έχουν παραδοθεί.
2. Τιμές σε σταφίδα, λάδι, εσπεριδοειδή κλπ προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζουν αξιοπρεπή επιβίωση της αγροτικής οικογένειας και συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας.
3. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.
4. Να επιστρέψει τα χρήματα (85 ευρώ) για την πιστοποίηση αγοράς και χρήσης φυτοφαρμάκων.
5. Να σταματήσει τα τοκογλυφικά επιτόκια προς τους παραγωγούς.
6. Να σταματήσει να ζητά πληρωμή των παλετοκιβωτίων (55 ευρώ) από τους παραγωγούς με τον εκβιασμό ότι θα τους βγάλει από την προμήθεια εφοδίων από την ομάδα παραγωγών.
Β. Από την Κυβέρνηση με συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί, στα παλιά διόδια τον Σελινούντα:
1. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
2. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
3. Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
4. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
5. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
6. Αμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
7. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο” συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και “κούρεμα” του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
8. Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
9. Εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊό-ντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να εξα-σφαλίζουν την αξιοπρεπή επιβίωση και την συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
10. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
11. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
12. Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων”.