eisodeiaΑσχέτως εάν η δημοτική αρχή δεν έχει δώσει σαφή εικόνα για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι σαφές ότι η υπόθεση: Ανακύκλωση αποτελεί πάντα ένα σημαντικό «κομμάτι» όσον αφορά τα σκουπίδια με την Αιγιάλεια να είναι συγκριτικά… πίσω στο συγκεκριμένο τομέα.
Οι προσπάθειες που ανά καιρούς έχουν γίνει έχουν φέρει κάποια βήματα προόδου στην περιοχή όμως απαιτείται ακόμα πολύ δουλειά ώστε οι Αιγιαλείς να …μάθουν να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους και πρωταρχικό ρόλο σ`αυτό παίζει ο τρόπος που η εκάστοτε δημοτική αρχή διαχειρίζεται το θέμα.
Όπως δηλώνει πάντως ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος η παρούσα δημοτική αρχή ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της Ανακύκλωσης και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και ενημερωτική ημερίδα αλλά και γενικότερα ενημερωτική καμπάνια ξανά προς τους πολίτες.
Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ΄.Φιλιππάτος από τα ανακυκλώσιμα υλικά του δήμου Αιγιαλείας η εταιρεία «Ανακύκλωσης» έστειλε στο δήμο 100 νέους κάδους οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν είτε προς αντικατάσταση κάδων που έχουν υποστεί φθορές είτε προς τοποθέτηση σε ακόμα περισσότερα σημεία σε όλο το δήμο.

Ανάληψη ευθύνης από το Νομικό Πρόσωπο του δήμου Αιγιαλείας

Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου την 21η Νοέμβρη βρήκε και πάλι ενορίτες και επισκέπτες στο υπόγειο όπου στεγάζεται τα τελευταία χρόνια ο Ναός με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον πατέρα Χρήστο (τον εφημέριο του Ναού) να εκφράζουν την ανησυχία και συνάμα παράκληση παρουσία του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου και των δημοτικών συμβούλων Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου –Περικλή Παπαγιαννακόπουλου για την κατάσταση στο Ναό… Η απόφαση που ελήφθη ήταν άμεση! Δύο μέρες μετά σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου του δήμου Αιγιαλείας (που έχει στην αρμοδιότητά του θέματα Παιδείας –Πολιτισμού (όπως τα μνημεία)–Αθλητισμού) συζήτησε την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες και η προσπάθεια μήπως «ξεκολλήσει» η υπόθεση. Ομόφωνα το ΔΣ του Νομικού Προσώπου ενέκρινε την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου (που είναι γνώστης του θέματος) και του προέδρου Περικλή Παπαγιαννακόπουλου. Η απόφαση ήρθε προ ημερησίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της περ.Τετάρτης και παρά τις …αντιδράσεις της παράταξης Θεοδωρακόπουλου, το Δ.Σ. την ενέκρινε.

Πολύ εύστοχη η παρέμβαση του πατέρα Χρήστου κατά τη συνεδρίαση της περ.Τετάρτης όπου με πολύ ωραία λόγια έθεσε στην ουσία προ των ευθυνών του το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο πατέρας Χρήστος προβάλλοντας την παραβολή με τον τυφλό που γιατρεύτηκε από τον Ιησού και του έλεγαν: πώς δέχθηκες να σε ακουμπήσει Αυτός που είναι κακός και μάγος κλπ. ο τυφλός απάντησε: εγώ ήμουν τυφλός και τώρα βλέπω! Έτσι κι εμάς δεν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει το θέμα. Και επειδή ο Γρηγόρης ο Τριανταφυλλόπουλος έχει ασχοληθεί με το θέμα, ας αναλάβει την πρωτοβουλία μήπως ξεκολλήσει η υπόθεση και γίνει επιτέλους ο Ναός μας.

Έρχεται εσπευσμένα ο νέος μελετητής
Την επομένη κιόλας της τυπικής έγκρισης από το ΔΣ της απόφασης –εξουσιοδότησης των κ΄.κ΄.Περ.Παπαγιαννακόπουλου –Γρ.Τριανταφυλλόπουλου να τρέξουν το θέμα, υπήρξε επικοινωνία με τον νέο μελετητή όπου του γνωστοποιήθηκαν τα νέα δεδομένα και η αναγκαιότητα διερεύνησης της κατάστασης μετά το σεισμό της 7ης Νοέμβρη.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου θα υπάρξει επίσκεψη του μελετητή στο Μνημείο προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον θα πρέπει να συμπληρωθεί η μελέτη και να υπάρξουν επιπλέον εργασίες απ`αυτές που ήδη έχουν προβλεφθεί και εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η εκκλησία της Παναγίας των Ξένων

Η εκκλησία της Παναγίας των Ξένων, κατά την ονομασία της εποχής, ή της Παναγιάς μας των Εισοδείων, μία εκκλησία δηλαδή αφιερωμένη στην Παναγία την Προστάτιδα των κατοίκων του Αιγίου ή κατά μία άλλη άποψη η πρώτη εκκλησία που συναντούσαν οι ξένοι κατά την είσοδο τους στην πόλη . Ο Ναός των Εισοδείων διαδέχτηκε, με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία κατασκευής του, υπολογίζεται ωστόσο ανάμεσα σε 15ο και 16ο αιώνα, έναν αρχαίο ναό με άγαλμα και άλσος αφιερωμένο στη θεά Ήρα, ήταν ένας βυζαντινός ναός που υπέστη μεγάλες ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1861. Έτσι φθάνουμε το 1894 στην κατασκευή του νέου ναού, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ (1837-1923) του σημαντικού Σαξώνου αρχιτέκτονα που σχεδίασε και επίβλεψε εκατοντάδες κτίρια σε όλη την Ελλάδα.
Ο Ερνέστο Τσίλλερ δανείστηκε αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία (απροσάρμοστα μεταξύ τους μορφολογικά και ρυθμολογικά) ακολουθώντας το γενικότερο κίνημα του Νεοκλασικισμού (18ος , 19ος και 20ος αιώνας) που επικρατούσε στην Ευρώπη. Κίνημα που, όπως και η Αναγέννηση, αντλεί την έμπνευση του από την κλασική τέχνη και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας και προχωρά στη δημιουργία νέων έργων. Αυτή τη λειτουργία του αναγεννησιακού ρυθμού (15ος-17ος αιώνας) και της μετέπειτα ”υψηλής τέχνης” του νεοκλασικισμού χρησιμοποίησαν σε πολλές αναφορές τους Έλληνες Διανοητές όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Φεραίος και την υλοποίησαν έμπρακτα, ακολουθώντας την αναγκαιότητα της μετεπαναστατικής εποχής, οι Βαυαροί την περίοδο της βασιλείας τους στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος (19ος αιώνας) προχωρώντας στην κατασκευή έργων και κυρίως δημόσιων κτιρίων (λόγου χάρη Ακαδημία Αθηνών) με εμφανείς ομοιότητες με κλασικά κτίρια. Δημιουργούνται, λοιπόν, κτίρια με ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι η ομοιότητα τους με κλασικά πρότυπα έρχεται για να συνδέσει τους Νεοέλληνες με το λαμπρό παρελθόν και να διαμορφώσει την εθνική τους ταυτότητα, ώστε ως ένα ισχυρό σώμα να προχωρήσουν στην υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας, δηλαδή την απελευθέρωση και ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό όλων των ιστορικών ελληνικών περιοχών, όραμα που καθορίζει για αρκετές δεκαετίες τη νεότερη ελληνική ιστορία. Αυτή η σημαντική διασύνδεση επιδιώκεται και στην ιστορική πόλη του Αιγίου τον 19ο αιώνα, εποχή που η πόλη έφερε αστικά χαρακτηριστικά και κατείχε ξεχωριστό ρόλο στη διεθνή σκηνή λόγω της κορινθιακής σταφίδας, που παρήγε και εμπορευόταν.
Κατά συνέπεια, την εποχή αυτή στο Αίγιο οι αρχιτέκτονες μεγαλουργούν κατασκευάζοντας κτίρια με αυτή την αρχιτεκτονική νοοτροπία, που ακόμα και σήμερα προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών τους, ένα από αυτά ήταν και ο ναός των Εισοδείων από τον Τσίλλερ. Ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο για την επιβλητική παρουσία του όσο και για το συμβολικό ρόλο που επιτελούσε, που το 1982 χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο πολιτισμού ως «διατηρητέο μνημείο».

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ