PES STAFIDAΟ πρόεδρος της Ένωσης κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος ερωτηθείς σχετικά μας δήλωσε:
«Η Π.Ε.Σ είναι σήμερα ο ασύγκριτα μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας μας στην Κορινθιακή σταφίδα με αποτέλεσμα να κάνει πολύ σημαντική παρέμβαση στην στήριξη της τιμής της συμβάλλοντας τα τελευταία χρόνια στην σημαντική αύξηση της τιμής.Στηρίξαμε διαχρονικά την τιμή της σταφίδας παίρνοντας πολλές φορές σημαντικό εμπορικό και οικονομικό ρίσκο.
Το ίδιο κάναμε και πέρυσι παρότι γνωρίζαμε πολύ καλά τους κινδύνους που αναλαμβάναμε καθώς αναμενόταν μεγάλη παραγωγή. Τηρήσαμε όμως στο ακέραιο την υπόσχεσή μας και πληρώσαμε τον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό όλη την σταφίδα στην τιμή που του υποσχεθήκαμε δηλαδή στο € 1,25 το κιλό παρότι οι ανταγωνιστές μας εξαγωγείς πλήρωσαν ιδιαίτερα στο τέλος της εμπορικής περιόδου σημαντική ποσότητα σταφίδας σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Στηρίξαμε τον σταφιδοπαραγωγό παρότι γνωρίζαμε πολύ καλά το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάναμε καθώς αναμενόταν μεγάλη παραγωγή με προβλεπόμενο το κατρακύλισμα των τιμών όπως δυστυχώς και έγινε.
Ένας θεός ξέρει τι δύσκολες στιγμές βιώσαμε ως διοίκηση για να τα βγάλουμε πέρα και να πουλήσουμε τη σταφίδα καθώς οι τιμές από τον Ιανουάριο και μετά έπεφταν καθημερινά.
Το γεγονός αυτό καθυστέρησε την εξαγωγή της σταφίδας με αποτέλεσμα , παρότι οι σταφιδοπαραγωγοί πληρώθηκαν από την Παναιγιάλειο Ένωση, η σταφίδα όμως να μην έχει εξαχθεί έγκαιρα στο σύνολό της και συνεπώς να μην έχει ακόμη εισπραχτεί όλη η αξία της περυσινής σταφίδας που πήραμε.
Ως διοίκηση των παραγωγών επιτελέσαμε για άλλη μια χρονιά το καθήκον μας στηρίζοντας τον συνάδελφο παραγωγό.
Καταφέραμε να πουλήσουμε την σταφίδα μας σε πολύ αντίξοες εμπορικές συνθήκες και αξίζουν την δημόσια αναγνώριση και τα συγχαρητήριά μας και όσοι από την εμπορική μας υπηρεσία συνέβαλαν σε αυτό.
Φέτος, ένεκα της μεγάλης παραγωγής σουλτανίνας και της μεγάλης πτώσης της τιμής της, αντιμετωπίζουμε σκληρό ανταγωνισμό και πίεση από την αγορά καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη.

Οι βιομήχανοι στο εξωτερικό μας ζητούν καθημερινά να μειώσουμε τις τιμές προκειμένου να μην μας αντικαταστήσουν τη σταφίδα μας στις συνταγές τους με πολύ φτηνή σουλτανίνα και μας μείνει απούλητη.
Εάν συνεχίσουν οι βιομήχανοι στο εξωτερικό να υποκαθιστούν τη σταφίδα μας με άλλης προέλευσης φτηνές σταφίδες τότε το μέλλον μας προβλέπεται δυσοίωνο.
Έχω ξαναπεί ότι φέτος αμέσως μετά τον τρύγο αναλάβαμε πρωτοβουλία και προσκαλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους στο σταφιδεμπόριο και πρωτίστως τις συνεταιριστικές εταιρείες και τις ομάδες παραγωγών για να στηρίξουμε από κοινού για άλλη μια χρονιά την τιμή της σταφίδας προκειμένου ο παραγωγός να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος παραγωγής και να συνεχίσει να καλλιεργεί λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή αγορά εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού αλλά πρωτίστως τη μελλοντική προοπτική της σταφίδας μας.
Για να είχε αποτέλεσμα όμως η πρωτοβουλία μας αυτή βασική προϋπόθεση ήταν η στήριξη όλων εμπλεκόμενων στο σταφιδεμπόριο με τον ορισμό ελάχιστης τιμής στον παραγωγό ανά κιλό σταφίδας .
Δυστυχώς όμως η πρωτοβουλία δεν είχε αποτέλεσμα φέτος στη διαμόρφωση μιας ελάχιστης τιμής, καθώς η δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί σε πολλές σταφιδικές περιφέρειες της Πελοποννήσου τους αναγκάζει να πωλούν τη σταφίδα τους σε όλο και πιο χαμηλές τιμές.
Σε αυτό βεβαίως συμβάλει καθοριστικά και η μειωμένη ζήτηση του προϊόντος μας από το εξωτερικό γεγονός πολύ ανησυχητικό.
Τα υψηλό κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας αλλά και η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως σταφιδοπαραγωγοί μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση, η λήψη όμως οποιασδήποτε απόφασης για την τιμή της σταφίδας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της την μελλοντική προοπτική του προϊόντος μας. Διαφορετικά, το ξαναλέω, δεν θα έχουμε μέλλον.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η σταφίδα μας φέτος περνά δύσκολες μέρες στις διεθνείς αγορές ένεκα του μεγάλου ανταγωνισμού δίνοντας στην κυριολεξία μάχη επιβίωσης όμως για άλλη μια φορά θα ήθελα να καλέσω τους συνάδελφους μου σταφιδοπαραγωγούς να σταθούν στο πλευρό της δικής τους εταιρείας της Παναιγιάλειας Ένωσης και ταυτόχρονα να τους διαβεβαιώσω ότι η συνεταιριστική μας εταιρεία θα εκπληρώσει και φέτος στο ακέραιο τον διαχρονικά επιτυχημένο παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά εξασφαλίζοντάς τους την συγκριτικά υψηλότερη τιμή».