unnamed (1)Μία ακόμα συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στα πλαίσια της Σχολής Γονέων.
Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός, Θεολόγος και Ψυχίατρος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τί μπορεί να κερδίσει η οικογένεια από την κρίση».
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι δεν θα υπήρχε κρίση χωρίς τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες υπέσκαψαν και την ελληνική οικονομία. Υπέρβαση της κρίσης δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των δεικτών της οικονομίας, αλλά και η υπέρβαση των αδυναμιών μας, που οδήγησαν στην κρίση.
Σκοπός της αγωγής δεν είναι μόνο να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, αλλά με βάση τη σωστή αγωγή τα παιδιά μας να συντελέσουν στην πρόοδο της χώρας και της ανθρωπότητας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες εκείνους που οδήγησαν στην κρίση:
1. Επικράτηση ενός άκρατου υλισμού: Σκοπός ήταν πριν την κρίση η απόκτηση και εξασφάλιση όχι των πραγματικών αναγκών αλλά των τεχνητών, που δημιουργήσαμε εμείς για τους εαυτούς μας, όπως η άσκοπη απόκτηση υλικών αγαθών, οι υπερβολικές δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα. Ήταν πιο εύκολο να δώσουμε πράγματα παρά τους εαυτούς μας.
2. Εξοβελισμός της έννοιας της αξιοκρατίας από όλες της πτυχές της ζωής μας
3. Αδιαφορία για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, το δημόσιο χρήμα.
4. Έξαρση των τάσεων αυτοκαταστροφικότητας: πρωτιές σε τροχαία, κάπνισμα, εκτρώσεις, υπογεννητικότητα.
Για την υπέρβαση της κρίσεως χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου τύπου Έλληνα. Η οικογένεια θα πρέπει δηλαδή να γαλουχήσει τη νέα γενιά με ιδανικά και αξίες, όπως είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αξιοκρατία, η θυσιαστική αγάπη προς τους άλλους.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους γονείς.
Να σημειωθεί πως η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22.12.2014 και ώρα 18.30 στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου. Ομιλητής θα είναι ο Εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος.