eisodia-syskepsiΚαθοριστική… για την διάσωση του Ιερού Ναού των Εισοδίων ήταν η σύσκεψη της περ. Παρασκευής όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, σχεδιάστηκαν, οι απαραίτητες κινήσεις και ελήφθησαν με συμφωνία όλων, σημαντικές αποφάσεις!
Ειδικότερα:-Η ανάληψη της μέγιστης ευθύνης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και της Δ/ντριας Αναστασίας Κουμούση να σηκώσει το βάρος του φορέα υλοποίησης του έργου αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών με στόχο την συγκράτηση στις πραγματικές τιμές (της αγοράς) του κόστους των εργασιών ικανοποίησε τόσο το Μητροπολίτη όσο και τους παράγοντες του δήμου.
-Οι χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλιστούν θα περάσουν μέσω προγραμματικών συμβάσεων από την Ιερά Μητρόπολη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων που θα επιβλέψει και θα πραγματοποιήσει το σύνολο των εργασιών.
-Ευλογία Θεού… χαρακτήρισε ο κ.κ. Αμβρόσιος την παρουσία της κ΄. Κουμούση στην κατάλληλη θέση την πιο κρίσιμη στιγμή επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διάσωση του Ιερού Ναού και όχι αν τα χρήματα θα περάσουν από την Μητρόπολη μεταβιβάζοντας τις όποιες χρηματοδοτήσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.
-Η ωριμότητα των ενεργειών από πλευράς του νομικού Προσώπου του δήμου (Γρηγ. Τριανταφυλλόπουλος, Περ. Παπαγιαννακόπουλος) είχε σαν αποτέλεσμα η δίωρη σύσκεψη να επικεντρωθεί σε ζητήματα ουσίας και οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες σε συνάφεια με τις επιδιωκόμενες εγκρίσεις κονδυλίων από διαφορετικές πηγές δημιούργησαν βάσιμα την εκτίμηση ότι το έργο άμεσα θα ξεκινήσει «σπάζοντας» τις εργασίες σε δύο τμήματα.
Αυτό των άμεσων επεμβάσεων προστασίας και αποκατάστασης μέσω του ΤΑΣ κάνοντας χρήση της «ευκαιρίας» που έδωσε ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου και του δεύτερου τμήματος της ολοκλήρωσης μέσω χρηματοδοτήσεων είτε του ΕΣΠΑ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Για το μεν πρώτο τμήμα ως γνωστόν είχε προηγηθεί επίσκεψη των παραγόντων του δήμου στον ΤΑΣ. Για το δε δεύτερο είχε υπάρξει επεξεργασία σε πρόγραμμα που εντόπισε ο κ.κ. Αμβρόσιος και ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είχε ήδη κάνει την προεργασία ώστε αυτή την εβδομάδα να κατατεθεί ο φάκελος του αιτήματος μέσω συγκέντρωσης των στοιχείων από την κ΄. Κουμούση σε συνεργασία με τους μελετητές του έργου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα είναι παρών όπου απαιτηθεί για άσκηση πίεσης προς πάσα κατεύθυνση και όπως όλο αυτό το διάστημα από το Νομικό Πρόσωπο του δήμου υπήρξε σειρά ενεργειών χωρίς να δοθεί περαιτέρω δημοσιότητα, οι προσπάθειες εντείνονται για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου που αποτελεί «τοπόσημο» για την πόλη του Αιγίου.