olympia odo toynelΤην ίδια ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις και την πορεία της χώρας με κίνδυνο για πιθανό «Grexit», η είδηση που παρουσιάστηκε εκτενώς την περ.Παρασκευή  για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων τεσσάρων οδικών αξόνων, προκαλεί έντονη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά ασχέτως εάν έχει κάθετα δίκια ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης που μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υποστήριξε πως βασικές στοχεύσεις της αναθεώρησης είναι η εφαρμογή νέου αναλογικού συστήματος χρέωσης που θα φέρει μείωση στις τιμές των διοδίων, η μετοχική παρουσία του Δημοσίου στις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν το έργο και η επιδίωξη ταχύτερης απόσβεσης του κόστους επένδυσης.
Ακόμα κι αν έχει δίκιο ο υπουργός, πιθανή επιβράδυνση στα έργα -και με την απειλή διακοπής εργασιών σε αυτά που είναι ήδη σε φάση ολοκλήρωσης, απειλεί να τινάξει στον «αέρα» όλο το σχεδιασμό και προκαλεί έντονη ανησυχία κυρίως για την Αχαΐα που ολοκληρώνεται το κομμάτι Κόρινθος –Πάτρα αλλά και γενικότερα για το οδικό δίκτυο χώρας και όσα βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης μια και ο υπουργός εκτός από την Ολυμπία Οδό αναφέρθηκε και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, την Ε65 και την Ιόνια Οδό.
Να θυμίσουμε ότι περισσότερο από τρία χρόνια, Παραχωρησιούχοι -Τράπεζες και Δημόσιο συγκρούονταν για να επιτευχθεί ένα νέο χρηματοοικονομικό μοντέλο με στόχο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των έργων που άφηναν οι αδυναμίες της τραπεζικής χρηματοδότησης και η μείωση στην κυκλοφορία των δρόμων (έσοδα από διόδια). Το κενό αυτό κάλυψε το Δημόσιο συνεισφέροντας στα έργα πάνω από 50% της τραπεζικής χρηματοδότησης (1,7 δισεκατομμύρια) και δίδοντας παράλληλα 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις αλλά και πριμ επανεκκίνησης, απορροφώντας τη μερίδα τη λέοντος από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ακυρώνοντας άλλες συμβάσεις.
Σήμερα η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά ανατρέπει το μοντέλο χρηματοδότησης, λέγοντας ότι οι συμβάσεις είναι… λεόντειες υπέρ των εργολάβων κι ως κοινωνικό κίνητρο για την κοινή γνώμη που είναι βέβαιο ότι θα υποστεί ένα σοκ εάν τελικώς σταματήσουν τα έργα… αναγάγει σε σημείο αναφοράς τη μείωση των διοδίων.
Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δύο νέων συμβάσεων για τη λειτουργία και συντήρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε ότι η βάση της αναθεώρησης των τεσσάρων θα είναι στην κατεύθυνση:
-της δημιουργίας ενός αναλογικού συστήματος χρέωσης
-της μείωσης των διοδίων
-της μετοχικής παρουσίας του δημοσίου στις εταιρίες παραχώρησης
-της εύλογης συρρίκνωσης του ρυθμού απόσβεσης της επένδυσης των ιδιωτών υπέρ του Δημοσίου.

20 εργοταξιακές ζώνες 2.200 εργαζόμενοι…
20 εργοταξιακές ζώνες, 2.200 εργαζόμενοι, 16 χιλιόμετρα σήραγγες είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά στοιχεία του έργου της Ολυμπίας Οδού. Το έργο καθημερινά δείχνει να προχωρά όλο και περισσότερο και σε ένα χρόνο από σήμερα στόχος είναι να λειτουργήσει τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νέα σύμβαση το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ενώ κάποια λίγα τμήματα το 2016.

ΣΤΟΧΟΣ: Αθήνα-Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες, Πάτρα-Κόρινθος σε 1 ώρα. Αυτοί θα είναι οι χρόνοι διέλευσης στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού. Δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση +ΛΕΑ θα μεταμορφώσουν τις μετακινήσεις, ευεργετώντας την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα.