AXAIKHΝέες συζητήσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε δημοσίευμα του «Έθνους» βάσει του οποίου στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται πρώην στελέχη του ΔΣ της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για σωρεία δανειοδοτήσεων, από το 2004 μέχρι 24 Μαΐου 2012, προκαλώντας ζημιά 209.437.991,67 ευρώ στην τράπεζα.
Η εφημερίδα «Ημερήσιος» επικοινώνησε με τον Σύλλογο Μεριδιούχων της Αχαϊκής που είναι γνωστό ότι έχει κάνει πολύ και ουσιαστική δουλειά όλο αυτό το διάστημα με τον γραμματέα Γ.Παπαδόπουλο να βάζει το θέμα στην σωστή του βάση. Την ίδια ώρα με δηλώσεις του ο Ε.Φλωτάτος κάνει λόγο για …κυνήγι μαγισσών και χαρακτηρίζει «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα.

Τι δηλώνει ο Γραμματέας του Συλλόγου Μεριδιούχων Αχαϊκής στον «Ημερήσιο»
Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος γραμματέας του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας μιλώντας στον «Ημερήσιο της Αχαϊας» παίρνει θέση για τις εξελίξεις στην Αχαϊκή.
«Τα δημοσιεύματα του Έθνους θα φανεί αν όντως φέρνουν διώξεις ή όχι. Νομίζω ότι σε σχέση με τον Σύλλογο μεριδιούχων θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τούτο: Οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής έχουμε πράγματι προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά της Διοίκησης της Τράπεζας δίδοντας και στοιχεία για συγκεκριμένες υποθέσεις. Η προσφυγή μας αυτή δεν είχε ποτέ ως στόχο το κυνήγι συμπολιτών που διοίκησαν την Τράπεζα.
Σκοπός μας ήταν και είναι να ξεκαθαριστεί τι συνέβη ώστε να αιτιολογηθεί το καταστροφικό κλείσιμο της Τράπεζας. Καλώς έγινε ή κακώς; Αφού καταδειχθεί η αλήθεια τότε να ζητήσουμε την προστασία μας που είναι:
1.Να μην έχουμε την ευθύνη νέων εκ μέρους μας καταβολών για να καλυφθεί πιθανή μαύρη τρύπα της Τράπεζας και
2.Να συμψηφιστούν οφειλές μας με την αξία των μερίδων μας με νομοθετική ρύθμιση».

Δήλωση του Ε.Φλωράτου
«Υπερβολικό και αναληθές» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ο Ευάγγελος Φλωράτος ο οποίος μιλώντας σε ιστοσελίδα της Πάτρας υπογραμμίζει: «Ο οικονομικός Εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα με τα στοιχεία που είχε από τον εκκαθαριστή, σε μια ελεγκτική εταιρία με ρητή εντολή να ερευνήσει αν από την 20ετή διαχείριση ζημιώθηκαν μεριδιούχοι, τράπεζες ή δημόσιο και να πιστοποιήσει αν και ποιος ζημίωσε και με ποιο ποσό.
Η εταιρεία λοιπόν έκανε την έκθεση των 165 σελίδων και δεν πιστοποιεί τίποτα σε σχέση με ζημίες. Ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε μέσω του ανακριτή διευκρινίσεις για τις χορηγήσεις.
Αυτό το υλικό το διαβιβάζει πλέον σε τακτικό εισαγγελέα ο οποίος θα δεί αν υπάρχουν στοιχεία και αν θα χρειαστούν κι άλλα επιπλέον .

Αν προκύψουν ευθύνες θα το δει ο Εισαγγελέας.

Το δημοσίευμα είναι αφενός υπερβολικό, αφετέρου αναληθές μιας και δεν υφίσταται ζήτημα δικογραφίας ή ποινικών ευθυνών.
Αυτό είναι δουλειά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και όχι του οικονομικού εισαγγελέα. Αυτή η δημοσιοποίηση είναι λοιπόν ή λανθασμένη ή εσκεμμένη ενέργεια… Ψάχνουμε να βρούμε μάγισσες όταν έχει διαλυθεί εσκεμμένα το τραπεζικό σύστημα…».
Από την πλευρά του δημοσιεύματος αναφέρονται περιπτώσεις χορήγησης δανείων χωρίς διασφαλίσεις ή έλεγχο της φερεγγυότητάς τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι προκύπτουν ευθύνες για πρόσωπα που διαχειρίζονταν και αποφάσιζαν για τις δανειοδοτήσεις καθώς και ελλείψεις στο σύστημα πρόληψης, ενώ επισημαίνονται και κάποιες αμφιλεγόμενες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων.

Το δημοσίευμα που άναψε «φωτιές»
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην αθηναϊκή εφημερίδα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, έστειλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων για το αδίκημα της κακουργηματικής από κοινού και κατ’ εξακολούθηση απιστίας.
Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: «Στο 240 σελίδων πόρισμα – καταπέλτη του οικονομικού εισαγγελέα αποκαλύπτονται δανειοδοτήσεις και διευκολύνσεις ημετέρων, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος φερεγγυότητάς τους και χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.
Χαρακτηριστικό της ευκολίας με την οποία χορηγούνταν τα δάνεια είναι ότι υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις όπου οι υπεύθυνοι της τράπεζας είχαν εγκρίνει χορηγήσεις δανείων είτε προς τον εαυτό τους είτε προς επιχειρήσεις συμφερόντων τους.
Στο εισαγγελικό πόρισμα επιρρίπτονται βαριές ευθύνες σε μέλη του ΔΣ της τράπεζας και της Επιτροπής Εμπλοκών, καθώς προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους.
Συγκεκριμένα αναμένεται να διωχθούν έξι μέλη του Εγκριτικού Κλιμακίου Β’ της τράπεζας, που είχαν αρμοδιότητα να εγκρίνουν δάνεια από 150.000 μέχρι 350.000 ευρώ, του Εγκριτικού κλιμακίου Γ’, που ενέκριναν χορηγήσεις από 350.000 μέχρι 750.000 ευρώ, του Εγκριτικού Κλιμακίου Δ’, με αρμοδιότητα άνω των 750.000 ευρώ, καθώς επίσης μέλη της Επιτροπής Εμπλοκών της Τράπεζας.
Σύμφωνα με όσα τους καταλογίζονται, «με διαχειριστικές τους ενέργειες, οι οποίες τελούσαν σε κατάχρηση της διακριτικής ευχέρειας που τους παρείχε η διαχειριστική εξουσία που τους είχε αποδώσει η τράπεζα, προξένησαν ζημία στην περιουσία της, ανερχόμενη σε 209.437.991,67 ευρώ, που αντιστοιχεί στη διαφορά της αξίας των μεταβιβασθέντων από το υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα προς την ΕΤΕ ΑΕ στοιχείων του παθητικού και της αξίας των μεταβιβασθέντων στοιχείων ενεργητικού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», το 1993 συστήθηκε Αστικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός με την επωνυμία «ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ ΑΧΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Συν. ΕΠΕ», ενώ έναν χρόνο αργότερα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, μετατράπηκε σε «ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ.Π.Ε». Εκτοτε ο συνεταιρισμός λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα, με αντικείμενο τη χρηματοδοτική μίσθωση κινητών και ακινήτων.
Στις 18 Μαρτίου 2012, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακλήθηκε η λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας ως πιστωτικού ιδρύματος και διορίστηκε με την ίδια απόφαση ειδικός εκκαθαριστής. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλήθηκε να καλύψει το σύνολο του ποσού των καταθέσεων του υπό εκκαθάριση ιδρύματος, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και κατέβαλε το ποσόν των 212.025.089 ευρώ, ποσό για το οποίο αναγγέλθηκε στη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας έγινε με την αιτιολογία ότι το πιστωτικό ίδρυμα αδυνατούσε να αυξήσει τα κεφάλαιά του και δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους καταθέτες του.