agriculΣτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μεταφέρεται -μετά το ευρωκοινοβούλιο- η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπές 465 εκατομμυρίων ευρώ από τον γεωργικά κονδύλια, που ενέκρινε πρόσφατα με «διορθωτική επιστολή» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. του 2015.
Η εν λόγω συζήτηση του θέματος θα γίνει στα πλαίσια της ονομαζόμενης περιόδου συνδιαλλαγής διάρκειας τριών εβδομάδων η οποία έχει ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου.
Το εν λόγω ποσό των 465 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των κρατών μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος, το γεγονός πως δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων προτεραιότητας της ΕΕ (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life +, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και εκπροσώπων των κρατών μελών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.