nosokomeio rioyΚαζάνι που βράζει είναι σε επίπεδο Αχαΐας και Δυτικής Ελλάδος γενικότερα, ο τομέας της κάποτε τριτοβάθμιας περίθαλψης, που σήμερα έχει φτάσει στα αρνητικότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με ελλειπή χρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού και μη καταβολή δεδουλευμένης υπερωριακής απασχόλησης.Από το υπουργείο υγείας δια στόματος Παναγιώτη Κουρουμπλή ανακοινώθηκαν και πάλι 4.500 προσλήψεις, από τον Ιούνιο αφού εκτιμά ότι μέσα στον Μάιο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές και οι επισκέψεις του στα νοσοκομεία όλης της χώρα, θα έχει μια εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και θα προχωρήσει στην επίλυσή τους με στοχευμένες προσλήψεις, ενώ για το θέμα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.
Αυτές οι ανακοινώσεις στην Αχαΐα αναλογούν σε ποσοστά χωρίς ουσία και αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον «Ημ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΠΝΠ. Απόστολος Αθανασόπουλος, επικαλούμενος περιγραφές και αναλύσεις, που μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργούν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, υπολειτουργεί από την κρατική εφαρμογή των μνημονίων, που έχουν οδηγήσει το προσωπικό να δουλεύει στο «κόκκινο» και το φιλότιμο να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ίδια την πολιτεία.
«Οι υπερωρίες των εφημεριών του 2014, δεν έχουν καταβληθεί, η επιχορήγηση του 2015 θα είναι μειωμένη επιπλέον κατά 11%, ενώ σημαντικότατες είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.»
Εκτός από αυτό όμως, το μείζον πρόβλημα εστιάζεται στις συνθήκες εργασίας, τις οποίες κατά τον κ.Αθανασόπουλο δεν αναλογίζεται το υπουργείο όταν μιλά για μόλις 90 προσλήψεις στην Δυτική Ελλάδα, με το ΠΠΝΠ μόνο να λειτουργεί με 1.220 άτομα, όταν πριν μία δεκαετία διέθετε 1.540, στις συνολικά 34 κλινικές που απαρτίζουν το νοσηλευτικό ίδρυμα!
Σήμερα χρειάζεται επειγόντως 400 άτομα από τα οποία τα 280 στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού τα δεδομένα είναι συγκλονιστικά.
«Στην μία από τις 3 παθολογικές κλινικές, με 38 κρεβάτια όλα καλυμμένα εξυπηρετούνται οι ασθενείς και στις τρεις βάρδιες, μόλις από 11 νοσηλεύτριες.
Συνολικά μόνο στο τμήμα επειγόντων περιστατικά το 2014, προσήλθαν 70.000 ασθενείς, οι οποίοι είχαν χρόνο αναμονής για να εξυπηρετηθούν τις 5 με 6 ώρες.
Για τους ασθενείς των επειγόντων και των κλινικών, υπάρχουν μόνο 28 τραυματιοφορείς, που δεν ξέρουν που να πρωτοδώσουν απολογία, ενώ στο τηλεφωνικό κέντρο και στο τμήμα απολύμανσης των σεντονιών, των πετσετών και των ειδών των χειρουργείων, οι βάρδιες δεν μπορούν να συμπληρωθούν.»
Δεν πρόκειται σύμφωνα με τους νοσηλευτές αν αλλάξουν τίποτε με αυτές τις προσλήψεις όποτε και αν γίνουν και μάλιστα μέσω του ΑΣΕΠ, θα πάρουν βάθος χρόνου, διότι είναι γνωστό το σύστημα εξέτασης και προώθησης των προσλήψεων, με σημαντική χρονική καθυστέρηση, όταν το προσωπικό που θεωρείται και μεγάλης ηλικίας, δεν έχει περιθώρια αντοχής άλλα.
Καταλήγοντας ο Απόστολος Αθανασόπουλος επεσήμανε:
Από αυτές τις προσλήψεις δεν θα μπορέσουν να στελεχωθούν με περαιτέρω προσωπικό οι περισσότερες κλινικές, για αυτό για εμάς δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό. Απαιτούνται γενναίες προσλήψεις, εδώ και τώρα, για το καλό των ασθενών, που σε λίγο δεν θα έχουν καν νοσηλευτές να τους εξυπηρετήσουν αφού όλοι θα καταρρεύσουν, οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά. Η υγεία και η παιδεία έπρεπε σε μία ευνοούμενη πολιτεία όπως θέλουμε να αποκαλούμε την Ελλάδα, να έχουν εξαιρεθεί από την μνημονιακή πολιτική.»

(ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ)