skia me erotimatikoΗ Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί για ποικίλα θέματα. Ταυτόχρονα και ο ελληνικός λαός, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων φέρουν την ελληνική υπηκοότητα – ιδιότητα, αλλά και αυτών που την συμμερίζονται… Κυβερνώντες και κυβερνώμενοι. Για την ακρίβεια ο ελληνικός λαός του 2015, το 2015 έχει χαρακτηριστεί με όλους τους υπάρχοντες τρόπους από όλα τα εγχώρια αλλά και ξένα μέσα, δυστυχώς όχι με τον πιο “κομψό” τρόπο. Ευτυχώς για εμάς όμως καμία άλλη γλώσσα, πέραν της Ελληνικής δεν εμπεριέχει τόσες διαφορετικές λέξεις – έννοιες. Ετσι πλέον οι χαρακτηρισμοί των εξωτερικών μέσων, φθείρουν στο μυαλό μας, καθώς τείνουν να είναι επαναλαμβανόμενοι και τελικώς προβλέψιμοι. Οσον αφορά τα εγχώρια μέσα, έχοντας την ευχέρεια και την πολυμορφία του ελληνικού λόγου στα συν τους, προσάπτουν κι αυτοί, δικαίως τις περισσότερες φορές, στον ίδιο λαό, τον λαό τους, κατηγορίες με την μορφή ειδήσεων. Παρουσιάζουν έναν λαό πλήρως παραδομένο και “ανίκανο” βγάζοντας στην “απέξω” συνήθως μόνο τον εαυτό τους.
Σίγουρα ένας λαός που έχει επέλθει σε τέτοιου μεγέθους οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο έχει κάνει λάθη. Εχουν ειπωθεί, ξανά και ξανά από τους έξω, αλλά η αλήθεια είναι πως η κριτική εκ των έσω πονάει και επηρεάζει περισσότερο. Μιας και το σημαντικότερο όμως βήμα που θα μας οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος είναι η ψυχολογική ανόρθωση, και η συνεχόμενη και σκληρή κριτική των συμπατριωτών μας φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα προσπαθήσω να κάνω έναν μικρό διαχωρισμό ανάμεσα στα μέλη του λαού, ευελπιστώντας να απενεχοποιηθούν αυτοί που πρέπει και να συμπεριληφθούν στην συνέχεια σε αυτούς όλοι οι υπόλοιποι. Ο διαχωρισμός θα γίνει ανάμεσα στον Ελληνα που ζει στην Ελλάδα το 2015 και στον Ελληνα του 2015, ελπίζοντας σ’ ένα έναυσμα για περαιτέρω σκέψη.
Ο Ελληνας του 2015 είναι αυτός που αξίζει την σκληρή κριτική και ταυτόχρονα ο ίδιος που αν και δεν δίνει καμία βάση σε αυτή, την ασκεί… Είναι αυτός που έχει γίνει ένα με οτιδήποτε διεφθαρμένο υπάρχει στην κοινωνία και την πολιτεία, εφόσον αυτό τον συμφέρει. Το μονοπώλιο στην ζωή του έχει η εξωτερική εμφάνιση με ότι εμπεριέχει αυτή. Είναι αυτός που αγαπάει το χρήμα, το εύκολο χρήμα, αλλά απεχθάνεται την δουλειά. Ελκεται από ακραίες φιλοδοξίες, αγνοώντας επιδεικτικά την έννοια της μετριοπάθειας. Είναι οπαδός του δόγματος “Αν έχει κέρδος είναι σωστό”. Ακολουθεί το ρεύμα της εποχής κι ας ξέρει πως αυτό το ρεύμα παρασύρει το ίδιο ή τον συνάνθρωπο του σε γκρεμούς. Και δυστυχώς Ελληνες του 2015 υπάρχουν σε όλες τους ταξικούς ιστούς, σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλες τις ηλικίες. Κι αυτό δυσκολεύει τους υπόλοιπους Ελληνες που συνυπάρχουν μαζί τους το 2015. Τους Έλληνες που γνωρίζουν και “ασπάζονται” την έννοια της συλλογικότητας και ακολουθούν τον δρόμο της πειθαρχίας και της δουλειάς για να χτίσουν τα όνειρα και τους στόχους τους. Είναι αυτοί που ακούν με σύνεση την κριτική που επιδέχεται ο λαός στον οποίο ανήκουν και προσπαθούν να βελτιωθούν αναλαμβάνοντας ακόμη και τις ευθύνες άλλων. Δεν πατούν επί πτωμάτων, αντιθέτως γίνονται οι ίδιοι ψυχολογικά πτώματα με κάθε ανησυχητική είδηση που αφορά το ελληνικό αλλά και γενικότερα το ανθρώπινο είδος. Τέλος πασχίζουν να κρατήσουν αναμμένες τις αξίες, τις παραδόσεις και όλες τις αρετές που κληρονομήσαμε σαν λαός για τις επόμενες γενιές την ίδια ώρα που οι Ελληνες του 2015 τις πουλούν σε τιμή ευκαιρίας. Γι’ αυτούς του τελευταίους Ελληνες είμαστε περήφανοι, σε αυτούς στηριζόμαστε. Και ευελπιστώντας πως και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα επανέλθουν κάποια στιγμή στις βασικές αρχές των Ελλήνων, πως η χώρα αυτή θα σταματήσει να ταλανίζεται και θα αρχίσει να χαρακτηρίζεται όπως της αρμόζει…

Αρθρο της Ελπίδας Μερκούρη