SEISMOSΜε το πρώτο φως της ημέρας το Σάββατο ξεκίνησαν από τα αρμόδια κλιμάκια και οι έλεγχοι αρχικά σε δημόσια κτίρια και σχολεία όπου σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα δεν διατρέχουν κίνδυνο παρά μόνον ρωγμές κυρίως σε τοιχοποιία που και πάλι θα ελεγχθεί.
Χθες Κυριακή ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε σπίτια και επιχειρήσεις από τρία κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (πρώην ΥΑΣ) αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε χθες βράδυ, στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγινε πρωτοβάθμιος έλεγχος σε 143 συνολικά διαμερίσματα και οικίες εκ των οποίων σε «28» μπήκε «κίτρινη γραμμή». Όπως οι Αιγιαλείς θυμούνται πολύ καλά… η «πράσινη» γραμμή σημαίνει ότι το κτίριο δεν έχει κανένα πρόβλημα, η «κίτρινη» γραμμή σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το κτίριο και η «κόκκινη» γραμμή δείχνει την ακαταλληλότητα του κτιρίου.
Βεβαίως όπως επεσήμανε ο δήμαρχος σε συνομιλία που είχαμε χθες βράδυ «Από τις εκτιμήσεις των ειδικών φαίνεται ότι και στα κτίρια που έχει μπει η κίτρινη γραμμή το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε τοιχοποιία οπότε εκτιμούν ότι ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα τα κρίνει κατάλληλα». Ωστόσο είναι σαφές ότι μπορεί το κτίριο να μην κινδυνεύει με κατάρρευση ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι ρωγμές είναι σε τέτοιο βαθμό που σαφώς και δεν μπορεί κανείς να μείνει μέσα στο σπίτι του…
Θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι χθες το απόγευμα οι αιτήσεις για έλεγχο κτιρίων ξεπερνούσαν τις 300 και τα τηλέφωνα στην Τεχνική Υπηρεσία συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.
Από την πρώτη στιγμή καταγράφηκε η κατάρρευση μέρους παλιάς οικίας στη συμβολή των οδών Αράτου και Σωτηρίου Λόντου στο Αίγιο, όχι στην πλευρά του δρόμου αλλά στον ακάλυπτο, όπως και δύο μαντρών στην οδό Αρτέμιδος στο Αίγιο και στον οικισμό Αγια-Σωτήρα (πάνω από το Νοσοκομείο Αιγίου). Οι περισσότερες ζημιές αναφέρονται σε ρωγμές σε τοιχοποιία, ενώ υπήρξαν και αναφορές σε δύο οικοδομές που παρουσιάζουν ρωγμές σε κολώνες. Σε σημεία που κρίθηκαν επικίνδυνα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου τοποθέτησε αμέσως ειδικές κόκκινες κορδέλες για να μην κινδυνέψει κανείς περαστικός από τυχόν πτώση σοβάδων.

*Σ`ότι αφορά των έλεγχο δημοσίων κτιρίων και σχολικών εγκαταστάσεων οι ειδικοί απεφάνθησαν πως άσχετα με τις ρωγμές στους τοίχους, δεν διατρέχουν κίνδυνο και μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Βεβαίως σ`ότι αφορά ιδίως τα σχολεία αρκετοί είναι οι γονείς που φοβισμένοι σκέπτονται να μην… στείλουν τα παιδιά τους μέχρι να περάσουν κάποια εικοσιτετράωρα.

Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ζημιές και κάθε είδους προβλήματα, στο τηλέφωνο 26910-25555 (εσ.6 ή εσ.149) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας.