PAPANDREOU KINHMAΑπάντηση σε όλα όσα του προσάπτουν αλλά και το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματός του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ιδρυτική παρουσίαση της παράταξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε κάθε κατηγορία περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως η απόφασή του απλά αποτελεί αντίδραση στον «αφανισμό των αξιών μας» και μια «επανάσταση του αυτονόητου» απέναντι στο «κομματικό κατεστημένο».

«Δε γνωρίζω τι θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου σήμερα, ξέρω όμως τι έκανε το 1974, όταν αποφάσισε μην συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο», προσέθεσε, απαντώντας στις κατηγορίες στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη πως διαλύει το κόμμα του πατέρα του.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του έργου του στην πρωθυπουργία, τονίζοντας πως ενεργούσε πάντα «για το κοινό καλό» και προσπάθησε να αλλάξει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης διακυβέρνησης, που «πήγε τη χώρα στα βράχια». «Μπορεί να μην το πέτυχα, αλλά το προσπάθησα», σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο πως η δημιουργία του Κινήματος αποδεικνύει πως «χάσαμε μάχες αλλά δεν ηττηθήκαμε», και επισήμανε την ανάγκη «συθέμελης» αλλαγής «στη βάση αξιών», καθώς διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών, ο κ. Παπανδρέου Υπογράμμισε ωστόσο πως το νέο κόμμα δεν θα γίνει «παρακολούθημα κανενός», ούτε θα γίνει «ουραγός της δεξιάς».

Εξήγησε πως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα επιδιώξει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού, έχοντας ως στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την εναντίωση στο «πελατειακό σύστημα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππς Σαχινίδης και Συμεών Κεδίκογλου, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης.

Η ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματος κατατέθηκε νωρίτερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλένα Κοππά.

Πηγή: skai.gr