1644493 Είμαι ιατρός άνευ ειδικότητας (δηλαδή πτυχιούχος ιατρικής σχολής) και βρίσκομαι σε λίστα αναμονής για την άσκηση της Παιδιατρικής. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για εμάς τους νέους ιατρούς έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη αποξένωσή μας από την ιατρική, την πλήρη αποστέρησή μας να εκπαιδευτούμε για την λήψη του τίτλου ειδικότητας, αφού θα πρέπει να αναμένουμε την τοποθέτησή μας με βάση τη λίστα αναμονής, και συνακόλουθα. Εν τω μεταξύ, για το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα αποστερούμαστε από οποιοδήποτε εισόδημα, αφού είμαστε άνεργοι.

Για να επιτευχθεί αυτή η συνέχιση της επαγγελματικής πορείας των νέων ιατρών (ετών 24 χωρίς καθυστερήσεις, ετών 25 με αγροτικό, ετών 26 με στρατιωτικό και αγροτικό για τους άρρενες) απαιτείται η έγγραφη δήλωση προτίμησης νοσοκομείου στη νομαρχία έτσι ώστε οι υποψήφιοι να μπουν σε μια λίστα αναμονής. Η λίστα αυτή είναι διαυγής και δημοσιευμένη στο http://www.patt.gov.gr/edms/listes_anamonis.php. Ο πραγματικός χρόνος αναμονής διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως ισχύει σχεδόν παντού και είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής. Παραδείγματος χάριν, εάν κάποιος θέλει να εκπαιδευτεί στην Δερματολογία στο “Νοσ. Ανδρέας Συγγρός” αναμένει περί τα 7 έτη. Για να εκπαιδευτεί στην Παιδιατρική στο Αγλαϊα Κυριακού, στο Αττικό ή στο Αγία Σοφία αναμένει από 5,5 έως 7 έτη (ετών 31+).

Αν παραμερίσουμε το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού πτυχιούχων Ιατρικής σε σχέση με τη δυνατότητα απορρόφησής τους από τα Ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (το οποίο φαίνεται δυσεπίλυτο και χρονοβόρο αφού δεν έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες), ουσιαστικό κόλλημα στη ροή της λίστας προκαλεί η δυσκινησία του συστήματος να διορίσει τον εκάστοτε υποψήφιο που είναι πρώτος στη λίστα αναμονής. Το διάστημα δηλαδή που απαιτείται προκειμένου να φύγει ο ιατρός ο οποίος ειδικεύτηκε και να διοριστεί ο νέος ιατρός προς ειδίκευση μπορεί να φτάσει έως και τους 6 μήνες! Και όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό δημόσιο δεν επωφελείται δημοσιονομικά καθώς ο παλιός ειδικευόμενος – που πέρασε ο χρόνος ειδίκευσής του -πληρώνεται (και καλά κάνει βεβαίως) κανονικά αφού βρίσκεται σε παράταση της σύμβασής του, ενώ ο νέος υποψήφιος περιμένει άνεργος στο σπίτι του.

Ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί να αναλάβει καθήκοντα ο νέος ιατρός είναι γιατί υπάρχει μία σειρά γραφειοκρατικών κινήσεων των Υπουργείων (υπογραφή Υπουργού, έγκριση δημοσιονομικού ελέγχου, κ.α), οι οποίες ξεκινούν όταν και μόνο όταν τελειώσει ο χρόνος σύμβασης του παλαιού ειδικευόμενου και προκηρυχθεί η νέα θέση! Μετά το πέρας αυτών (στη δική μου περίπτωση έχει διαρκέσει πάνω από 2,5 μήνες αυτό το κομμάτι), ο υποψήφιος έχει 15-20 ημέρες διορία να παραλάβει το διορισμό του από τα ΕΛΤΑ και 15 μέρες να παρουσιαστεί στο τμήμα προσωπικού του νοσοκομείου (1 μήνας διορία να αποδεχτεί ή να αρνηθεί ουσιαστικά). Όπως καταλαβαίνετε, σε περίπτωση που αρνηθεί (διόλου σπάνιο καθώς μπορεί να ανακαλέσει το διορισμό του και να παραμείνει πρώτος στη λίστα αναμονής) ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Συνήθως η άρνηση είναι σιωπηλή με αποτέλεσμα να περιμένει με αδράνεια το τμήμα ειδικευομένων του Υπουργείου να λήξει η προθεσμία. Και αν αρνηθεί σιωπηλά και ο επόμενος, πάλι το ίδιο. Προσωπικά βρίσκομαι υπό διορισμό πάνω από 2,5 μήνες. Ο διορισμός μου όπως με ενημέρωσαν από το Υπουργείο λόγω εκλογών(!) υπογράφηκε με καθυστέρηση και ακόμα δεν μου έχει έρθει, ενώ στη θέση μου παραμένει σε παράταση συνάδελφος. Και στους μήνες αυτούς αν προσθέσουμε και τους μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών των διορισμών των συναδέλφων που βρισκόντουσαν υψηλότερα στη λίστα είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το πρόβλημα μας δεν είναι μόνο οικονομικό.

Η χρονοβόρα αυτή διαδικασία όπως καταλαβαίνετε σε μία λίστα με πάνω από 200 υποψήφιους και 82 προβλεπόμενες θέσεις (όπως γίνεται στη λίστα Παιδιατρικής του Νοσ. Αγία Σοφία) στοιχίζει σε κάθε υποψήφιο πάνω από έναν χρόνο αναμονής συνολικά. Και επαναλαμβάνω ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ακριβώς το ίδιο.

Πρόκειται για έναν παθολογικό μηχανισμό, ο οποίος στερεί από νέους επιστήμονες την επαγγελματική και επιστημονική εξέλιξη τους. Απλά και μόνο γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση να βελτιωθεί.

Αναφέρομαι σε ένα πρόβλημα που διώχνει νέους ιατρούς στο εξωτερικό, που τους απογοητεύει, που τους αφήνει άνεργους, που εν τέλει προκαλεί μία μιζέρια στον κλάδο και μπορεί να διορθωθεί με μηδενικό κόστος. Με μία ρύθμιση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το γραφειοκρατικό κομμάτι των διορισμών ιατρών προς ειδίκευση και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Άλλωστε παραπάνω από προφανής φαίνεται η λύση να ξεκινάει η προθεσμία για τον υποψήφιο νωρίτερα από το πέρας της σύμβασης του παλιότερου συναδέλφου. Αξιοποιώντας βέβαια το ηλεκτρονικό μέσο με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι όλοι οι υποψήφιοι λόγω ηλικίας και κλάδου. Προτάσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί να υπάρχει διάθεση.

Καλώ, προκαλώ και παρακαλώ τον Υπουργό Υγείας να αντιμετωπίσει τους ιατρούς που περιμένουν στις λίστες αυτές με σεβασμό και να τους δείξει πως υπάρχει ελπίδα την εποχή που την ελπίδα αυτή προσπαθεί να πνίξει η απαισιοδοξία και ο φόβος για το μέλλον. Το έχουμε ανάγκη. Εκπλήξτε μας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ιατρός άνευ ειδικότητας.
Πηγή: zouglal.gr