vouliΤη δεδομένη στιγμή, με σενάρια για την «προεδρολογία» να δίνουν και να παίρνουν, με τα κομματικά επιτελεία να…συσπειρώνονται, με τον κλοιό από την Ευρώπη να σφίγγει (με «μηνύματα» που έρχονται σωρηδόν στην Ελλάδα και είναι σαφή από τους εταίρους μας που δεν… παίζουν.),όποιος δεν βλέπει ότι η χώρα σε καμιά περίπτωση δεν θα ωφεληθεί από την προσφυγή της στις κάλπες καθώς βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί προφανώς και εθελοτυφλεί!
Έτσι, με το βλέμμα στραμμένο στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κινούνται τα κομματικά επιτελεία και επεξεργάζονται σενάρια αποφυγής των πρόωρων εκλογών εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα «180».
Βουλευτές και κομματικά στελέχη επικεντρώνονται σε τρία βασικά σενάρια, τα οποία όμως δεν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής χωρίς τη συγκατάθεση των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Σενάριο 1ο: Τρίτη κάλπη με νέο υποψήφιο
ekloges-kalpes-Το σενάριο που συζητείται εντονότερα, ακόμη και μεταξύ γαλάζιων βουλευτών, και προβλέπει την απόσυρση του Σταύρου Δήμα πριν την τρίτη ψηφοφορία και την επιλογή νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Δεδομένης της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, γαλάζια στελέχη τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να ζητήσει από τον κ. Δήμα βγει από την κούρσα, αλλά εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν αποκλείεται να αποσυρθεί αυτοβούλως εάν οι πρώτες άγονες ψηφοφορίες κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών -κάτω από τις 175 ψήφους. Πάντως, ακόμα και μια τέτοια εξέλιξη, δεν προκύπτει ότι οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου, καθώς δεν διαφαίνεται υποψηφιότητα που θα μπορούσε να διασφαλίσει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία χωρίς την ανοχή έστω της αντιπολίτευσης.

Σενάριο 2ο: Συμφωνία κορυφής
Η πρόταση έχει υποβληθεί από την Ντόρα Μπακογιάννη δημόσια , ενώ την έχει βάλει στο τραπέζι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως βάση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προβλέπει συμφωνία των Αντ.Σαμαρά και Αλ.Τσίπρα γα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα συνοδεύεται και από συμφωνία για εθνικές εκλογές εντός του 2015.

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»
Το τρίτο σενάριο που διακινείται στους διαδρόμους της Βουλής επίσης προϋποθέτει μια συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη διαφορά ότι αυτό συνοδεύεται και από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και στη θέση του πρωθυπουργού.

Σαμαράς: Οι βουλευτές έχουν ευθύνη να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη

samarasΟ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα να βουλιάζει στο κλίμα της αβεβαιότητας, έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» των βουλευτών,τονίζοντας ότι οι βουλευτές έχουν ευθύνη να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρώπη.

«Αυτή η πατρίδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες και οι βουλευτές θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θέλουν να προχωρήσει μπροστά η χώρα ή να κατρακυλήσει προς τα πίσω. Καλούνται να αποφασίσουν αν θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές» είπε.
Κάποιοι τρομοκρατούν βουλευτές που θέλουν να συνταχθούν με τη βούληση του λαού και ανέφερε ότι πρόεδρος μικρότερου κόμματος «συμμαχεί με αυτούς που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ως επικίνδυνους», πρόσθεσε.
«Ορισμένοι διαδίδουν φήμες ότι στην τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο θα υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς» επισήμανε, τονίζοντας ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στην τρίτη ψηφοφορία. Χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Στ.Δήμα «εξαιρετική».
Είπε ότι εάν δεν υπάρχει Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου, τότε η χώρα βρίσκεται στον «αέρα». «Τις επόμενες ημέρες θα κριθούμε όλοι» τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο λαός δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και θα τιμωρήσει όποιους σύρουν τη χώρα σε μία εκλογική αναμέτρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ανατροπής των επιτυχιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα και βρίσκεται σε γραμμή ρήξης με την Ευρώπη, τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς είπε: «Φτύσαμε αίμα για να φύγει από το στόμα των ξένων η λέξη Grexit» και ο ΣΥΡΙΖΑ την ξαναφέρνει. Τόνισε ότι αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλούν φόβο παντού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ρεσιτάλ κινδυνολογίας» η ομιλία Σαμαρά
syriza1Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ κινδυνολογίας, με αφορμή την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ, η οποία «συνιστά ομολογία της επερχόμενης ήττας του για τους 180 της προεδρικής εκλογής και για την προκήρυξη εκλογών».
«Σε ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας, από αυτά που μας έχει συνηθίσει, ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα συσπειρώσει έστω τους δικούς του βουλευτές για την ψήφιση Προέδρου» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επικρίνει επίσης τον πρωθυπουργό γιατί «δεν διστάζει να παρακαλά τις αγορές για να επιτεθούν στη χώρα» και προσθέτει: «Είναι πολύ γελασμένος, όμως, αν θεωρεί ότι με το ξαναζεσταμένο φαγητό της εξόδου από την ευρωζώνη, θα τρομοκρατήσει την κοινωνία, που ασφυκτιά από την αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου».

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο Χαϊκάλης – Κόλλια

Δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ. αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν στάση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και ο Παύλος Χαϊκάλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» είπαν πως αν κρίνουν ότι η κατάσταση απαιτεί αλλαγή στάσης, θα ψηφίσουν «ναι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κουίκ: Δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή
Οτι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δήλωσε πάντως ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, να μην προχωρήσει στην τρίτη ψηφοφορία, εάν διαπιστώσει ότι είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, και να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές γρηγορότερα.

Γ.Παπανδρέου: «Η Βουλή πρέπει να εκλέξει πρόεδρο»

PAPANDREOU1Δήλωση με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος και τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Άμεση η απάντηση της Χ.Τρικούπη, «το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο Γ.Παπανδρέου ασκεί σκληρή κριτική για τις επιλογές και τη στάση της στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση: «πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς» τονίζει.