ameaΤο EDF, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, θέλει να υπενθυμίσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι όσο συνεχίζονται οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα παραμένουν σε εκκρεμότητα: οι καθημερινοί άνθρωποι πρέπει να επιβιώσουν χωρίς χρήματα, χωρίς δουλειά, χωρίς πρόσβαση σε πιστώσεις και σε ένα εντελώς άγνωστο μέλλον.

Παρά το φιλόδοξο πρόγραμμα της Τρόικας, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα έχει δει μια πτώση 25% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (ΑΕΠ), από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Αυτή η κατάπτωση έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Το 60% των νέων στην Ελλάδα σήμερα είναι άνεργοι. Τα άτομα με αναπηρία έχουν επίσης πληγεί και τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία αγωνίζονται εδώ χρόνια πλέον κινδυνεύουν.

Το EDF στέλνει την ειλικρινή υποστήριξή του προς το λαό της Ελλάδα και ταυτόχρονα θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ: Αυτή είναι η στιγμή να βρούμε λύσεις για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα και η ελληνική οικονομία έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να μην επικρατήσει η αναταραχή. Οι πέντε Πρόεδροι της ΕΕ (της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Eurogroup, του Κοινοβουλίου και της Κεντρικής Τράπεζας) εξέδωσαν έκθεση στις 22 Ιουνίου με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» (ΟΝΕ). Στην έκθεση αυτή, μόλις 10 ημέρες πριν, δήλωναν: «Η πλήρης ΟΝΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα μέσο για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη και δικαιότερη ζωή για όλους τους πολίτες».

Είναι πια καιρός να υπερβούμε το σημερινό αδιέξοδο, η ευρωπαϊκή ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθεί ένα δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη για την Ελλάδα που δεν θα κάνει τον ελληνικό λαό να υποφέρει κι άλλο.

«Τα θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση για την Ελλάδα. Τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν θα πρέπει να πληγούν περισσότερο από την κρίση. Η αρχή της αλληλεγγύης θα πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί. Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού, αλλά και στα χέρια των θεσμικών οργάνων και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης», δηλώνει ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.