apokentromenhΤην επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο που έχει υποβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων και το οποίο θα περιέχει μια σειρά σημαντικών ρυθμίσεων για τη δημόσια διοίκηση.Όπως δήλωσε μάλιστα ευθέως ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης η κυβέρνηση σχεδιάζει χωροταξικές αλλαγές και στον «Καλλικράτη» με ρευστό όμως το νέο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης που αναμένεται να έχει προχωρήσει μέσα στο έτος.
Εκείνο που ξεχώρισε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ΄.Βούτση ήταν η νέα χάραξη στρατηγικής όσον αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που μέχρι πρότινος φερόταν πως στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να καταργηθούν. Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΣ στο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των ημερών περιλαμβάνεται και ο καθορισμός της προκήρυξης πλέον θέσεων για τους επτά νέους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας που μέχρι πρότινος τοποθετούνταν από την εκάστωτε κυβέρνηση. Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί ποιες αρμοδιότητες θα κρατήσουν τελικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενώ οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και το γεγονός ότι προωθείται προκήρυξη για πρόσληψη των Γ.Γραμματέων αναμφίβολα πηγαίνει πίσω σε πολλά σημαντικά ζητήματα τη λειτουργία του Κράτους που ήδη έχει υποστεί την αλλαγή της Εξουσίας και για ένα σημαντικό διάστημα έχουν «παγώσει» πάρα πολλά δημιουργώντας δυσλειτουργία.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αφού υπάρξει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής.

boytshsΑλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών

Επίσης ο κ.Βούτσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε ότι σε επόμενο στάδιο θα υπάρξουν αλλαγές στην χωροταξία των Δήμων σε σχέση με τον Καλλικράτη, αν και όπως είπε οι αλλαγές αυτές δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο το γεγονός ότι από επίσημα χείλη ανοίγει πλέον ο διάλογος για αλλαγές στον «Καλλικράτη» αναμένεται να «φουντώσει» και πάλι τις συζητήσεις και στην Αχαϊα και ιδίως στην Αιγιάλεια που μένει πάντα ανοιχτό το αίτημα από πλευράς της ανατολικής Αιγιάλειας για δημιουργία ξεχωριστού δήμου.
«Θα ξεκινήσει μία προσπάθεια από το Υπουργείο, ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα και των δύο Βαθμών της Αυτοδιοίκησης, να καταγράψουμε τους “κόμπους”, που έχουν φανεί μέσα από την εμπειρία των τελευταίων 4, 5 ετών, σε σχέση με αρμοδιότητες, πόρους, με αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν, με αλλαγές οργανογραμμάτων στους Δήμους» τόνισε, μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπ. ΕΣ.Δ.Α., ο Υπουργός Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας τις αλλαγές που “έρχονται” με τον νέο «Καλλικράτη», θέτοντάς τες χρονικά, σε περίπου έναν χρόνο, σε συνέχεια των ευρέων διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσουν, άμεσα, και από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός.
«Αυτό θα συμβεί μέσω διαλόγου, συνεργασίας ειδικών Επιτροπών, της Βουλής και φυσικά της Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για να συμπληρώσει:
«Τα ζητήματα της χωροταξίας με τον νέο “Καλλικράτη” δεν θα αφήσουμε να “σκεπάσουν” τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία και πρέπει να επιλύσουμε.
Οι αλλαγές θα αφορούν, κυρίως, σε σοβαρά προβλήματα, νησιών, μεγάλων νησιών και ορεινών, πολύ ορεινών περιοχών, με πραγματικές και σοβαρές δυσλειτουργίες».
Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των Δήμων, στην περίπτωση, που το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της Χώρας, λέγοντας, χαρακτηριστικά:
«Δεν θα επανέλθουμε σ’ ένα μοντέλο χιλίων και περισσοτέρων Δήμων. Αν ποτέ γίνει αυτό στη Χώρα θα γίνει σε άλλες συνθήκες, δημοσιονομικές κ.τ.λ. Δεν το αποκλείουμε. Η Γαλλία π.χ. έχει 30.000 μικρούς Ο.Τ.Α. Μην ακούτε αυτήν την προπαγάνδα, όταν εδώ γίνανε 300, θα μπορούσαν να έχουν γίνει 200 ή να μείνουν 700. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού σε σχέση μ’ αυτά», για να αποσαφηνίσει:
«Εμείς δεν πρόκειται να πριμοδοτήσουμε έναν ανούσιο διάλογο, αναφορικά με το χωροταξικό. Πρωτεύουν άλλα ζητήματα, που έχουν προκύψει από την κρίση. Μας ενδιαφέρει η ουσία».
Από τα λεγόμενα του υπουργού βεβαίως και δεν αποσαφηνίζεται η ακριβής «ατζέντα» όσον αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» δεδομένου ότι δε θα πρέπει να λησμονούμε την παλαιότερη «απαίτηση» των εταίρων για ακόμα μικρότερο «μοντέλο» διοίκησης, ή εάν πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση περιπτώσεων που παρουσιάζουν «δυσλειτουργία»…

Δίμηνη παράταση στους δήμους με «κόκκινους» ισολογισμούς και αλλαγές στο Δημόσιο

Πέρα από το νόμο Καλλικράτη, ο υπουργός προανήγγειλε μια σειρά αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση σχετικά με:
-Αύξηση αρμοδιοτήτων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
-Προώθηση της κάρτας του πολίτη
-Εύρεση τρόπων για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
-Επιστροφή των δημοτικών αστυνομικών
-Οι δημοτικοί υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα θα παραμείνουν κανονικά στις θέσεις τους
Παράλληλα όσον αφορά τη λειτουργία των δήμων: Δίνεται δίμηνη παράταση σε σχέση με τους «κόκκινους» ισολογισμούς Δήμων. Δηλαδή έληγε μέχρι το τέλος Μαρτίου η προθεσμία που είχαν Δήμοι με οικονομικά προβλήματα για να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται περισσότερος χρόνος αφενός για να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα και αφετέρου η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν Δήμοι με οικονομικές δυσχέρειες.