tsipras-giounkerΤην ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή έταξε κοινωνικές παροχές σε βάθος χρόνου… με εξωραϊσμό της εικόνας, φαίνεται ήδη συμβιβασμένος σε πολλά πράγματα, κάτι που ίσως αποτελεί άλλωστε και μονόδρομο…
Προς συμφωνία και συμβιβασμό προχωρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία εστάλη για να συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup της Τετάρτης.

Πρόγραμμα-γέφυρα ως τέλος Αυγούστου
Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά, σκοπεύει να παρουσιάσει στο κρίσιμο Γιούγκρουπ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά.
Το σχέδιο συμφωνίας αφορά σχέδιο δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων. Τεχνική παράταση του Μνημονίου θα θεωρείται από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά θα ονομαστεί συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.
Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και θα οριστικοποιηθεί, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει:
-καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
-Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
-Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
-Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
-Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.

Τα 4 σημεία της ελληνικής πρότασης στους δανειστές
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δίνουν τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίτευξης μιας συμφωνίας γέφυρας η οποία θα έχει ισχύ εώς τις 31 Αυγούστου.
Να διαγραφεί το 1/3 των “τοξικών” δεσμεύσεων του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικατασταθεί με δέκα ελληνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κρατάει το 70% του Μνημονίου.
Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015. Οσο δηλαδή έκλεισε και το 2014.
Ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.
Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Πέραν αυτών, η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητά την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ είτε την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του. Επίσης, ζητεί την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας και αναφέρουν ότι προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό αλλά με κόκκινη γραμμή να μην συνεχιστεί η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Μην περιμένετε να αποδεχθούμε τα σχέδιά σας
Επισήμως δε, το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς πιο… σκληρό αφού διεμήνυσε πως η Αθήνα «δεν πρέπει να περιμένει πως θα αποδεχθούμε απλά όλες τις εξαγγελίες σας». Βεβαίως αυτό μπορεί να ερμηνευτείς ως μερική «υποχώρηση» αφού ίσως… αποδεχθούν κάποιες από τις εξαγγελίες προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή»
Όπως είπε σε δημοσιογράφους, ο Αλ. Τσίπρας κάλυψε «εν μέρει μόνο» τις ανησυχίες των Βρυξελλών για τα σχέδιά του.

 

ompama

Ο Ομπάμα ζητά πρόταση από το Βερολίνο και η Μέρκελ …το σχέδιο της Αθήνας

Οι ΗΠΑ αναμένουν από το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές (ΕΕ, ΔΝΤ) να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ συνέδεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στο σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της Τετάρτης. Όπως τόνισε, περιμένουμε από την Ελλάδα να προτείνει ένα βιώσιμο σχέδιο και θα συζητήσουμε επ’ αυτού.
Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ύπαρξη προγράμματος, το οποίο -όπως υπογράμμισε- αποτελεί τη βάση κάθε συζήτησης.
Παράλληλα, έκανε μνεία στην ανάκαμψη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις [στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποστήριξης των οικονομιών τους].
Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «από το 2010 στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, κι αυτοί είναι «να κάνεις προσπάθειες για να μπορείς να έχεις την αλληλεγγύη» των εταίρων.
Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

tsipras1Αισιόδοξος δήλωσε από τη Βιέννη ο Αλέξης

Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων.
Ο Φάιμαν πρόσθεσε πως το παραπάνω πλαίσιο δεν πρέπει να επιβαρύνει περαιτέρω τους Έλληνες φορολογούμενους.
Συμπλήρωσε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στο παλαιό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα της νέα κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία αμοιβαία επωφελή με τους εταίρους.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τη δήλωσή του ότι θα πέσουν έξω όσοι επενδύουν στην καταστροφή και πρόσθεσε -επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα του Γ.Βαρουφάκη στο Βερολίνο- ότι όσοι επενδύουν στην καταστροφή παίζουν με τον κίνδυνο ανόδου της Άκρας Δεξιάς, κάτι που έχει ήδη συμβεί στην Ελλάδα λόγω της ακραίας λιτότητας, όπως είπε.

varoufakisΠάει στο Eurogroup για αλλαγές στο 30% του Μνημονίου

Αν το φάρμακο που μας δίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι ήταν πικρό αλλά θεραπευτικό, θα το έπινα το πικρό ποτήρι, αλλά δεν είναι έτσι, το φάρμακο είναι τοξικό, και το γνωρίζει και ο θεράπων ιατρός, αλλά δεν το αλλάζει γιατί έχει δεσμεύσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τη Βουλή, σε μια ομιλία με την οποία προσπάθησε εκ νέου να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους, αλλά και την Αντιπολίτευση. Δεσμεύθηκε δε ότι η πληροφόρηση των πολιτών για τις εξελίξεις στην οικονομία «θα γίνεται από εδώ, από το κοινοβούλιο».
Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο θα τις εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, αλλά το 30% των «απαράδεκτων προβλέψεων» του μνημονίου πρέπει είτε να μπουν σε αναστολή, είτε να αφαιρεθούν.
Παραδέχθηκε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για παράταση του προγράμματος που -όπως είπε- κεκλεισμένων των θυρών και των μικροφώνων ακόμη και η τρόικα παραδέχεται ότι δεν αποδίδει. Ήρθε η ώρα ό,τι λέγεται με μικρόφωνα κλειστά, να ειπωθεί και με μικρόφωνα ανοιχτά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας για άλλη μια φορά τη θέση του για την εξέλιξη της κρίσης και γιατί το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν καταδικασμένο από την αρχή να αποτύχει.
O υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και ζητά μεταβατικό πρόγραμμα, μια συμφωνία-γέφυρα.
Ούτε θα σκίσουμε το μνημόνιο, ούτε θα εφαρμόσουμε τις θέσεις μας σαν να μην υπήρξαν δεσμεύσεις της Ελλάδας στο παρελθόν, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης που δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί σύγκρουση με τους εταίρους, ούτε εκβιάζει. Ζητάμε απλώς χρόνο, μέσω μιας συμφωνίας-γέφυρας, ώστε να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε με τους εταίρους μας για ένα νέο-συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ που θα λύσει το πρόβλημα, είπε ο υπουργός.

Η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο τη Κυριακή στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της ΕΕ με τις ελληνικές Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Σόιμπλε: «Αν δεν θέλουν βοήθεια, δεν πειράζει»
Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να μπει σε πρόγραμμα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στο πλαίσιο της Συνόδου της G20 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε χθες ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν η νέα ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιήσει την απειλή της για έξοδο από την διεθνή συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας.

Απόψε τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή
Με τις ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία.

Σε σύσκεψη για ενδεχόμενο Grexit προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε σύσκεψης χθες Δευτέρα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας στο πλαίσιο σχεδιασμού για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει μετάδοση στις αγορές: «Είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να είμαστε σε επιφυλακή».
«Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε εκτεταμένο σχεδιασμό στη διάρκεια του 2012, όταν υπήρχαν ιδιαίτερες πιέσεις στην Ευρωζώνη που αφορούσαν στην Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση […] πιστεύω πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος [για να επανεξετάσουμε το σχεδιασμό αυτό]».