SKIANTHROPOSΔραματικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων προκαλεί το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 827,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 7,35%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 180,27 εκατ. ευρώ

Οι ανησυχίες που τροφοδοτούν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις αυξάνονται παγκοσμίως και οι επενδυτές αποτιμούν το ρίσκο της χώρας προχωρώντας σε νέο «ξεπούλημα» των ελληνικών μετοχών.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων έχει καταγράψει αθροιστική πτώση 20,00%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 28,79%.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η εκτίναξη της απόδοσης του τριετούς ομόλογου που εξέδωσε η χώρα το καλοκαίρι πάνω από το 10%, ξεπερνώντας ακόμα και το δεκαετές το οποίο κινείται στα επίπεδα του 9%.

Το άσχημο κλίμα περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τη βρετανική να θεωρεί πιθανό ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, το πρακτορείο Bloomberg και οι Financial Times να κάνουν λόγο για περιθωριοποιημένη Ελλάδα της οποίας ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ δεν θα κόστιζε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τη ίδια στιγμή, το Reuters εκτιμούσε ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν στον έλληνα πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου.

Σε ανάλυσή του ο επικεφαλής στρατηγικής της Societe Generale εκτιμά ότι «η Ελλάδα μόνο τον εαυτό της μπορεί να εκτροχιάσει πλέον και όχι την ευρωζώνη ενώ οι γερμανικές Die Welt και Tagesspiegel ότι «στο βάθος του ελληνικού δράματος στα μάτια των αναλυτών υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως γράφουν με τις τοποθετήσεις του έχει τρομάξει την ΕΕ.

Πηγή skai.gr