ciaΜεθόδους για να «σπάσουν» το λογισμικό ασφάλειας των φορητών συσκευών της Apple αναζητούσαν εδώ και περίπου μία δεκαετία στελέχη της CIA, υποστηρίζει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept, επικαλούμενος έγγραφα που παρέλαβε από τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητα αμερικανικά έγγραφα τα οποία υποδεικνύουν ότι ερευνητές της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μια έκδοση του XCode, του εργαλείου ανάπτυξης εφαρμογών της Apple, με σκοπό να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε προγράμματα που διατίθενται από το «Κατάστημα Εφαρμογών» (App Store) της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο με βάση τα έγγραφα, τα οποία καλύπτουν το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013, δεν είναι σαφές εάν οι ερευνητές κατάφεραν τελικά να σπάσουν τον κρυπτογραφημένο κώδικα της Apple, ο οποίος ασφαλίζει τα δεδομένα των χρηστών και τις επικοινωνίες τους.

Ερευνητές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναζητούσαν μεθόδους αποκρυπτογράφησης του κωδικοποιημένου firmware της Apple από το 2006, ένα χρόνο προτού η εταιρεία διαθέσει στην αγορά το πρώτο της iPhone, ενώ συνέχισαν και μετά τη διάθεση του iPad το 2010.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Apple ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην ενίσχυση των μεθόδων κρυπτογράφησης για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο iPhone. Η εταιρεία υποστήριξε ότι μετά τις αλλαγές η Apple δεν θα έχει πλέον κανένα τρόπο να αποσπάσει δεδομένα από τις φορητές συσκευές των πελατών της, ακόμα κι αν έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας.

Τόσο η Apple όσο και στη συνέχεια η Google δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που αποθηκεύονται στις συσκευές και ότι αυτό αποτελεί εν μέρει μία αντίδραση στο ευρείας κλίμακας πρόγραμμα παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Η CIA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.

Πηγή: skai.gr