seismos 1Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών και περίπου 1 στα 3 κτίρια που έχουν ελεγχθεί ως τώρα στην Αιγιάλεια έχει κριθεί -εξ ολοκλήρου ή τμήμα του- προσωρινά ακατοίκητο, ενώ σχεδόν 100 καταστήματα στην αγορά του Αιγίου παρουσιάζουν ρωγμές στην τοιχοποιία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Δήμος Αιγιαλείας.Παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για έλεγχο στο Συντονιστικό Γραφείο του ΤΑΣ Αχαΐας στο Αίγιο, με τον αριθμό τους να ξεπερνά πλέον τις 2.000!

Εξάλλου, την Πέμπτη το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η υποβολή έντυπων δηλώσεων ζημιάς που ζήτησε από τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας, ώστε να υπάρξει μια γενική καταγραφή των συνεπειών του σεισμού στον εμπορικό κόσμο. Περίπου 150 καταστήματα δήλωσαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές, με την πλειοψηφία τους να φέρει ρωγμές στην τοιχοποιία, ενώ 1 στα 2 πληγέντα καταστήματα δήλωσαν ζημιές σε εύθραυστα προϊόντα (κυρίως ποτά, καλλυντικά, υαλικά, υαλοπίνακες, βιτρίνες, βάζα με γλυκά και τρόφιμα κλπ). Τα πλήρη στοιχεία θα παρουσιαστούν κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας με το δήμαρχο κ. Θανάση Παναγόπουλο, τη Δευτέρα το μεσημέρι στο γραφείο δημάρχου, ώστε παράλληλα να χαραχθεί κοινή γραμμή πλεύσης για τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων του εμπορικού κόσμου, στο μέτρο του δυνατού φυσικά.

Σύμφωνα με  πληροφορίες από το δήμο  μέχρι την Παρασκευή είχαν ελεγχθεί:

-368 κτίρια (κυρίως πολυκατοικίες)

-1491 νοικοκυριά (μονοκατοικίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες)

-344 καταστήματα

-44 κτίσματα διαφόρων χρήσεων

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ: Από τα μέχρι τώρα ελεγχθέντα, έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα 105 νοικοκυριά και 27 καταστήματα.

*Συνολικά έχουν κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι 1879 αιτήσεις για ελέγχους, ενώ εκκρεμούν άλλες 200 περίπου αιτήσεις και από Δευτέρα αναμένεται να κατατεθούν και άλλες.

Γερά τα σχολικά συγκροτήματα

Να θυμίσουμε ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο των “Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.” (πρώην ΟΣΚ) φάνηκε ότι απολύτως ασφαλή είναι τα σχολικά συγκροτήματα σε όλη την Αιγιάλεια, καθώς δεν υπέστησαν αξιόλογες φθορές από τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Το κλιμάκιο συνόδευσαν ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας κα Βασιλική Ψυχράμη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κλιμάκιο επισκέφθηκε και ό,τι έχει απομείνει από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, που 19 χρόνια τώρα κείτεται εγκαταλελειμμένη στο προαύλιο του ιστορικού σχολείου. Όπως μάλιστα τόνισε ένας εκ των μελών του κλιμακίου, η αίθουσα αυτή προφανώς και δεν μπορεί να επισκευαστεί και θα πρέπει να κατεδαφιστεί και ακολούθως να αναζητηθεί κονδύλι για την επανακατασκευή της, είτε μέσω εθνικών πόρων είτε μέσω χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ.

Τονίζεται πως το κλιμάκιο του ΟΣΚ έλαβε εντολή να έρθει στην Αιγιάλεια μετά την παρέμβαση του αιγιώτη αντιπροέδρου της “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου που ήταν παρών κατά τις αυτοψίες