giatrosΤο πόσο αναξιοπρεπές είναι πλέον το σύστημα που διέπει την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, που μιλά μεταξύ άλλων για έλλειψη σεβασμού στους ασφαλισμένους.“Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ασφαλισμένου δεν επιτρέπει σε κανένα δημόσιο σύστημα υγείας του κόσμου να επιβάλλει τον υποχρεωτικό «συνωστισμό» των ασφαλισμένων τις πρώτες ημέρες του μήνα και να μην υπολογίζει την ταλαιπωρία τους και την αγωνία τους να προλάβουν να ενταχθούν στα πρώτα 200 ραντεβού.
Είναι ανεπίτρεπτο από τον Οργανισμό να απαιτεί από τους συμβεβλημένους ιατρούς να λειτουργούν τις πρώτες ημέρες του μήνα, υπό το πιεστικό καθεστώς άσκησης ιατρικού έργου σε χρόνους επίσκεψης ελάχιστης διάρκειας, εκτός των όποιων κανόνων άσκησης ιατρικής.
κ. Πρόεδρε,
Οι κύριοι συνεργάτες του Οργανισμού είναι οι συμβεβλημένοι ιατροί. Κανένα σύστημα υγείας δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ομαλά με υποβαθμισμένο ιατρό και απαξιωμένο ιατρικό έργο.
Η μόνιμα αντισυμβατική συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς, η μη απόδοση των ληξιπροθέσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2011, η μη απόδοση του 10% από το 2012, ο πενιχρός προϋπολογισμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα απανωτά «κουρέματα» (clawback/rebate), η στάση πληρωμών για μήνες, η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, οι αδιανόητες περικοπές από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες λόγω αδυναμιών του ηλεκτρονικού συστήματος, κλπ συνιστούν ένα πολύ απαξιωτικό πλαίσιο λειτουργίας των ιατρών με το μεγαλύτερο Οργανισμό της χώρας.”