paraliaki aigioy«Ο Φλεβάρης κι αν …φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει» και για τους καταστηματάρχες της παραλίας του Αιγίου που περιμένουν πώς και πώς να «ανοίξει» ο καιρός προκειμένου να «ανοίξουν» και οι δουλειές, μεγαλώνει η αγωνία όσον αφορά την πορεία των εργασιών ανάπλασης που έχουν μετατρέψει όλη την παραλιακή ζώνη σε «γιαπί»…Η αγωνία μήπως χαθεί η σαιζόν είναι μεγάλη με καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους βλέποντας την κατάσταση στην οποία είναι σήμερα η περιοχή αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «για τα παραλιακά καταστήματα του Αιγίου η σαιζόν ξεκινάει νωρίς –νωρίς την άνοιξη αφού μόλις πιάσει για καλά η ζέστη πλέον όλη την ημέρα ο κόσμος είναι στις παραλίες… Εάν δεν μπορέσουμε να δουλέψουμε για το Πάσχα και τον Μάιο θα είναι καταστροφικό… Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για τα καταστήματα…».
Ωστόσο από πλευράς κατασκευάστριας εταιρίας και δήμου γίνεται μεν αγώνας δρόμου προκειμένου να μη χαθεί η σαιζόν, ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση εκτιμάται ότι το έργο στο συγκεκριμένο σημείο θα μπορεί να παραδοθεί τον Μάιο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Έργων κ΄.Δημ.Φιλιππάτο μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Το έργο προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς και γίνονται προσπάθειες να παραδοθεί η πλατεία ώστε να δουλέψουν τα καταστήματα και να μπορεί κι ο κόσμος, οι δημότες μας να απολαύσουν τις ανοιξιάτικες βόλτες τους, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ακριβή ημερομηνία παράδοσης του συγκεκριμένου «κομματιού» που υπολογίζουμε όμως πως θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάιο».
Βεβαίως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης περιλαμβάνει μια σειρά ακόμα σημαντικών παρεμβάσεων που θα απαιτήσουν αρκετό χρονικό διάστημα και είναι μείζον για την λειτουργικότητα της παραλιακής ζώνης το επόμενο «κομμάτι» που θα είναι βάσει προγραμματισμού η «τεμπελόραχη» και ο Άγιος Ανδρέας
*Βάσει του τεχνικού δελτίου του έργου που αφορά στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, η μελέτη περιλαμβάνει δύο τμήματα:
-Πρώτον, το παραλιακό μέτωπο της πόλης από την περιοχή του λιμανιού έως την περιοχή του παλιού Λιμεναρχείου και από την οδό Ζωοδόχου Πηγής έως την θάλασσα.
-Δεύτερον, τις συνδέσεις με την άνω πόλη (οδοί Κωνσταντινουπόλεως, Ομήρου, Μπιζανίου, Βαλτετσίου, Βαλαωρίτου, Σουλίου, Κιλκίς, Σάκαλη κ.α., σκάλες Κωνσταντινουπόλεως, οδός Μιχαλοπούλου, πλακόστρωτο παλαιών Σφαγείων και τέλος τις σκάλες Φιλοποίμενος).
Οι εργασίες που προβλέπονται είναι πλακοστρώσεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων με παράλληλη ενοποίηση τους, με στόχο την βελτίωση της προσπελασιμότητας και την ανάκτηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, εξυγίανση και εμπλουτισμός χώρων πρασίνου, βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού κ.α.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων σε όλο το μήκος της οδού Κωνσταντινουπόλεως και σε τμήματα των κάθετων αξόνων της, με την δημιουργία δυο υπόγειων υποσταθμών και ενός υπέργειου κοντά στον ναό του Αγίου Νεκταρίου. Επίσης, υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής, από το κτίριο της παλαιάς Ηλεκτρικής έως την οδό Φιλοποίμενος, με την κατασκευή υπόγειου υποσταθμού. Ακόμα, υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου και κατασκευή υπόγειου υποσταθμού στην οδό Φιλοποίμενος.

Δικαιούχος των έργων, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη, είναι ο Δήμος Αιγιάλειας και η χρονική διάρκεια υλοποίησης των πράξεων καθορίζεται στους 29 μήνες.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.489.023,51 Ευρώ. Σε πολύ σύντομο διάστημα αναμένεται ή έναρξη των εργασιών.