01Την περασμένη Δευτέρα 18 Μαΐου τελείωσαν με τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό τρόπο οι δράσεις της ομάδας «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και για αυτή την σεζόν με την ίδια την ομάδα να δηλώνει ευχαριστημένη για την προσέλευση του κόσμου του Αιγίου τόσο στις δικές της δράσεις όσο και στο παζάρι του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Άγιου Παντελεήμονα (χώρος που φιλοξενείται η εν λόγω ομάδα) σε συνεργασία με την Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» από την Πάτρα και είχε τίτλο Φιλαναγνωσία. Την χαρά και την ευχαρίστηση των ανθρώπων για τις δράσεις της ομάδας «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» εξέφρασε και η αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κυρία Βασιλική Ψυχράμη που επισκέφθηκε τον χώρο και είδε από μόνη της πως όταν υπάρχει πραγματική καλή και ομαδική θέληση τότε όλα μπορούν να γίνουν και πιο ευχάριστα αλλά και πιο εύκολα. Η κυρία Ψυχράμη σημείωσε μάλιστα πως ο Δήμος Αιγιαλείας είναι και θα είναι πάντα δίπλα στην ομάδα σε ότι χρειαστεί και προσωπικά η ίδια ευχαρίστησε τα μέλη της για την δημιουργική δουλειά που πραγματοποιούν. Στις δύο τελευταίες δράσεις της ομάδας τα θέματα είχαν να κάνουν με παρουσίαση παραμυθιού αλλά και ζωγραφιές που τα ίδια τα παιδιά έφτιαξαν με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση πέντε κοριτσιών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Κέντρο πρόληψης του Νομού Αχαΐας. Πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα στις 11 Μαΐου οι πέντε κοπέλες είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου την δράση που είχε θέμα την παρουσίαση του παραμυθιού. Τα παιδιά έδειξαν αμέσως την προθυμία τους σε ότι αφορά την συνεργασία τους με το αποτέλεσμα να κρίνεται από όλους άκρως επιτυχημένο. Μάλιστα στο δέντρο που ζωγράφισαν όπως θα δείτε παρακάτω σε φωτογραφικό ρεπορτάζ πρωταγωνιστές ήταν όλα τα παιδιά βάζοντας το κάθε παιδάκι ξεχωριστά την δική του χρωματιστή παλάμη κάνοντας το δέντρο να γεμίζει από χαρά και χρώματα! Δεν ήταν όμως μόνο τα παιδιά που έβαλαν τις «δαχτυλιές» τους, κι αυτό γιατί κανένας δεν μπορούσε να αντισταθεί από αυτό το ατελείωτο παιχνίδι χρωμάτων. Την περασμένη Κυριακή 17 Μαΐου, ημέρα όπου ξεκίνησε και το παζάρι βιβλίου, η ομάδα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» σε συνεργασία πάντα με το Κέντρο Πρόληψης διοργάνωσε προβολή ταινίας με τίτλο «Η κλέφτρα των Βιβλίων» με την αίθουσα να είναι κατάμεστη από γονείς αλλά και μικρούς φίλους που απόλαυσαν την μαγευτική αυτή ταινία. Στην συνέχεια όλοι μαζί αντάλλαξαν γνώμες για το τι τους άφησε σαν μήνυμα η ταινία, ενώ στο τέλος της βραδιάς είχαν διαμορφωθεί μικρά πηγαδάκια ανθρώπων που σαν θέμα είχαν φυσικά την συνολική παρουσία της ομάδας, ενώ όλοι κατέληξαν πως επρόκειτο για μία πολύ καλή και ομαδική δουλειά που είναι άξια συγχαρητηρίων. Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 18 Μαΐου) από τις 11:00΄ μέλη της ομάδας «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» σε συνεργασία με μέλη της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» ξεκίνησαν το παζάρι, και αφού μοίρασαν τα φυλλάδια στους δρόμους της πόλης οργανώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε οι επισκέπτες να βρούνε έναν χώρο αρκετά φιλόξενο και ευχάριστο όπως και έγινε.
Αξίζει να αναφερθούν δύο παραδείγματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον των διοργανωτών αλλά και του απλού κόσμου που βρέθηκε εκεί.
Στο πρώτο μία ευγενέστατη κυρία που ήρθε με τις κόρες της και αγόρασε αρκετά βιβλία είχε την καλοσύνη να δωρίσει στην ΠΡΟΤΑΣΗ και εκείνη με την σειρά της στην βιβλιοθήκη της ΔΙΕΞΟΔΟΥ βιβλία μεταχειρισμένα που είχαν στο σπίτι τους και ήθελαν να τα μοιραστούν.
Στην δεύτερη περίπτωση, ένα ζευγάρι νιόπαντρων αλλά άνεργων ανθρώπων ήρθε με όλη την καλή διάθεση να αγοράσει βιβλία αλλά και να μοιραστεί με τους ανθρώπους εκεί τους προβληματισμούς του για την νέα γενιά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το εν λόγω ζευγάρι αγόρασε περισσότερα από 10 βιβλία που κατά κύριο λόγο ήταν παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα οι εθελοντές της ομάδας σε άψογη συνεργασία πάντα με τις κοπέλες του Κέντρου Πρόληψης παρουσίασαν στους μικρούς τους φίλους το γνωστό παραμύθι του Οδυσσέα Ελύτη «Η Πούλια και ο Αυγερινός» ενώ στην συνέχεια προχώρησαν και σε ζωγραφιές αλλά και άφθονο παιχνίδι. Παρακάτω διαβάστε το κείμενο το οποίο επιμελήθηκαν οι πέντε κοπέλες που με την βοήθειά τους έκαναν το έργο των εθελοντών να μοιάζει πολύ πιο εύκολο.

“ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ..”
Είμαστε φοιτήτριες κοινωνικής εργασίας και πραγματοποιούμε την Εργαστηριακή Πρακτική μας Άσκηση στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Καλλίπολις” Αχαΐας. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων γονέων και παιδιών του Κέντρο Πρόληψης και της εθελοντικής ομάδας «Διέξοδος», με έδρα και τόπο συνάντησης το Αίγιο.
Ως εκπαιδευόμενοι κοινωνικοί λειτουργοί, είχαμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες που αφορούσαν τα παιδιά. Είχαμε κυρίως βοηθητικό ρόλο, αλλά παράλληλα ενεργό, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε εξολοκλήρου μία από τις συναντήσεις για τα παιδιά, με θέμα την διαφορετικότητα. Οι συναντήσεις ήταν κάθε Δευτέρα (27/4,4/5,11/5,18/5) και διαρκούσαν περίπου 2 ώρες, ενώ η θεματολογία περιελάμβανε παραδοσιακά παιχνίδια, φιλαναγνωσία κ.ά.
Η εμπειρία αυτού του προγράμματος ήταν ιδιαίτερη και πρωτότυπη για εμάς, καθώς δεν είχαμε ξανά την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε κοινοτικές δράσεις. Ταυτόχρονα, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και εποικοδομητική διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά αναλάβαμε την σχεδίαση και πραγματοποίηση μιας συνάντησης.
Στοχευμένες και συγκροτημένες χαρακτηρίζονταν οι συναντήσεις, με ενεργητικές και δημιουργηκές ιδέες. Σαφώς, το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της διαδικασίας, είναι η ανατροφοδότηση της προσπάθειας αυτής από τα παιδιά και τους γονείς, οι οποίοι έδειχναν την ευχαρίστησή τους ερχόμενοι μαζί με τα παιδιά τους και συμμετέχοντας στα σεμινάρια και τις βιωματικές ασκήσεις.
Εμείς με την σειρά μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Πρόληψης για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και την δυνατότητα συμμετοχής μας στην διαδικασία αυτή, καθώς και τους εθελοντές της ομάδας «Διέξοδος» για την συνεργασία τους.

Οι φοιτήτριες κοινωνικής εργασίας:

 • Θεοδορίδου Σοφία
 • Κατριβέση Εύη
 • Μικεδάκη Αγγελική
 • Πανάκη Χρύσα
 • Σουρβίνου Όλγα
 • 11349901_10204614402985279_1340420691_nΦωτό (οι κοπέλες μαζί με την εθελόντρια κυρία Βασιλική Κυριακοπούλου) 

   

 • Οι γονείς εστίασαν στο θέμα της οριοθέτησης των παιδιών τους προσπαθώντας να απαντήσουν ερωτήματα όπως:
  • Πόσο σημαντικά είναι τα όρια στην ανάπτυξη ενός παιδιού;
  • Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να θέσουν οι γονείς τα όρια στα παιδιά τους;
  • Τι συμβαίνει όταν κάποιο παιδί παραβιάζει συνεχώς τα όρια που οι γονείς του θέτουν;

  Μέσα από συζήτηση και δουλειά σε μικρές ομάδες οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες για συγκεκριμένες καταστάσεις που βιώνουν με τα παιδιά στο σπίτι και να φύγουν με βασικές κατευθυντήριες γραμμές στους προβληματισμούς που έθεσαν.

  Μία από τις πιο καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες της εθελοντικής ομάδας ΔΙΕΞΟΔΟΣ μοιράζεται ένα δικό της ποίημα που έγραψε αποκλειστικά για την ομάδα που η ίδια ανήκει και φυσικά με τον τρόπο που μόνο η ίδια ξέρει και μπορεί με απλές λέξεις να μας κάνει να θέλουμε τα γραπτά της να μην έχουν τελειωμό.

  ΔΙΕΞΟΔΟΣ!!!

  Η δική μας η ομάδα έχει όλα τα καλά, μέσα στην ψυχή της αγκαλιάζει όλα τα παιδιά.

  Τα μαθαίνει πως η δημιουργία ακονίζει το μυαλό και το παιχνίδι ευχαριστεί την ψυχή.

  Τι πιο όμορφο και θαυμαστό να βλέπεις τα παιδιά να τρέχουν, να γελούν, να δημιουργούν.

  Την καρδιά μας γεμίζουν φως κι ευχόμαστε να τα έχει καλά ο Θεός!

  Πάντα δίπλα τους στεκόμαστε με ζωγραφιές, με κατασκευές, αινίγματα και σπαζοκεφαλιές.

  Και τέλος το παραδοσιακό παιχνίδι που τον χώρο τον γεμίζει με φωνές, τρεχαλητά….Μεγάλοι και μικροί σε μια ξένοιαστη γιοτή!!!!

  Πόπη Κεπενού (Εθελόντρια της ομάδας ΔΙΕΞΟΔΟΣ)

  Για το τέλος αφήσαμε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ αλλά και βίντεο από τις δράσεις της ομάδας αλλά και το παζάρι βιβλίου που συνδιοργάνωσαν η ομάδα ΔΙΕΞΟΔΟΣ μαζί με το Κίνημα ΠΡΟΤΑΣΗ και φυσικά σε άψογη συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις»

19 13 12 11 09 07 06 03 2o 02 01

Δημήτρης Χάψας (Εθελοντής της ομάδας ΔΙΕΞΟΔΟΣ)