ekaΗ Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης για την άμεση κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών. Κρίνουμε επιτακτική την άμεση ακύρωση των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις. Η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση συνεχίζονται και οδηγούν στο περιθώριο την κοινωνία, στερώντας τους το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και πολλές φορές στη ζωή.
Ο Λαός δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση και κακώς υφίσταται τις κυρώσεις. Επιτέλους πρέπει να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, αυτοί που ευθύνονται.
Δε δημιούργησαν το δημοσιονομικό κενό και το επαχθές χρέος οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και το Κράτος Πρόνοιας, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτό. Το δημιούργησαν το πελατειακό Κράτος, οι σπατάλες, οι ληστρικές συμβάσεις, οι μίζες και η λογική των τραπεζικών κέντρων. Αυτοί λοιπόν να πληρώσουν και τις συνέπειες.
Οι Κυβερνήσεις έχουν το χρέος να υπηρετούν τα συμφέροντα του Λαού, πόσο δε μάλλον μια αριστερή Κυβέρνηση, όπως η δική σας, η Κυβέρνηση του Σύριζα.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μη προνομιούχοι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια κι όχι απλά να επιβιώσουν με μισθούς φτώχειας και συντάξεις πείνας.
Είναι καιρός να πληρώσουν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση, αυτοί που τόσα χρόνια βρίσκονται στο απυρόβλητο, οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο, οι off shores, οι τραπεζίτες, οι φοροφυγάδες, οι φοροαποφεύγοντες, οι φοροκλέφτες, οι εθνικοί προμηθευτές, οι καναλάρχες, οι μεγαλοκαταθέτες με τους άδηλους πόρους και τα ανήθικα «πόθεν έσχες», αυτοί που κατά την έκφραση «μεγάλου» πολιτικού στελέχους πλούτισαν νόμιμα αδιαφορώντας αν είναι και ηθικά εντάξει απέναντι στην κοινωνία.
Να πάνε φυλακή οι κλέφτες και οι καταχραστές του πλούτου, της ζωής και των ονείρων του ελληνικού λαού. Να γίνει εδώ και τώρα ΔΗΜΕΥΣΗ των περιουσιών που έφτιαξαν εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, εις βάρος του απλού πολίτη που τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα «ως μη όφειλε» με ανεργία, πείνα και εξαθλίωση της ζωής του.
2
Απαιτούμε από την αριστερή Κυβέρνηση του Σύριζα να ακούσει τη φωνή του Λαού, να αντιληφθεί εγκαίρως την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, όλων αυτών που στις εκλογές του Γενάρη πίστεψαν σε μια πιο δίκαιη κατανομή του Πλούτου και των βαρών, απαιτούμε από αυτή την Κυβέρνηση να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στα θέλω των τοκογλύφων δανειστών και στις απαιτήσεις των νεοφιλελεύθερων κέντρων.
Η Κυβέρνηση να σκεφτεί ΕΛΛΗΝΙΚΑ και να απαντήσει με σθένος το αυτονόητο
– «ΠΡΩΤΑ Ο ΛΑΟΣ»
– Όχι άλλη φτώχεια
– Όχι άλλη ανεργία
– Όχι άλλη εξαθλίωση
– Όχι άλλη εκμετάλλευση
– Όχι άλλες απολύσεις
– Όχι άλλες αυτοκτονίες
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου διεκδικεί και απαιτεί ένα τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής πρακτικής που θα ενισχύσει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανακατανομή των φορολογικών βαρών σε πιο δίκαιη βάση, την ενίσχυση της ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
 Λέμε ξεκάθαρα όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Επαναφορά και προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
 Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 € και του κατώτερου μεροκάματου στα 33,57 €
 Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί και μνημονιακοί νόμοι
 Εφαρμογή της Μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό
 Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης σε όλους
 Λειτουργία του ΟΜΕΔ με τις ισχύουσες προ Μνημονίων προβλέψεις
 Επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας
 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία
 Κατάργηση των Νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας
 Να σταματήσει η εκμετάλλευση και να καταργηθούν τα δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης εργαζομένων.
 Κατάργηση του συνόλου της αντεργατικής μνημονιακής πολιτικής
Λέμε :
ΟΧΙ στην κατάργηση της αργίας την Κυριακή
ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου
3
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο
 Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων
 Επανεξέταση της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά των επαγγελμάτων που αποχαρακτηρίστηκαν και την ένταξη και νέων επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος
 Κατάργηση του διαχωρισμού σε παλιούς και νέους εργαζόμενους
 Κατάργησης της προϋπόθεσης της ύπαρξης 50 ενσήμων για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας των απολυθέντων.
 Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων
 Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% των κατώτερου μισθού των 751 €
 Αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας
 Το διάστημα της ανεργίας για τους απολυμένους κοντά στη σύνταξη να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος και να καλύπτεται από το Κράτος και τους εργοδότες
 Επιδότηση ενοικίου για όλο το διάστημα ανεργίας
 Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου
 Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς Τράπεζες για τους ανέργους
 Μείωση των επιτοκίων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για όλους
 Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων όσων συμμετέχουν στα προγράμματα απασχόλησης και μηνιαία αποζημίωσή τους στα 751 €
 Μείωση των τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας
 Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην αγορά
 Μείωση του ΦΠΑ στα στοιχειώδη καταναλωτικά αγαθά και φάρμακα
 Αφορολόγητο στις 25.000 ευρώ
 Αναβάθμιση και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και ιδιαίτερα της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η Αιγιάλεια πλήττεται από σοβαρά προβλήματα λόγω φυσικών καταστροφών, ατελέσφορων πολιτικών τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης (αποβιομηχάνιση – δύο καταστροφικοί σεισμοί, πυρκαγιές, αγροτική υπανάπτυξη, καταστροφή του τουρισμού).
Η Αιγιάλεια σήμερα είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει 1,2 ή και 3 ανέργους και πολλές φορές κανέναν εργαζόμενο στην οικογένεια. Το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι μαζικό και καθημερινό γεγονός. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μηδενιστεί, τα «μεγάλα» έργα δε μειώνουν την ανεργία σε τοπικό επίπεδο. Η αγροτική παραγωγή και μεταποίηση χάνει συνεχώς θέσεις εργασίας. Η τοπική βιομηχανική παραγωγή συνεχώς αποδυναμώνεται.
1. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Β.Ο. Αιγίου)
4
Στο Αίγιο το εργοστάσιο όπλων της Ε.Β.Ο., με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, υπολειτουργεί εξαιτίας έλλειψης ουσιαστικών προϊόντων παραγωγής και του μικρού πλέον αριθμού εργαζομένων (110 άτομα). Τα τελευταία χρόνια μεθοδευόταν η απαξίωση και το κλείσιμο του εργοστασίου δια της συνταξιοδοτήσεως των εργαζομένων!!!
Το οπλικό σύστημα 5,56 ή κάποια άλλη συμφωνία παραγωγής που θα έδινε μέλλον στο εργοστάσιο του Αιγίου παραμένουν όνειρα απατηλά, εις βάρος και της εθνικής ασφάλειας και της ανάπτυξης της περιοχής.
Η απαξίωση του εθνικά σημαντικού κλάδου των ΕΑΣ πρέπει να σταματήσει.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ η διατήρηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα των ΕΑΣ (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) και η ανάπτυξή τους.
Πάγια θέση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου υπό κρατικό έλεγχο και η ανάθεση παραγγελιών που θα τονώσουν την παραγωγή και θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της επιχείρησης και της περιοχής δίνοντας ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
2. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ (ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)
Τα μεγάλα έργα, Ολυμπία οδός – σιδηρόδρομος, καθυστερούν αδικαιολόγητα υπερβολικά και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους της περιοχή. Απαράδεκτη συμπεριφορά και αδιαφορία των εργολάβων, ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας (σήμανση, περίφραξη, ταχύτητα εργοταξιακών οχημάτων, καταστροφή υπάρχοντων δρόμων), κανένας σεβασμός στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής μας (αμμοληψίες, καταστροφή της κοίτης των ποταμών και συνακόλουθη καταστροφή των ακτών)
3. ΔΙΟΔΙΑ
Είναι απαράδεκτο σε ένα δρόμο καρμανιόλα, σε έναν δρόμο που χαρακτηρίζεται ως το πιο επικίνδυνο σε όλη την Ευρώπη, που δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις να καταβάλλονται διόδια διέλευσης και μάλιστα πριν την παράδοση του έργου
4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΠΕΔΥ
Η υποχρηματοδότηση και οι υποστελέχωση των τοπικών δομών υγείας έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση τη δημόσια Υγεία και σε αδιέξοδο τους κατοίκους της περιοχής. Το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) και το ΠΕΔΥ Αιγιαλείας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε στο ελάχιστο την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παροχή Υγείας παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού τους. Απαιτούμε την άμεση επαναφορά της χρηματοδότησης σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας και τη στελέχωση των υγειονομικών δομών της περιοχής με το αναγκαίο προσωπικό.
5. ΤΕΙ ΑΙΓΙΟΥ
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση «Αθηνά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στέρησε την περιοχή από το δεύτερο τμήμα που λειτουργούσε (το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας). Αυτό καθιστά επισφαλή την περαιτέρω λειτουργία των ΤΕΙ της πόλης μας και αποδυναμώνει την
5
Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη της περιοχής μας. Απαιτούμε την επανένταξη του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας Αιγίου στο μηχανογραφικό δελτίο από το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 16
6. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αγροτική οικονομία της περιοχής βρίσκεται σε ύφεση με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την αγροτική παραγωγή (μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορεία αγροτικών προϊόντων). Η τοπική αγροτική οικονομία πρέπει να στηριχθεί με την προστασία των Π.Ο.Π προϊόντων της περιοχής (σταφίδας, λαδιού, εσπεριδοειδών), την εξασφάλιση νέων αγορών και την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και κλάδων (αγροτουρισμός).
Η επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και θα αποδείξει την κοινωνική ευαισθησία και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να κάνει πράξη ό,τι προεκλογικά είχε υποσχεθεί και δεσμευθεί.