AGORA-AIGIO-e1424429322774-780x379 Μόνο δυό μέρες κινήθηκαν ικανοποιητικά τα καταστήματα στο Αίγιο.Τελικά η ανάσταση διήρκεσε τόσο λίγο που που δεν κατάφερε να φέρει την προσδοκώμενη ανάταση στους τζίρους των καταστημάτων. Οι επισκέπτες, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, κατέκλυσαν καφέ και άλλους χώρους αναψυχής, περιόρισαν, ωστόσο, τις αγορές τους στα άκρως απαραίτητα, λειτουργώντας με τη φειδώ που η οικονομική κατάσταση τους επιβάλλει.
Το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας και του εορταστικού ωραρίου βρήκε την αγορά καθ’ όλα έτοιμη, όμως το καταναλωτικό κοινό παρέμενε «μουδιασμένο».

Η προμήθεια των τροφίμων για το τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα, έγινε, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σαν να περίμεναν οι καταναλωτές να μειωθούν οι τιμές. Οι ποσότητες που καταναλώθηκαν, τουλάχιστον σε κρέατα και άλλα βασικά είδη των ημερών, ήταν πολύ μικρότερες των προηγούμενων πασχαλινών περιόδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια αγαθών. Εν συγκρίσει, πάντως, με μία πενταετία πριν, η κατανάλωση ήταν περιορισμένη περίπου κατά 40%, ενώ και οι ποσότητες που αγοράστηκαν από κάθε είδος, ήταν πολύ μικρότερες.

Όπως επισήμανε ο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Σπύρος Σπυρόπουλος σε δημοσιεύματα, ΄΄υπήρξε μία αισθητή αύξηση της κίνησης στα καταστήματα κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, το κλίμα ανασφάλειας και η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τρεις ημέρες πριν το Πάσχα, περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη. Από εκεί και πέρα όμως, με αυτές τις δύο ημέρες δεν μπορούν να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες του προηγούμενου διαστήματος. Μπορεί να υπήρξε κίνηση στα καταστήματα κυρίως αυτές τις δύο ημέρες πριν το Πάσχα, όμως το αποτέλεσμα σε τίποτα δεν θύμισε αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.’’
Ο κ. Σπυρόπουλος θεωρεί πως οι επισκέπτες ήταν πολλοί, ίσως και περισσότεροι από πέρυσι, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε στα εμπορικά καταστήματα. Είναι πολύ πιθανό ή να είχαν ήδη κάνει τις αγορές τους προτού επισκεφθούν την Αιγιάλεια ή να διέθεσαν όλα τους τα χρήματα για το ταξίδι τους και να μην είχαν τη δυνατότητα να κάψουν άλλα ψώνια, δώρα.
Κατά κοινή ομολογία, πάντως, τρεις ημέρες πριν και μία ημέρα μετά το Πάσχα, η Αιγιάλεια «βούλιαξε» από επισκέπτες, κάτι που ήταν εμφανές και από την κίνηση στην εθνική οδό. ΄΄Η Αιγιάλεια ενδείκνυται για τέτοιου είδους σύντομες «αποδράσεις», καθώς είναι μία πολύ καλή και φθηνή λύση. Πολλοί από τους επισκέπτες μας κατάγονται από την περιοχή και επέλεξαν τη γενέτειρά τους για Πάσχα ενώ κάποιοι άλλοι φιλοξενήθηκαν σε φιλικά σπίτια. Όπως και να έγινε, ο κόσμος ήταν πολύς και η κίνηση ανάλογη, πλην όμως διήρκεσε λίγο΄΄, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, προσθέτοντας πως ακόμη κι έτσι, η τοπική οικονομία έχει ανάγκη από τέτοιου είδους «εκρήξεις», όπως και η ψυχολογία ντόπιων και επισκεπτών.
Αυξημένη, πάντως, αναμένεται η κίνηση, τόσο στην αγορά, όσο και στους χώρους εστίασης και αναψυχής, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω της εορτής της Παναγίας Τρυπητής και της αργίας για το Αίγιο, αν και μελανό σημείο παραμένει η αδυναμία, λόγω εκτέλεσης εργασιών, της αξιοποίησης της πλατείας της παραλιακής ζώνης, από τα καταστήματα της Ζωοδόχου Πηγής.