MPALES SKOUPIDIA

 

Μετά τη νέα συνάντηση φορέων, συλλόγων και ενεργών πολιτών του Δήμου Αιγιαλείας, σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, και κατόπιν παρουσιάσεως  θέσεων και προτάσεων από όλους  ύστερα από  διεξοδική συζήτηση, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι :

 

  • Η αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου  σχεδίου είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για λεονταρισμούς, ούτε για μικροκομματικά συμφέροντα.
  • Συνιστά επιτακτική απαίτηση της Κοινωνίας, τόσο για την περιβαλλοντική όσο και για την οικονομική επιβάρυνση, το βάρος των οποίων καλούνται να σηκώνουν συνέχεια οι δημότες.  

 

Το εν λόγω σχέδιο, που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή δεν αποτελεί ούτε ολοκληρωμένη λύση, αλλά ούτε καν βάση για διάλογο καθώς πάσχει σε 3 βασικά σημεία :

 

        Προχειρότητα στην σχεδίαση: Το Τ.Σ.Δ. είναι σαφέστατα αποτέλεσμα προχειροδουλειάς με ασύνδετη αντιγραφή τμημάτων και προτάσεων. Θα μπορούσε να είχε αποτελέσει εργασία πρωτοετούς φοιτητή, αλλά σίγουρα απέχει πολύ από το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που πρέπει να εφαρμόσει ένας Δήμος όπως αυτός της Αιγιαλείας.

        Διαβούλευση, χωρίς … διαβούλευση: είναι φανερό ότι δεν έγινε ποτέ Δημόσια Διαβούλευση, τουλάχιστον όπως την επιβάλλει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για τους Καλλικρατικούς δήμους. Η σωστή Δημόσια Διαβούλευση με όλους τους φορείς και τους κατοίκους, απαιτεί, χρόνο, κατάθεση απόψεων και σύνθεση αυτών, καθώς έχει ένα και μόνο επιθυμητό αποτέλεσμα: την ωρίμανση της Κοινωνίας. Η βασική παράμετρος επιτυχίας οποιουδήποτε ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης, είναι ο πολίτης!

 

        Υποθετικά, αόριστα και εσφαλμένα στοιχεία: Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων περιέχει πολλά “αν”, “ίσως” και “περίπου”, ενώ πρόκειται για σχέδιο προς υλοποίηση:

                   “Αν κερδίσουμε τα Δικαστήρια για το ΧΥΤΑ “Παπανικολού” (μήπως υπάρχει πρότερη ενημέρωση από τους Δικαστές για το τί θα αποφασίσουν όταν γίνει η δίκη😉

                    Ίσως χωράει και άλλα απορρίμματα ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, πιθανώς να ανοίξουμε και άλλο κύτταρο, ίσως ο κόσμος ανταποκριθεί, ίσως χρηματοδοτηθούμε από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, κλπ…

                    Περίπου τόσα τα κιλά αστικών απορριμμάτων,  περίπου τόσος ο όγκος βιοαποβλήτων, περίπου τόσα τα χρήματα, περίπου εκεί η τοποθεσία, περίπου τόση η αύξηση του πληθυσμού, κατά προσέγγιση η τωρινή ποσότητα απορριμμάτων, περίπου τόσο η προβλεπόμενη ποσότητα αυτών, περίπου τέτοια η σύστασή τους.

 

Η μόνη βεβαιότητα είναι πως ένα απροσδιόριστο σχέδιο πρέπει να κατατεθεί στην Περιφέρεια ώστε με την σειρά τους να το καταθέσουν παραπέρα, για να εγκριθεί, για να βγουν τα κονδύλια, και έπειτα βλέπουμε…

 

Με την ίδια αοριστία έγινε και ο αφηρημένος σχεδιασμός, γεγονός που είναι, βέβαια, πολύ επικίνδυνο για το τί μπορεί να επιφέρει ως συνέπειες στην διαχείρηση των απορριμμάτων στην περιοχή μας, και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί πρόκειται για τα μοναδικά χρήματα που μπορεί ο τόπος  να πάρει για τα επόμενα χρόνια.

 

Προτάσεις / διευκρινίσεις / διαπιστώσεις

 

  1. Πέραν της καταγγελίας της προχειρότητας, της έλειψης διαβούλευσης, και της αοριστίας και ανεπάρκειας των στοιχείων, στο εν λόγω σχέδιο γίνεται, ωστόσο, αναφορά σε θετικά στοιχεία που όλοι οι φορείς και οι οικολογικές οργανώσεις ζητούσαμε χρόνια, όπως π.χ.: ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, τα Πράσινα Σημεία, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, θέματα που στην Κοινωνία, μόνο μέσω πραγματικής δημόσιας διαβούλευσης και ενημέρωσης μπορούν να ωριμάσουν.
  2. Είναι αδήριτη η αναγκαία συνεργασία του Δήμου με τους πολίτες ως εκφραστές της ιδιωτικής συλλογικής πρωτοβουλίας, για την βέλτιστη ενσωμάτωση της καινοτόμου διαχείρισης των απορριμμάτων, και την εύκολη αποδοχή της από τους δημότες.
  3. Είναι επιτακτικός ο διαχωρισμός και η αποσαφήνιση σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων: εργοστάσιο ή μηχανική επεξεργασία, ώστε να γίνει σαφές και κατανοητό για ποιό πράγμα μιλάμε!
  4. Είναι αναγκαίος ο πλήρης διαχωρισμός της έννοιας Πράσινα και Οργανικά απορρίμματα, επίσης για την σωστή επιλογή θέσεως της επεξεργασίας (κομποστοποίηση).

 

  1. Είναι προφανής η αναγκαιότητα αναβάθμισης της Επιτροπής Διαβούλευσης και το απαραίτητο άνοιγμά της προς την Κοινωνία και τους ενεργούς πολίτες, με ad hoc συμμετοχή των αρμοδίων φορέων στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.
  2. Είναι απαραίτητη η ανάθεση σε κρατικό φορέα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,  εμπεριστατωμένης Μελέτης για τους χώρους και τις μεθόδους υλοποίησης του νέου σχεδίου με πλήρη διαφάνεια και χωρίς μικροκομματικές αγκυλώσεις.
  3. Είναι αδιαφιλονίκητη αναγκαιότητα η εξασφάλιση ότι δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη!
  4. Είναι καταφανής η συνακόλουθη μείωση των δημοτικών τελών κατά τόπους, εφ’όσον οι κάτοικοι ενστερνιστούν το σχέδιο και μειώσουν τον όγκο απορριμμάτων τους. Με άλλα λόγια, χρειάζονται κίνητρα επιβράβευσης και ενθάρρυνσης για τους συνεπείς πολίτες.
  5. Είναι, τέλος, λογική επιταγή ο νέος φορέας που θα κληθεί να υλοποιήσει το όποιο σχέδιο τελικά υποβληθεί και εγκριθεί, να προέρχεται, απαραίτητα, από διαδικασίες συλλογικές ,  με κοινωνική , γεωγραφική και παραταξιακή εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις να παίρνονται με αυξημένη πλειοψηφία  και με την μέθοδο: “όλα στο φως”, αποτρέποντας φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς σε σχέση με τους ιδιώτες εργολάβους και υπερ-εργολάβους που θα κληθούν να βοηθήσουν. Χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται η υγιής, νόμιμη και απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος, ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

 

 

Κάλεσμα / πρόσκληση

 

Προς φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ενεργούς πολίτες:

 

Στην Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Τρίτη 13-10-2015 και  ώρα 12:00 μ.μ.στην αίθουσα του  Δημοτικού Συμβουλίου , γνωρίζοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία να απευθυνθεί η Δημοτική Αρχή προς τους φορείς και προς τους πολίτες της Αιγιαλείας για το θέμα των απορριμμάτων.

Πρέπει να  είμαστε όλοι εκεί, με δυναμικό “παρών” και απαίτηση για σαφή ενημέρωση ,  για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας!

 

Προς τον Κο Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής αρχής:

 

Ομόφωνα αιτούμαστε, έστω και την ύστατη στιγμή, όπως αναβάλετε την ψήφιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων, και ανοίξτε τον διάλογο με την Κοινωνία και με όλες τις παρατάξεις.

 

Για ένα θέμα υψίστης σημασίας για τον τόπο και τους κατοίκους του, ξεκινήστε πραγματική Δημόσια Διαβούλευση με προτάσεις, διάλογο και σύνθεση απόψεων για το θέμα των απορριμμάτων, το οποίο είναι μείζονος σημασίας και μας αφορά όλους!

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «ΑΛΚΥΩΝ»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΙΡΙΔΑ»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ»

ΠΕΡΙΒ/ΚΟΣ – ΠΟΛΙΤ/ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΥΚΗΣ ΑΙΓΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

ΔΙΑΛ.Α.ΓΗ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ «ΑΠΟΛΛΩΝ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΊΩΝΕΣ»

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

Η Οργανωτική Επιτροπή:

 

Παπαγεωργίου Δημήτρης (Δυτική Αιγιάλεια)

Οικονόμου Κώστας (Ανατολική Αιγιάλεια)

Παπαδόπουλος Νίκος (Αίγιο)

Ρίτης Βασίλης (Αίγιο)

Αλεξανδροπούλου Μαρία (Αίγιο)