stafidaΣύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό αύριο Τρίτη οι παραγωγοί δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης θα λάβουν στους λογαριασμούς των την οικονομική ενίσχυση χωρίς τελικά παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ. Μια αναμενόμενη πολύ σημαντική οικονομική ενίσχυση ιδιαίτερα για τους 2500 σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας καθώς αυτοί απορροφούν το σημαντικά μεγαλύτερο ποσό ένεκα της εκτεταμένης στην περιοχή μας σταφιδοκαλλιέργειας.
Το δε αναμενόμενο ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει μια οικονομική πνοή σε χαλεπούς καιρούς τόσο στους ίδιους τους δικαιούχους όσο και στην τοπική οικονομία που καθημερινά μαραζώνει.
Οι σταφιδοπαραγωγοί μετά από μια πενταετία συνεχούς ανόδου της τιμής της σταφίδας βιώνουν την σημαντικότερη κρίση των τελευταίων τουλάχιστον δεκαπέντε ετών.
Οι τιμές της σταφίδας συνεχίζουν καθημερινά να κατρακυλούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξ΄αιτίας της υποτονικής ζήτησης της σταφίδας αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού που έχει στις διεθνείς αγορές κυρίως από την πολύ φτηνή φέτος σουλτανίνα Τουρκίας που φέτος είχε παραγωγή κατά 100.000 τόνους μεγαλύτερη από πέρυσι!
Οι σταφιδοπαραγωγοί σε όλη την Πελοπόννησο αναζητούν εναγωνίως να πουλήσουν το προϊόν τους αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς οι εξαγωγείς είναι διστακτικοί στο να πάρουν πρόσθετες ποσότητες καθώς βλέπουν τη ζήτηση από το εξωτερικό να μειώνεται συνεχώς.
Οι τιμές της σταφίδας στις άλλες σταφιδικές περιοχές έχουν πέσει μέχρι και 0,75 λεπτά το κιλό χωρίς να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τους εξαγωγείς που πασχίζουν να κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.
Όσο ο καιρός περνάει η κατάσταση χειροτερεύει και οι τιμές ακολουθούν πτωτική πορεία οι σταφιδοπαραγωγοί σε όλη την Πελοπόννησο βρίσκονται σε απόγνωση.

Προβληματισμό για το «ντόμινο» στην πτώση τιμών εκφράζει ο Δ/ντής της ΠΕΣ

Η Παναιγιάλειος Ένωση προσπαθεί να εκτονώσει αυτή την κατάσταση και να ενθαρρύνει τους σταφιδοπαραγωγούς σε όλη την Πελοπόννησο να μην πωλούν όσο και όσο την σταφίδα τους γιατί αυτό θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα «ντόμινο» στην πτώση των τιμών και στην δική μας σταφίδα.
Δεν είναι όμως καθόλου εύκολη υπόθεση να ανταποκριθεί η Παναιγιάλειος Ένωση στην πολύ μεγάλη προσφορά σταφίδας προκειμένου να μπει φρένο στον κατήφορο των τιμών γιατί ένεκα της υποτονικής ζήτησης από το εξωτερικό έχει γεμίσει ασφυκτικά τις αποθήκες της.
Η Παναιγιάλειος Ένωση έχει δώσει προτεραιότητα στην παραλαβή σταφίδας από τους παραγωγούς της Αιγιάλειας και όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή της τοπικής παραγωγής θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στην αγορά και θα πράξει ανάλογα όπως μας δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Μίλτος Σταυρόπουλος.
«Εάν μπορούσαμε να παραλάβουμε σήμερα όλες τις αδιάθετες σταφίδες θα παρείχαμε πού μεγάλη στήριξη και στην τιμή της δικής μας σταφίδας «Βοστίτσας».
Δυστυχώς όμως με τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες στην διεθνή αγορά αυτό είναι πολύ δύσκολο για να μην πω αδύνατο. Όσο όμως οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου βλέπουν ότι δεν υπάρχει ζήτηση στο προϊόν τους και ταυτόχρονα είναι σε απελπισία από τα χρέη αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσής τους τόσο αναγκάζονται να πωλούν σε όλο και χαμηλότερες τιμές.
Από την άλλη πλευρά οι βιομηχανίες και οι έμποροι του εξωτερικού πιέζουν για χαμηλότερες τιμές διαφορετικά μας λένε ότι φέτος θα στραφούν σε άλλες σταφίδες.
Η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική για την μελλοντική πορεία του προϊόντος για αυτό θα πρέπει να βρεθεί άμεσα η «χρυσή τομή» στην αγορά τόσο για την τιμή που πάρει ο παραγωγός όσο και στις τιμές πώλησης της σταφίδας μας στις διεθνείς αγορές προκειμένου να μην υποκατασταθεί από τις βιομηχανίες του εξωτερικού το προϊόν μας με άλλες σταφίδες που προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί άμεση λύση καθώς ο χρόνος τρέχει και εάν χαθεί εμπορικά η αγορά των Χριστουγένουν όπου παραδοσιακά πωλούνται πολύ μεγάλες ποσότητες σταφίδας τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η Παναιγιάλειος Ένωση από την αρχή της φετινής σταφιδικής περιόδου αναζητά με ενέργειες της Διοίκησής της από όλους τους εμπλεκόμενους στο σταφιδεμπόριο την στήριξη της τιμής της σταφίδας με τον ορισμό μιας ελάχιστης τιμής αλλά δυστυχώς χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση».
Είναι γεγονός ότι η Κορινθιακή σταφίδα συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη για την επιβίωσή της στις διεθνείς αγορές και με τις παρούσες δυσοίωνες προοπτικές εύλογα γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει φέτος με την τιμή της σταφίδας και που θα καταλήξει αυτός ο κατήφορος των τιμών;

(ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ)