varoufakis«Η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων δεν είναι καθόλου κακή. Υπήρξε μείωση το πρώτο δίμηνο, αλλά παράλληλα υπήρξε μείωση δαπανών, οπότε αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του χθες το πρωί.
Ερωτηθείς «μέχρι πότε;» απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γενικότερα σε αυτό το ζήτημα. «Βεβαίως απόλυτα» ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε εάν έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το Μάρτιο και τον Απρίλιο και μετά τον Ιούνιο – Ιούλιο υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέσω των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη θα υπάρξει λύση και σε αυτό το ζήτημα.
Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δις στα έσοδα» που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες έρευνες τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ. Βαρουφάκης είπε δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από τα τεχνικά κλιμάκια, προσθέτοντας ότι «όταν έρθουν να μού το πουν θα το συζητήσουμε».
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014. Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε. Βρήκαμε άδεια ταμεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως τόνισε, σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τα υφεσιακά μέτρα και εκτίμησε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα κάνει τη διαφορά, ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων» και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέα υφεσιακά μέτρα.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο κλίμα που αντιμετώπισε κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ομολόγων του. «Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης», είπε και αποκάλυψε πως οι εταίροι του ζήτησαν να κόψει μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα διέψευσε όσα γράφτηκαν για τον διάλογό του με τον Σόιμπλε και ότι εκείνος του πρότεινε να διευκολύνει η Γερμανία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Έχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κύριο Σόιμπλε, ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο» είπε ο κ.Βαρουφάκης, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο Γερμανός ομόλογος του δεν κράτησε τον λόγο του. «Είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τον λόγο μου» είπε.
Αναφερόμενος στο «σχέδιο Μέρκελ» που πρότεινε ο ίδιος και αφορά μια εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ, η θέση όμως της Γερμανίας είναι μέσα στο ευρώ».