FB1C1E7939641A1E886BED0FBA904A5D Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να καταλάβουν εάν μια λοίμωξη έχει προκληθεί από ιό ή βακτήρια μέσα σε μόνο δύο ώρες, όπως υποδηλώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS One.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν οι ασθενείς από το να λαμβάνουν αντιβιοτικά όταν δεν χρειάζεται, όπως λένε οι επιστήμονες.

Η έρευνα είναι ακόμη σε εργαστηριακό στάδιο, αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που αν αντιμετωπιστεί θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Σίγουρα το τεστ δεν αντικαθιστά την απόφαση του γιατρού, αλλά είναι καλύτερο από ό, τι ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων ρουτίνας που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τα κατάλληλα φάρμακα

Οι γιατροί συνήθως δυσκολεύονται να καταλάβουν το λόγο των μολύνσεων ώστε να δώσουν την καλύτερη θεραπεία και να την αντιμετωπίσουν.

Οι καθιερωμένες εξετάσεις ρουτίνας για να προσδιορίσουν την ταυτότητα των μολυσματικών παραγόντων μπορεί να χρειαστούν μέρες – περιλαμβάνεται λήψη δείγματος και στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο οργανισμός σε ένα εργαστήριο.

Δοκιμές των σωματιδίων στο αίμα μπορεί επίσης να βοηθήσει να δώσει ενδείξεις, αλλά αυτές μπορεί να παραπέμπουν τόσο σε βακτηριακές όσο και σε ιογενείς λοιμώξεις και σε καρκίνο και σε τραύμα δηλαδή.
Ως αποτέλεσμα μερικές φορές τα αντιβιοτικά – τα οποία λειτουργούν μόνο όταν υπάρχουν βακτήρια – υπερκαταναλώνονται. Και σε αντίθεση, ορισμένοι ασθενείς που χρειάζονται αντιβιοτικά δεν τα παίρνουν αρκετά γρήγορα.

Η ομάδα των επιστημόνων από διάφορα ιατρικά κέντρα στο Ισραήλ, σε συνεργασία με την εταιρεία MeMed, ανέπτυξε τη νέα δοκιμή. Η ανάλυση δειγμάτων αίματος σε περισσότερους από 300 ασθενείς που είχαν την υποψία ότι έχουν μια λοίμωξη, έδειξε ότι το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει σωστά αν πρόκειται για ιό ή βακτηριακή μόλυνση στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η Eran Edem της MeMed, δήλωσε: «Το τεστ είναι ακριβές. Στους περισσότερους ασθενείς μπορεί να δείξει μέσα σε δυο ώρες αν η μόλυνση έχει προκληθεί από βακτήρια ή από κάποιον ιό».
Πηγή: skai.gr