agrotikos dromosΤην ίδια ώρα που το «ΤΖΟΚΕΡ» μοιράζει εκατομμύρια… οι αγρότες της Αχαϊας και όλης της χώρας βρίσκονται εν αναμονή της καταβολής της πρώτης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης που ισοδυναμεί με την επιβίωση των ίδιων και κατ`επέκταση της… τοπικής αγορέας, αφού για την Αχαϊα και μόνο τα χρήματα που αναμένεται να καταβληθούν από την πρώτη δόση (που ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με πέρυσι) ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνον για την Αιγιάλεια οι παραγωγοί περιμένουν περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ από τα 2,4 περίπου δισεκατομμύρια που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε όλη τη χώρα.
Βεβαίως η καθυστέρηση στην καταβολή –με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών- είναι δευτερευούσης σημασίας τη δεδομένη στιγμή. Για πρώτη φορά φέτος οι παραγωγοί αναμένουν τα «στρεμματιάτικα» υπό το φόβο των… κατασχέσεων.
Το θέμα που έχει ανοίξει με τις «αφαιμάξεις» λογαριασμών για χρέη αλλά και το νέο καθεστώς της φορολόγησης της στρεμματικής ενίσχυσης δημιουργεί στους χιλιάδες παραγωγούς ένα ιδιαιτέρως «θολό» τοπίο παρά τις συγκεχυμένες δεσμεύσεις από κυβερνητικά χείλη… Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Καρασμάνης μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πως η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης (το 50%) θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου – ενώ σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, «οι πληρωμές ξεκινούν για το 2012 στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου». Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει, επίσης, ότι οι πληρωμές του έτους 2012 για τη βιολογική κτηνοτροφία ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Για το φλέγον ζήτημα του συμψηφισμού των αγροτικών οφειλών με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Καρασμάνης τόνισε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε ένας συμψηφισμός» και εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο υπουργός Οικονομικών θα ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλύοντας «στην ουσία του» το θέμα μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Παράλληλα υπάρχει δέσμευση του διοικητή του ΟΓΑ πως δεν θα υπάρξει «αφαίμαξη» στους λογαριασμούς των παραγωγών για οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, μεγάλο ερωτηματικό όμως παραμένει τι θα γίνει τελικά για οφειλές προς την… ΔΟΥ.
Όσον αφορά δε την φορολόγηση, από την πλευρά του υ υφυπουργός Π.Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι: «Το ζήτημα είναι ανοικτό. Το υπουργείο, παρ’ ότι δεν είναι αρμόδιο αλλά επισπεύδον, δίνει αγώνα και σε αυτό το ζήτημα, για να μην αφήσουμε να φορολογηθούν οι άμεσες ενισχύσεις».
Η αγωνία ωστόσο παραμένει διάχυτη και οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς περί τα μέσα του Νοέμβρη (μεταξύ 10 με 15 του μήνα) οπότε θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς ευελπιστώντας να μπορέσουν να τα «σηκώσουν» και να μην μείνουν «δεσμευμένα» όπως συμβαίνει σε χιλιάδες επιχειρηματίες και μισθωτούς που το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί «κατασχέσεις» στους λογαριασμούς τους…

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ