ellhnes big bangΘα βοηθήσουν τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος και το «πως ξεκίνησαν όλα» με τη μεγάλη έκρηξη

Η Planetek Hellas εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα συμβόλαιό της με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το οποίο αφορά στην ανάληψη έργου για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση και τη διάχυση μέσω του Διαδικτύου του τεράστιου αρχείου δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Planck –προς τιμήν του νομπελίστα Γερμανού φυσικού και πατέρα της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ.

Η αποστολή Planck, στην οποία συμμετέχει και η NASA, χαρτογράφησε από το 2009 έως το 2013 την εναπομείνασα στο σύμπαν κοσμική ακτινοβολία μετά την αρχική μεγάλη έκρηξη (Big Bang), με απώτερο σκοπό την ανάλυση και τη σύγκριση των θεωριών για τη γέννηση του σύμπαντος. Με απλά λόγια, στόχος της όλης προσπάθειας είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος το «πως ξεκίνησαν όλα».

Η ομάδα της Planetek Hellas συνεργάζεται στο πλαίσιο του έργου με επιστήμονες από το ινστιτούτο θεωρητικής αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Όσλο. Το έργο ανατέθηκε στην ελληνική εταιρεία μετά από τη συμμετοχή της σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της ESA. Και είναι η μοναδική ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρία που συμμετέχει στη διαχείριση των αποτελεσμάτων της αποστολής Planck.

Η Planetek Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της δορυφορικής χαρτογράφησης, των πληροφορικών υποδομών γεω-χωρικών και διαστημικών δεδομένων, αλλά και της ανάπτυξης λογισμικού για εφαρμογές διαστήματος.

protothema.gr/