alexandrosΜια ακόμα διάκριση για το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγίου ήρθε ύστερα από την 20/2014 Ανακοίνωση της Γενικής Εφορείας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Η ανακοίνωση αφορά τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάδειξης ”Προσκόπων Έθνους”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ανιχνευτής μας (τμήμα εφήβων 15 έως 18 ετών) και πλέον Βαθμοφόρος Νικολόπουλος Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου είναι πλέον 1 από τους 38 εφήβους Πανελλαδικά, που κατάφερε να περάσει με επιτυχία την διαδικασία και να αναδειχθεί ”Πρόσκοπος Έθνους”.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2014 στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας και ολοκληρώθηκε με την έκδοση των αποτελεσμάτων της οργανωτικής επιτροπής.
Ο θεσμός του Προσκόπου Έθνους καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1917.
«Πρόσκοποι Έθνους» γίνονται ανιχνευτές, αγόρια και κορίτσια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην ηλικία των 17 – 18 ετών, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευσή τους. Έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, συμμετέχοντας σε καθορισμένο αριθμό προσκοπικών δράσεων μονοήμερων και πολυήμερων που αφορούν την ανίχνευση φύσης, την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό,την προσφορά, τη σταδιοδρομία και την ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος συμμετείχε σε διάφορες δράσεις υπαίθριας ζωής μερικές από τις οποίες ήταν στην Κάλυμνο, στην Κρήτη στη Σπάρτη, σε πανελλήνιες δράσεις πολιτισμού στην Πάτρα , στην Χαλκίδα στη Βέροια, είχε οργανώσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της 2ης Κοινότητας Ανιχνευτών Αιγίου δράσεις προσφοράς και κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως συλλογή τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και πολλές άλλες δραστηριότητες από όλα τα προσκοπικά πεδία ενασχόλησης των εφήβων.
Η τελετή απονομής των διακριτικών του «Προσκόπου του Έθνους», ενός ιδιαίτερου μαντηλιού και ενός ειδικού σήματος με το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας, γίνεται σε ειδική τελετή και απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπο της Πολιτείας.
Η ονομασία Προσκόπων Έθνους σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας κάθε Νέου στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσα από το ήθος, τις γνώσεις, τη δράση και τη συνέπεια στο ευ αγωνίζεσθαι.
Με ιδιαίτερη περηφάνια οι Βαθμοφόροι του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγίου συγχαίρουν τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας του και παράλληλα προτρέπουν παιδιά και εφήβους να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα, να ζήσουν δυνατές εμπειρίες και συγκινήσεις ακολουθώντας το μονοπάτι του Προσκοπισμού.