pagosmia-imera-ginaikasΗ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-Παράρτημα Αιγίου, τιμώντας και φέτος την 8ηΜαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- ως Ημέρα μνήμης και αποτίμησης των αγώνων και των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος, που ξεκίνησαν το 1857 με τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ζωής και εργασίας, καθώς και ως Ημέρα προβληματισμού και διεκδίκησης νέων αιτημάτων, προσκαλεί τις/τους ενδιαφερόμενες/ους στις εξής εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιήσει:α) Συνεστίαση την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, ώρα 9.00μ.μ. στο Κέντρο Refrain (Στράτος Βαρδάκης) στην Άκολη Αιγίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομη ενημέρωση για το νόημα της Ημέρας και τις σημερινές διεκδικήσεις των γυναικών, φαγητό, κρασί και διασκέδαση με κεφάτο τραγούδι από την ορχήστρα του κέντρου. Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ.
β) Εργαστήριο βιωματικό με θέμα «Ανακαλύπτοντας τη φωνή μου. Περπατώντας τον δρόμο της Αυτοεκτίμησης και της Διεκδίκησης Δικαιωμάτων» , την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 και ώρα 5.00 μ.μ. στο Γραφείο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, στις Εργατικές Κατοικίες Διγελιωτίκων- Ξηρολιθίων, σε συνεργασία με την Ψυχολόγο Μαριλίνα Αναστοπούλου.
Μερικά από τα θέματα που θα προσεγγίσουμε στο εργαστήριο είναι τα εξής:
 Θέτω τα δικά μου όρια, Μαθαίνω να λέω όχι χωρίς φόβο και ενοχές.
 Διεκδικώ αυτά που θέλω, Καταπολεμώ τις ενοχές μου.
 Βελτιώνω την αυτοεκτίμησή μου, Εκφράζω την γνώμη μου.
Θα επεξεργαστούμε τα παραπάνω και πολλά ακόμα θέματα μέσω σύντομων παρουσιάσεων, βιωματικών ασκήσεων, πρακτικών τεχνικών και πραγματικών γεγονότων από την καθημερινή μας ζωή.
Η είσοδος στο Βιωματικό Εργαστήριο είναι ελεύθερη για όλες τις ενδιαφερόμενες. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2691025227, 28400,28289.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ημέρα και σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ δημοσιοποίησε και ένα όμορφο κείμενο για τα δικαιώματα της σύγχρονης γυναίκας.
Αφετηρία του παγκόσμιου κινήματος των γυναικών για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες υπήρξε στις 8 του Μαρτίου 1857 η απεργία από τις εργαζόμενες στην κλωστοϋφαντουργία , οι οποίες κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και για τα χαμηλά ημερομίσθια. Από τότε μέχρι σήμερα, η ισότητα των δύο φύλων κυρίως στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, παραμένει κεντρικό θέμα στη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική ατζέντα. Σημαντική είναι η σκληρή διαπίστωση που αναφέρει η Ένωση, ότι η πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα μας ωθεί στην υπονόμευση των θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών και ανδρών. Είναι επίσης γνωστό ότι η κατάσταση αυτή διευρύνει ακόμη περισσότερο την άνιση μεταχείριση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ως γνωστόν σε περιόδους οικονομικής αστάθειας οι γυναίκες είναι οι πρώτες που γίνονται αποδέκτες των αρνητικών επιπτώσεων ενώ σε περιόδους οικονομικής ανάκαμψης οι γυναίκες είναι οι τελευταίες που απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της ανάκαμψης. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από αρκετά στοιχεία που μας παραθέτει με ουσιαστικότερα: το χάσμα των αμοιβών για ίση εργασία, που κλιμακώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, που έχουν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης καθώς και στις εργοδοτικές συμπεριφορές που είναι εξαρχής αρνητικές έως και εχθρικές απέναντι στις γυναίκες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Κλείνοντας κάνει και κάποιες προτάσεις , ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν: η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με τον ίσο καταμερισμό των οικογενειακών ευθυνών ανάμεσα στο ζευγάρι και η ολοκλήρωση της αρχής της ισόρροπης δημοκρατίας με την συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά αλλά κυρίως στα οικονομικά κέντρα λήψης των αποφάσεων ώστε να διασφαλίζεται καλύτερη ισορροπία στις αποφάσεις που αφορούν και στα δύο φύλα.