Ξέσπασε «πόλεμος» για την Ξερόλακα με τον Κ.Πελετίδη να περιγράφει την κατάσταση και τις επόμενες κινήσεις και τους επικεφαλής των παρατάξεων να ασκούν δριμεία κριτική και να ζητάνε άμεση σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου. Αντιμέτωπος με αδιέξοδο βρίσκεται για μια ακόμα φορά ο δήμος Πατρέων όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις τελευταίες κινήσεις Πελετίδη που έδωσε στη δημοσιότητα το σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει απο την παρούσα δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Ωστόσο ο χειρισμός του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας με τους επικεφαλής πέντε παρατάξεων να ζητάνε άμεση σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου κάνοντας λόγο για «προχειρότητα». Συγκεκριμένα με αίτηση προς την πρόεδρο του Δ.Σ. οι: -Ντρίνιας Θεόδωρος – ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ -Παναγιωτόπουλος Ανδρέας – ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ -Σαμούρη Βίβιαν – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ -Σπαρτινός Κώστας – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΡΑΠ)-ΠΑΤΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ -Τζανάκος Νίκος – ΠΑΤΡΑ, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ αναφέρουν:«Κυρία Πρόεδρε, Μετά την πρόσκληση του κ. Δημάρχου και συνάντηση στο χώρο της Ξερόλακας όπου μας ενημέρωσε τόσο για την κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ όσο και για τις καταρχήν προσεγγίσεις της Δημοτικής αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και επειδή το θέμα αυτό είναι κρίσιμο για το μέλλον της πόλης και των συνδημοτών μας, θεωρούμε πως δεν μπορεί να συζητείται «στο πόδι» και με προχειρότητα. Απαιτείται να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Την ίδια ώρα από τη πλευρά του ο επικεφαλής της «Νέας Πόλης», Κώστας Χριστόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κληθήκαμε από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Χρήστο Κορδά, και τον σύμβουλο του Δημάρχου, κ. Δημήτρη Αϊβαλή, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της μη καύσης του βιοαερίου στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν γίνεται καύση του βιοαερίου, αν και θα έπρεπε, τόσο στο παλιό μέτωπο εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων, όσο και στο νέο που κατασκευάστηκε.

Η παράταξή μας εκφράζει σοβαρά ερωτηματικά ως προς την αδειοδότηση του νέου κυττάρου. Επίσης, μας προκαλεί απορία η απόφαση της δημοτικής αρχής να μας κάνει περιήγηση στο «παρελθόν» της Πάτρας, που είναι ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, αντί να μας μιλήσει για το νέο σχεδιασμό της σε σχέση με τα απορρίμματα.

Δεν αντέχουμε άλλα μνημόσυνα. Θέλουμε προοπτική για να μπορέσει η Πόλη να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης».

«Η κατάσταση όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων είναι πια εκτός ορίων»

Ανοιχτή επιστολή του Δήμου σε φορείς και πολίτες
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις και τα έργα που έχουν γίνει από την παρούσα δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας σε ανοιχτή επιστολή του Δήμου Πατρέων προς τους φορείς και τους δημότες της Πάτρας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων είναι πια εκτός ορίων. Με το ξεκίνημα του καλοκαιριού εξαντλείται ο σημερινός χώρος ταφής , δηλαδή στην κορυφή ενός «φράγματος» από σκουπίδια. Σημειώνεται ότι στο ΧΥΤΑ έχει γίνει υπέρβαση του αρχικά προβλεπόμενου ύψους κατά 50 μέτρα ,κατά έκταση 40 περίπου στρέμματα και κατά όγκο 800.000 κυβικά μέτρα.

Η Ξερόλακκα έχει υπερκορεστεί ήδη από το 2009. Είναι τέτοια η κατάσταση που αποφασίσαμε ότι στην κορυφογραμμή δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα μέτρο σκουπίδια επιπλέον για να μην αυξήσουμε το κίνδυνο κατάρρευσης των πρανών . Ο χώρος θα αρχίσει να αποκαθίσταται με έργα επικάλυψης ,συλλογής και αξιοποίησης μέσω δημόσιου φορέα του βιοαερίου, φύτευσης και γενικής περιστολής της ρύπανσης, με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Μπροστά μας λοιπόν βρίσκεται μια φοβερή κατάσταση απειλής για την Δημόσια Υγεία, πολύ χειρότερη από αυτήν της πόλης του Πύργου που παράγει μόλις το 15% των ποσοτήτων σκουπιδιών της πόλης μας.

Η Πάτρα το φετινό καλοκαίρι αλλά και μετά κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια υγειονομική κόλαση .Τώρα μάλιστα που ο λαός της ζει ένα βουνό με δεινά από την χρόνια καπιταλιστική κρίση».

PELETIDIS-XEROLAKA1Επίσης σημειώνει ο Κ.Πελετίδης: «Μετά την εκλογή μας ως νέα Δημοτική Αρχή σε επανειλημμένες συναντήσεις (και συσκέψεις) με την πρώην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια που έχουν το «μαχαίρι και το πεπόνι» οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα. Διαπιστώσαμε υφέρπουσα σκληρότητα με την οποία ήθελαν να επιβάλουν την πολιτική τους ,παρά τις ευχές και τα καλά τους λόγια. Χαρακτηριστικά δεν είχαν προχωρήσει καν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) ,ούτε έφτιαξαν νέο Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) όπως, στο κάτω – κάτω, όριζαν οι δικοί τους νόμοι. Ομοίως δεν βρήκαμε στο Δήμο συγκροτημένη Υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτε καν μια ομάδα μηχανικών και άλλων επιστημόνων που να χουν στην ευθύνη τους τον όλο σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση του δημοτικού συστήματος διαχείρισης.

Παρόλα αυτά αρχίσαμε αμέσως να προωθούμε νέο σχεδιασμό που βασίζεται στην πρόληψη, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των χρήσιμων υλικών, μαζί και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, και στην εν συνεχεία απόθεση των υπολειμμάτων και των σύμμεικτων σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά τις πολύ σημαντικές εξελίξεις των τεχνολογιών επεξεργασίας».

Και συνεχίζει: «Με λίγα λόγια σήμερα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ :
α) ΑΔΕΙΕΣ για εργασίες στην Ξερόλακκα και «πλέουμε»
μέσα σε κυκεώνα
χρονοβόρων διαδικασιών
β) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
γ) ΧΡΗΜΑΤΑ για έργα και
δ) εάν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα ούτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για
τη λειτουργία των
προγραμμάτων χωριστής συλλογής και των υποδομών ανα
κύκλωσης και
κομποστοποίησης»
Για να καταλήξει: «Είναι φανερό ότι στη νέα Δημοτικ
ή Αρχή παραδόθηκε μια
απασφαλισμένη βόμβα χωρίς, μέχρι τώρα, δυνατότητα ε
πανασφάλισής της, αφού
τους σχετικούς «κωδικούς» τους κατέχουν η εκάστοτε
Κυβέρνηση και η Περιφέρεια
,που μέχρι σήμερα «νίπτουν τας χείρας τους» καθώς ο
δηγούμαστε ολοταχώς στα
βράχια.
Εμείς ενημερώνουμε για μια ακόμα φορά , πέραν του Λ
αού , την κυβέρνηση ,την
Περιφέρεια ,τις δικαστικές , αστυνομικές, υγειονομι
κές και λοιπές Αρχές και τους
φορείς της πόλης για τους κινδύνους στη δημόσια υγε
ία , θέμα που υπερβαίνει την
νέα δημοτική Αρχή, που έχοντας την αγωνία της πατρα
ϊκής κοινωνίας κάνει το
μέγιστο δυνατόν για να μην αφήσει τα παιδιά μας στη
ν ΑΡΡΩΣΤΙΑ εξαιτίας αυτών
που ήθελαν να μας επιβάλουν κερδοφόρες για το κεφάλ
αιο «λύσεις».
Αν μείνουν, και για όσο μείνουν, τα σκουπίδια στους
δρόμους η νέα Δημοτική Αρχή
δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ αφού έχει εξαντλή
σει όλες οι
δυνατότητές της!