«Στόχος και προσπάθειά μας είναι να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ώστε οι νέοι διαρθρωτικοί και επενδυτικοί πόροι της Ε.Ε. να έχουν ένα σημαντικό και διαρκές θετικό αποτέλεσμα στην Περιφέρειά μας, για τις περιοχές μας και τους ανθρώπους μας. Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας που έχουμε στα χέρια μας και εκεί στηριζόμαστε».Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τον χαιρετισμό του στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Πάτρα με θέμα: «Νομοθεσία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη: Νέα Πολιτική Συνοχής και περιφερειακή εξειδίκευση».
«Η Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην πορεία μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αποτελεί το κύριο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση, ιδίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή και εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της αλληλεγγύης, συμβάλλοντας σημαντικά στην απτή προσέγγιση των λαών μας και στην επίτευξη μιας διαρκώς στενότερης ένωσης, με ολοένα και λιγότερο ανισότητες» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης συμπληρώνοντας πως «όσο και εάν σχετίζεται η Πολιτική Συνοχής – ως επενδυτικό εργαλείο – με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση, δε θα πρέπει να «τιμωρούνται» μέσω της μακρο-οικονομικής αιρεσιμότητας, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της ΕΕ με αναστολή ή και ακύρωση των κεφαλαίων, για την αδυναμία των εθνικών κυβερνήσεών τους να συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις».
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του προγράμματος ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υλοποίηση σημαντικών έργων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ έκανε λόγο και στην κατάλληλη προετοιμασία και διαβούλευση που έχει ήδη γίνει για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
«Με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ουσιαστικά καταργημένους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) πετσοκομμένο, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και το ΣΕΣ 2014-2020, είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Η αιρετή Περιφέρεια, ως θεσμός κοντά στον πολίτη, γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και είναι σε πλεονεκτικότερη θέση να προσδιορίσει και να ανταποκριθεί σε αυτές, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Για αυτό και έχουμε εύλογες προσδοκίες από την Περιφερειακή Πολιτική και θέλουμε να είναι ένα ευέλικτο εργαλείο, που θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών και θα διευκολύνει την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων με έμφαση στον άνθρωπο».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην συνέργεια και τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται και πρέπει να συνεχιστεί με καλύτερο ρυθμό για την περιφερειακή σύγκλιση, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να επιτραπεί στις Περιφέρειες να παίξουν τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν και επιβάλλεται να έχουν.
«Οφείλουμε να απαγκιστρωθούμε από τη λογική της πανσπερμίας Προγραμμάτων, Διαχειριστικών Αρχών κ.λπ., και να συγκεντρώσουμε τους διαθέσιμους πόρους που θα κατευθυνθούν σε δράσεις που θα μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα. Καλούμαστε να υπηρετήσουμε μια πολιτική και όχι να τη σχεδιάσουμε• και ακόμα χειρότερα, ενώ ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα και στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και να απλοποιήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται κοντά στους πολίτες και να είναι για τους πολίτες. Χρειάζεται η ευελιξία και η ταχύτητα, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί» τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ποιοι παρέστηκαν

Κατά το Συνέδριο μίλησαν οι Γιώργος Κύρτσος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΝΔ, Πολιτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς στο ΕΚ), Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, δημοσιογράφος, επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Κωνσταντίνος Καγκάδης, Phd, Γενικός Διευθυντής CBL Patras SA, Δημήτρης Παπαηλιού, mi-Cluster Manager, Corallia Clusters Initiative, Αλέξανδρος Τσιφλίδης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Accusonus, Βασίλης Τσαγκαρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Irida Labs, Στέλιος Κουτρουμπίνας, Ιδρυτικό μέλος και διευθύνων σύμβουλος της Meazon, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.
Παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Καρπέτας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Τρύφων Φωτόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου, η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραβίδας, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
Αύριο Σάββατο, 9 Μαΐου 2015 και ώρα 10:30-16:00 θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι (Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, Ναυπάκτου 40, Μεσολόγγι) συνάντηση νεολαίας για την Ημέρα της Ευρώπης-9 Μαΐου, με θέμα “Ευρωπαϊκά Σφηνάκια Γνώσης”.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:30-21:00 στην Πάτρα (Δασύλλιο, Αλσυλίου,3 26225 Πάτρα) θα διεξαχθεί, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΠΗΝ, σεμινάριο για τον περιφερειακό Tύπο και τα ΜΜΕ Δ. Ελλάδας, με θέμα “Γράφοντας για την Ευρώπη-Θέματα και Εργαλεία”.