skoypidia me leftaΤη συμμετοχή του Δήμου Αιγιαλείας στην πιλοτική εφαρμογή του έργου “ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ – PAY AS YOU THROW (payt) ΠΟΠ” αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας σε πρόσφατη συνεδρίασή του.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Δημήτρης Φιλιππάτος, το πιλοτικό αυτό σύστημα που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους κάδους και θα καταγράφει ψηφιακά δεδομένα σχετικά με το βάρος των απορριφθέντων αποβλήτων (σύμμεικτων ή ανακυκλώσιμων), τα οποία θα αποστέλλονται σε κεντρικό διακομιστή, ενώ μια διαδικτυακή εφαρμογή θα τα κάνει διαθέσιμα στους πολίτες και θα τα αξιοποιεί για μελλοντικές αναβαθμίσεις του συστήματος.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ – PAY AS YOU THROW ΠΟΠ-ΡΑΥΤ» που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, έχει σαν στόχο την ανάπτυξη a υλοποίηση ενός συστήματος ταυτοποίησης, το οποίο θα παρέχει στις δημοτικές αρχές και στους συμμετέχοντες πολίτες δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και ποσότητα των αποβλήτων στους τοπικούς κάδους. Επίσης τα συστήματα ΡΑΥΤ δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση και δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα κίνητρα και τα τεχνολογικά εργαλεία έτσι ώστε να αυξήσουν το επίπεδο και την αποδοτικότητα της ανακύκλωσης σε δημοτικό επίπεδο.
Οι συμμετέχοντες φορείς είναι οι :
-ΑΡΒΙΣ Περιβαλλοντικές Επιχειρήσεις Ελλάδος Α.Ε.
-Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ
-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής
-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και
-Πληροφορική Μηχανική Α.Ε.
Στόχος λοιπόν της πιλοτικής αυτής εφαρμογής είναι να δοκιμαστεί η απόδοση του συστήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Επίσης να καταγραφούν οι αντιδράσεις των χρηστών και να μετρηθεί η αποδοτικότητα του συστήματος ανακύκλωσης.
Ο Δήμος Αιγιάλειας, παράλληλα, θα παρέχει, κατά την διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, το χώρο για την τοποθέτηση των 2 συστημάτων αλλά και θα αναλάβει την ηλεκτροδότησή τους και τη φιλοξενία του αντίστοιχου λογισμικού παρακολούθησης – διαχείρισης συστήματος στη Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου.