PDE 4Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καταδικάζει με κάθε τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τους διαθέσιμους πόρους των Περιφερειών και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μία ενέργεια που ουσιαστικά επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία και αναπτυξιακό σχεδιασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκτάκτως συνεδρίασε άλλωστε χθες το πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την οποία, εκτός από το ζήτημα των διαθεσίμων και τα όσα προκύπτουν με την κυβερνητική απόφαση που προβλέπει τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, συζητήθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεχίζει να είναι αντίθετη στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και όπως καταδίκαζε την απόφαση για τη διαθεσιμότητα, συνεχίζει να καταδικάζει ως αντιδημοκρατική και αυτή τη διαδικασία.
Η Περιφέρεια ως θεσμός β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ως στόχο τη διεύρυνση της ανάπτυξης. Οι συνέπειες από την απώλεια των πόρων θα είναι μεγάλες για την ανάπτυξη του τόπου μας, για τις θέσεις εργασίας, αλλά και γενικότερα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
Σύσσωμη, με απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, τάσσεται κατά της απώλειας των πόρων.
Παράλληλα, όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, αυτό που τονίστηκε είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το κράτος για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο να περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και χώρους που να διαθέτει το κράτος και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ επισημάνθηκε πως για το θέμα δεν έχουν ρωτηθεί καν οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Ελλάδας.
Ωστόσο, όπως τόνισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τις υπηρεσίες μας, αλλά και με πόρους, εφόσον νομοθετικά καταστεί δυνατόν.

Άλλα δεσμεύονται και άλλα τελικά πράττουν δηλώνει στον «Ημερήσιο» ο Απ.Κατσιφάρας για τους κυβερνητικούς παράγοντες
Μιλώντας στον «Ημ» ο  περιφερειάρχης για το ζήτημα με τα διαθέσιμα κονδύλια των δήμων και της Περιφέρειας, που έχουν άμεση συνάρτηση με τα υπό εξέλιξη και μελλοντικά έργα τόνισε: «Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης μας με την κυβέρνηση, γιατί συσκεπτόμαστε μαζί της, για άλλα δεσμεύεται και όταν φεύγουμε από την Αθήνα …άλλα ανακοινώνει! Αυτό συνέβη και με τους ελάχιστους πόρους μας, με τους οποίους όμως είχαμε τον σχεδιασμό μας και εκτελούσε αναγκαία έργα. Ξέρετε τι θα συμβεί να μας πάρει τα χρήματα; Δεν θα μπορέσουμε κανένα έργο να συνεχίσουμε, γιατί θα αδυνατούμε να πληρώσουμε τους εργολάβους που με δυσκολία κάνουν ήδη υπομονή στις καθυστερήσεις. Αν εμείνει στην θέση της, τότε τα έργα και στην Πάτρα, την Αιγάλεια, την Αχαϊα… θα «παγώσουν» με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους».

Πελετίδης: H συγκυβέρνηση εφαρμόζει όσα κατήγγειλε
Στο ζήτημα των πόρων παρενέβη με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος μίλησε για νάρκη στα λειτουργικά σχέδια του Δήμου και για «χρήση του πιο αυταρχικού νομικού οπλοστάσιου των προηγούμενων κυβερνήσεων,  όπου δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, των Περιφερειών και άλλων δημοσίων Οργανισμών και εφαρμόζει δηλαδή σήμερα, αυτά που κατήγγειλε χθες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης τόνισε:
«Η Δημοτική Αρχή στηριγμένη και στο πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταδικάζει την ρύθμιση για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους Δημάρχους της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να παραμείνουν τα χρήματα του Δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.

Ζητά επίσης την έκτακτη σύγκλιση της Διοίκησης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, για να καταδικαστεί η υπ’ αρ. 41/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»

 

Παναγόπουλος: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα υπέρ των δημοτών μας»
Η ανησυχία που επικρατεί γενικότερα στους φορείς της Αχαϊας έχει καταλάβει πλέον και τη δημοτική αρχή Αιγιαλείας με τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο να αναζητά κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου όπως τόνισε να διασφαλιστεί το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών ωστόσο τα περιθώρια είναι… ελάχιστα και ο «πονοκέφαλος» κυρίως για την εκτέλεση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πλέον ιδιαίτερα έντονος.

Συγκεκριμένα, εξασφαλισμένα κονδύλια που βρίσκονται κατατεθειμένα σε διάφορους κωδικούς και που πλέον πρέπει να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ειδικότερα στην Αιγιάλεια, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε μεταξύ άλλων αναστολή εργασιών σε έργα όπως η ανάπλαση της παραλίας του Αιγίου αλλά και μετάθεση για αργότερα, της έναρξης εργασιών για την ανάπλαση της Μητροπόλεως.

«Σίγουρα η εξέλιξη αυτή μόνο ευχάριστη δεν είναι για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για τον Δήμο μας και στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών και φυσικά και τη συνέχιση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και όσων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παναγόπουλος που μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με συνεργάτες του στο δημαρχείο προσανατολίζονται κατ’αρχάς σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας εντός της εβδομάδας ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας αλλά και να αναζητηθούν τρόποι αντίδρασης.