isotita ekdhloshΜε επιτυχία διοργανώθηκε στην Πάτρα τη Δευτέρα 27 Απριλίου η ημερίδα «Εξειδίκευση του Πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων (Σ.Ε.Ι.Φ.) σε Περιφέρειες και Δήμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου» επικεντρώνοντας το περιεχόμενο των παρουσιάσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.Συντονιστής ήταν ο κ. Χαροκόπος Αντώνιος, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων «ότι η Περιφέρεια καλείται να εστιάσει στην οπτική φύλου σε στρατηγικό επίπεδο και στο πλαίσιο του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού για το σύνολο των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Αναγνωρίζουμε πλέον ότι η διάσταση φύλου πρέπει να εντάσσεται σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης του Περιφερειακού Σχεδίου Ανάπτυξης με απώτερο στόχο την αειφόρο και βιώσιμη εξέλιξή μας.
Δύο μπορούν να είναι σε αυτή τη φάση οι προτεραιότητες και ενδεχομένως οι προκλήσεις της πολιτικής μας:
– Η οριζόντια θεώρηση του συνόλου των Επιχειρησιακών μας Προγραμμάτων ώστε να διαπιστώσουμε σε ποια σημεία μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με έμφαση στη διάσταση του φύλου χωρίς να επιφορτίσουμε τον προϋπολογισμό μας με επιπλέον κόστος και
– Η ανάδειξη της περιφέρειας ως συντονιστικού πυλώνα για την αποτελεσματική και αποδοτική δικτύωση όλων των εμπλεκόμενων μερών και μηχανισμών στα θέματα ισότητας για τη Δυτική Ελλάδα.»
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε στην ημερίδα όπου τόνισε ότι «Η ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης μπορεί να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να γίνει αντιληπτή η έννοια του φύλου στη θεώρηση της δημοκρατίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως «εξουσία εγγύτερη στον πολίτη» και άρα πιο προσβάσιμη στην τοπική κοινωνία, αποτελεί βασικό φορέα άσκησης πολιτικής και προνομιακό πεδίο για την προώθηση της έμφυλης ισότητας. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης η ΓΓΙΦ θα συμβάλει στη συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) σε κάθε περιφέρεια».
Μετά το πέρας τον εργασιών της ημερίδας, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το τοπικό Συμβουλευτικό Κέντρο κατά της βίας των γυναικών και τον ξενώνα φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας. Συνομίλησε με τους συμβούλους , άκουσε τους προβληματισμούς τους και δεσμεύτηκε ότι μέσα από συχνή επικοινωνία και διάλογο θα υπάρξει μία καλή συνεργασία.