euroworking-groupΜε μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τετράμηνη παράταση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσα από την «πολύ τεταμένη συζήτηση» της Παρασκευής έγινε «ένα πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και βρέθηκε κοινό έδαφος για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος.
-Η συμφωνία προβλέπει παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) για τέσσερις μήνες -όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση- ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της.
-Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement).
Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία (follow-up arrangement) μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των «θεσμών».
-Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο Ταμείο αλλά θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.
-Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση, και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα τη Δευτέρα.
-Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση (rollback) σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και «μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
-Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης σε εκπλήρωση «όλων των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως».
-Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει αλλά αυτά θα είναι «τα κατάλληλα» δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Λίστα «γέφυρα» για να κλείσει τα μέτωπα…

«Ράβε –ξήλωνε» μέχρι αργά χθες βράδυ για την ελληνική κυβέρνηση που βρισκόταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης της λίστας που κατατίθεται στους εταίρους με την ελπίδα να εγκριθεί και να ισχύσει η τετράμηνη παράταση.
Η λίστα που θα αποτελέσει τη «γέφυρα» που αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι να πάει σε αξιολόγηση και έχοντας παράλληλα σοβαρά ζητήματα στο εσωτερικό κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων που εάν γίνουν αποδεκτές θα δώσουν μια ευκαιρία στον Έλληνα να «ξεσφίξει» για λίγο το «ζωνάρι» της λιτότητας που πλέον έχει προκαλέσει ασφυξία στην κοινωνία…
Πρώτο σημαντικό μέτρο είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όλων προκειμένου να μην παρουσιαστεί ως «μονομερής» ενέργεια με την κυβέρνηση να ευελπιστεί στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να πάρει μια «ανάσα» η κοινωνία.
Την ίδια ώρα ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ένα επίσης ισχυρό «μέτωπο» στο εσωτερικό της χώρας με ορισμένες από τις «συνιστώσες» να αποδεικνύονται πολύ πιο… σκληρές από την αντιπολίτευση.

Τι περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη προς τους θεσμούς
Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης, που αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβάνει η λίστα που στέλνει προς έγκριση η κυβέρνηση στους θεσμούς.
Το τελικό κείμενο θα σταλεί σήμερα Τρίτη, στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη.
Επίσης, η λίστα θέτει την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.
Η λίστα ακόμη περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα – μείωση της γραφειοκρατίας
Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή
Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που μέχρι αργά χθες βράδυ ήταν υπό συζήτηση, περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επιπλέον, θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, για αξιολόγηση στο Δημόσιο και κινητικότητα χωρίς απολύσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.
Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που -κατά τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής

«Φιλοδοξία και ρεαλισμό» περιμένει στην ελληνική λίστα ο Μοσκοβισί
«Περιμένω το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ελπίζοντας ότι έχει γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να είμαστε συγχρόνως φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές» δήλωσε ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση.

«Όχι μόνο δεν μελετώ ένα σχέδιο πιθανής εξόδου της Ελλάδας, αλλά και απαγορεύω το να μελετηθεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο ίδιος στην πρωϊνή εκπομπή του κρατικού καναλιού France 2.
Η δήλωση έγινε απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν και ο ίδιος μελετά το πιθανό σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, υποτίθεται ότι προετοίμαζε η ΕΚΤ.

Στάση αναμονής από τον γερμανικό συνασπισμό για την ελληνική συμφωνία
Εν αναμονή της παρουσίασης της λίστας των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση και της τελικής απόφασης για την παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από την Bundestag, τα κόμματα που συμμετέχουν στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού τηρούν επιφυλακτική στάση.

«Η παράταση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, μπορεί να τεθεί νομικά σε ισχύ μόνο με την συναίνεση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει γενικώς συμφωνήσει, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σε συγκεκριμένη μορφή», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ.
*Σε ανάλογη γραμμή βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Welt am Sonntag», επισήμανε ότι «οι Έλληνες πρέπει τώρα ακόμη να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τότε μπορεί η παράταση του προγράμματος βοήθειας να δρομολογηθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο».

Δουβλίνο: Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα κατέρρεε χωρίς συμφωνία
Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει μέσα σε λίγες ημέρες εάν η Αθήνα δεν είχε κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς και δεν είχε πετύχει συμφωνία στο Eurogroup, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.
«Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα ήταν ότι το τραπεζικό σύστημά της θα παρέδιδε το πνεύμα την επόμενη Τετάρτη» είπε ο Νούναν στην ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE, κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος Fine Gael.

Ολάντ: Καλός συμβιβασμός η συμφωνία στο Eurogroup
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «καλό συμβιβασμό» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για την επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για τέσσερις μήνες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.